Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štátne lesy TANAP-u rešpektujú reformu národných parkov

Na archívnej snímke pohľad na Slavkovský štít (2 452 metrov nad morom) vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Zásluhou schválenej reformy sa má správa štátnych pozemkov v národných parkoch jednotne presunúť pod rezort životného prostredia.

Vysoké Tatry 15. decembra (TASR) - Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) rešpektujú rozhodnutie poslancov, ktorí v utorok (14.12.) schválili reformu národných parkov. To je podľa tatranských lesníkov aj v súlade s obsahom memoranda o spolupráci medzi ministerstvom pôdohospodárstva a rezortom životného prostredia.

"Dúfame, že tento krok prinesie prírode iba samé benefity. Veď ako sme sa mohli v minulosti presvedčiť, integrovaný model správy v najstaršom národnom parku na Slovensku úspešne fungoval celé roky a už od vzniku TANAP v roku 1949 bol inšpiráciou pre okolité štáty," uvádza sa v stanovisku ŠL TANAP.

Zásluhou schválenej reformy sa má správa štátnych pozemkov v národných parkoch jednotne presunúť pod rezort životného prostredia. "Ako legitímny nástupca niekdajšej Správy TANAP sme vždy podporovali integrovanú a predovšetkým funkčnú ochranu tohto vzácneho územia, kde na piedestáli stojí príroda a nie ekonomické záujmy jednotlivcov," skonštatovali ŠL TANAP.

Presun štátnych pozemkov sa bude realizovať až po zonácii národných parkov. Od 1. apríla 2022 sa tak správa štátnych pozemkov presunie na samostatné správy národných parkov na území TANAP, Pieninského národného parku a Národného parku Slovenský raj. K tomuto dátumu prechádza pod národné parky aj správa štátnych pozemkov v štvrtom a piatom stupni ochrany. Prechod správy území v treťom a nižšom stupni ochrany vo vlastníctve štátu je podmienený zonáciou.