Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lyžiarska asociácia oznamuje, že nerozumie reakcii rezortu školstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa dištancuje od textu tlačovej správy Slovenskej lyžiarskej asociácie, ktorá je nesprávna a zavádzajúca, znelo piatkové stanovisko ministerstva.

Bratislava 27. februára (TASR) - Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) v sobotu uviedla, že nerozumie piatkovej reakcii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) na jej tlačovú správu z toho istého dňa. Rezort sa v stanovisku dištancoval od textu, v ktorom predstavitelia SLA tvrdia, že minister Branislav Gröhling podľa ich informácií rozhodol o pochybení ministerstva v konaní voči asociácii.

Ministerstvo údajne nepostupovalo v súlade so zákonom, informovala v tlačovej správe SLA a zdôraznila, že minister vrátil celú záležitosť MŠVVaŠ SR, odboru komunikácie, pracovisku pre komunikáciu s verejnosťou na nové prerokovanie a rozhodnutie. "Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa dištancuje od textu tlačovej správy Slovenskej lyžiarskej asociácie, ktorá je nesprávna a zavádzajúca. Navyše, právnici rezortu školstva posudzujú formu komunikácie SLA a zvažujú právne kroky," znelo piatkové večerné stanovisko MŠVVaŠ SR, na ktoré asociácia v sobotu reagovala.

Po tom, ako sa koncom minulého roka vyostrili spory medzi vedením SLA a viacerými jej dovtedajšími členmi, sa MŠVVaŠ SR rozhodlo kontroverzie v slovenskom lyžovaní riešiť podporou novovznikajúceho Zväzu slovenského lyžovania (ZSL). Ministerstvo následne odobralo štatút národného športového zväzu SLA a niektoré jeho kompetencie, medzi nimi prihlasovanie športovcov na súťaže, toto prevzal Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). Vedenie SLA však nesúhlasí s odôvodnením týchto krokov, keďže podľa asociácie nie je pravda, že z nej odišla väčšina športovcov.


Znenie celého stanoviska SLA z 27. februára, plné a bez redakčných úprav:

"Slovenská lyžiarska asociácia nerozumie včerajšej reakcii ministerstva na publikovanú tlačovú správu. V dokumente od ministra Gröhlinga je jasne uvedené a v tlačovej správe citované jeho rozhodnutie (je prílohou tohto stanoviska). Ak sa ministerstvo rozhodne riešiť túto záležitosť právnymi krokmi, bude to žiaduce. Slovenská lyžiarska asociácia a v nej združení športovci, väčšina reprezentantov a olympionikov SR, ale aj detí a mládeže v lyžiarskych športoch i športových odborníkov sa konečne po štvrťroku tak dozvedia odpovede na už publikované otázky, na ktoré sekcia športu MŠVVAŠ pod vedením štátneho tajomníka Ivana Husára v spolupráci s generálnym riaditeľom sekcie športu Petrom Dedíkom, nedodržiac ani lehotu stanovenú zákonom (č. 211), doteraz neodpovedala, rovnako ako nepredložila ani žiadny dôkaz, ktorý by opodstatnil ministerstvo odobrať SLA štatút národného športového zväzu.

Slovenská lyžiarska asociácia právne kroky nezvažuje. SLA právne kroky už PODNIKLA. V decembri 2020 SLA podala žalobu voči rozhodnutiu o odobratí štatútu národného športového zväzu sekciou športu MŠVVaŠ, ktoré bolo podpísané Petrom Dedíkom, súčasným generálnym riaditeľom sekcie športu. Ďalej sa obrátila v januári 2021 na orgány činné v trestnom konaní, ktoré na základe podnetu a doložených dôkazov prešetrujú - trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa a trestný čin ohovárania - voči konkrétnym osobám zo sekcie športu MŠVVaŠ. Konanie týchto osôb poškodilo takmer celú slovenskú lyžiarsku obec aj dobré meno Slovenskej lyžiarskej asociácie nielen na domácej pôde, ale aj v zahraničí. A taktiež SLA spôsobili finančné škody a ujmy veľkého rozsahu.

SLA aj naďalej bude podnikať právne kroky voči konkrétnym osobám, ktoré budú poškodzovať pretekárov SLA, ako aj členov SLA."


UPOZORNENIE: ŠR TASR opäť požiadala o stanovisko rezortné ministerstvo.