Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Minister vnútra R. Mikulec čelí v parlamente odvolávaniu

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas mimoriadnej 31. schôdze parlamentu, na ktorej minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) má čeliť odvolávaniu 15. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Dôvodom sú podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

Bratislava 15. júna (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) otvoril mimoriadnu 31. schôdzu parlamentu. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na nej čelí odvolávaniu. Jeho odchod z funkcie žiada opozícia, schôdzu inicioval Smer-SD. Dôvodom sú podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

V odôvodnení návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi opozícia píše o vyhľadávaní spolupracujúcich osôb v prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Spočívať má v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie. "Existuje dôvodné podozrenie, že takéto konania, aktivity a osobné prepojenia môžu reálnym spôsobom ohrozovať bezpečnostné záujmy štátu, hospodárske záujmy a ústavne chránené piliere právneho štátu," skonštatovali opoziční poslanci.

Na snímke poslanci počas mimoriadnej 31. schôdze parlamentu, na ktorej má čeliť minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) odvolávaniu 15. júna 2021 v Bratislave. Jeho odchod z funkcie žiada opozícia, schôdzu inicioval Smer-SD. Dôvodom sú podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.
Foto: TASR Jakub Kotian


Koaličné kluby a vláda už avizovali Mikulcovi podporu. Spomedzi koaličných poslancov majú mať však dvaja zelenú kartu. Šéf klubu Sme rodina a poslankyňa hnutia Adriana Pčolinská avizovali, že Mikulca nepodporia, pretože nemá ich dôveru. Premiér Eduard Heger (OĽANO) reagoval, že hlasovanie koaličných poslancov za opozičný návrh na odvolanie člena vlády by bolo porušením koaličnej zmluvy.

G. Grendel: R. Fico sa priznal, že OČTK neboli takmer 30 rokov nezávislé



Šéf Smeru-SD Robert Fico sa v priamom prenose priznal, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) takmer 30 rokov neboli nezávislé, ale riadené a ovládané politikmi. Vyhlásil to podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Mikulec podľa Grendela nenesie zodpovednosť za Policajný zbor ani za inšpekciu. Dodal, že to nie je správne, no umožňuje to zákon, ktorý presadila bývalá vláda. Opozícia to kritizuje, hovorí, že minister musí mať politickú zodpovednosť.

Prejav Fica, ktorý v úvode rokovania odôvodňoval návrh na odvolanie Mikulca, bol podľa Grendela o tom, ako to na Slovensku 30 rokov fungovalo. "Politici boli chránený druh a OČTK vždy riadila aktuálna vláda. Veď to povedal úplne na tvrdo. Raz červená vláda, raz modrá vláda, politici sa menili, ale pocit beztrestnosti ostal," skonštatoval Grendel.

Fico podľa neho opakovane tvrdil, že súčasná vláda kriminalizuje opozíciu. Grendel sa pýtal, či za predstaviteľov opozície považuje exšéfa policajného zboru Tibora G., prípadne bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. alebo ďalších bývalých vysokých funkcionárov, ktorí skončili vo väzbe.

Grendel povedal, že opozícia sa pri kritike ministra dostala do vlastnej pasce. "Vaša vláda odňala právomoc ministra vnútra ovplyvniť, kto bude prezidentom PZ a šéfom inšpekcie. A teraz, ak tvrdíte, že chcete vyvodiť politickú zodpovednosť voči ministrovi vnútra za to, čo sa v polícii deje, tak ste práve spadli do vlastnej pasce, ktorú ste zmenou zákona v minulom období nastavili," skonštatoval.

Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) Grendelovi pripomenul, že súčasná vláda už mohla za uplynulý rok zmeniť legislatívu. Dodal, že aj vtedajšia opozícia chcela zmenu pri voľbe nového policajného prezidenta a kritizovala vtedajší stav. Grendel dúfa, že zákon zmenia čoskoro, nevylučuje, že zmena príde cez poslanecký návrh.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini reagoval, že minister je schopný požiadať napríklad policajného prezidenta o odchod z funkcie, ak by to bolo potrebné. Zbaviť ministra vnútra politickej zodpovednosti je podľa Pellegriniho primitívne.

Podpredsedu NR SR Juraja Blanára (Smer-SD) mrzia vyjadrenia o tom, že ak niečo nefunguje, je za to zodpovedná druhá strana, teda v tomto prípade Smer-SD. Grendelovi pripomenul, že vtedajšia opozícia kritizovala, že policajný prezident je menovaný len samotným ministrom.

"Dôvera v štát sa zvíja v bolestných kŕčoch, preto v boji za spravodlivosť musíme stáť spolu," povedala počas diskusie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Deklarovala, že stojí za Mikulcom. Upozornila zároveň, že vláda stojí pred náročnou úlohou dokázať občanom, že všetci sme si pred zákonom rovní. Hovorí, že opozícia sa snaží dôveru ľudí spochybniť. Fico podľa jej slov urobil maximum preto, aby ľudia stratili dôveru v právny štát.

Kozelová objavila Blahov talent scenáristu, odporúča mu túto kariéru



Plénum Národnej rady (NR) SR sa v utorok popoludní na chvíľu stalo dejiskom literárnych a prednesových súťaží. Podľa poslankyne Moniky Kozelovej (OĽANO) porazil Ľuboš Blaha (Smer-SD) v súboji o titul najlepšieho rozprávkara aj legendárneho Pavla Dobšinského. Blaha zas ocenil vystúpenia poslancov OĽANO v parlamentom kole Hviezdoslavov Kubín.

"Začala som premýšľať, kto je lepší rozprávkar, či Pavol Dobšinský alebo vy. Ale mám pre vás dobrú správu, vyhrávate. Mne je až ľúto, že ste neštudovali scenáristiku, lebo váš scenár 'Ako som pravde vykrútil krk', to by bol bestseller," reagovala Kozelová na Blahovu kritiku ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Ten totiž v pléne čelí odvolávaniu z funkcie.

Kozelová preto poprosila Blahu, aby svoju kariéru prehodnotil a začal písať scenáre. "Prosím, začnite písať scenáre, bude to fakt výborné," dodala.

Blahovi sa zas páčilo, ako poslanci OĽANO čítali svoje faktické poznámky. Prirovnal to k súťaži Hviezdoslavov Kubín. "Dovoľte mi osobitne poďakovať kolegom z OĽANO, ako krásne čítajú z notebookov, čo im pripravili. To je skoro ako Hviezdoslavov Kubín," povedal.


Remišová hovorí o mafii za vlády Smeru, Blaha označovanie za mafiu odmieta



Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) v pléne Národnej rady (NR) SR skonštatovala, že akýkoľvek minister vnútra z ktorejkoľvek strany by dnes stál pred náročnou úlohou. V diskusii o návrhu na odvolanie šéfa rezortu vnútra Romana Mikulca (OĽANO) vyčítala Smeru-SD, že hoci jeho predstavitelia hovoria o narúšaní systému právneho štátu, v čase svojho vládnutia im o jeho posilňovanie nešlo. Tvrdí, že práve za bývalých vlád na Slovensku vyrástla "chobotnica", ktorá kryla zločiny oligarchov a ich systému. Hovorí o potrebe očisty krajiny od korupcie a mafie. Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa v pléne ohradil voči označovaniu predstaviteľov Smeru-SD za mafiánov. Tvrdí, že "grobianské, gangsterské a mafiánske" je to, čo robí súčasná vládna koalícia. Zároveň kritizoval ministra vnútra.



Remišová považuje aktuálne obvinenia zo strany opozície za smiešne. "Vytvárajú v bezpečnostných zložkách atmosféru chaosu, korupcie a chcú pokračovanie systému tak typického pre vládu Smeru-SD - systému tzv. našich ľudí," povedala Remišová. Takto sa podľa nej opozícia snaží zneprehľadniť situáciu v bezpečnostných zložkách, aby nebolo jasné, či niekto chce pôsobiť ako čestný policajt, prokurátor či sudca. Upozorňuje, že takto sa postupne môže na Slovensku stratiť cit pre právo. Remišová je však presvedčená, že orgány činné v trestnom konaní majú aktuálne rozviazané ruky a konajú. Verí, že keď sa vyšetrovania káuz skončia, dozvieme sa pravdu o mafii, o Slovensku za čias vlád Smeru-SD, ako aj pravdu o tom, kto tento systém roky kryl a komu prinášal prospech.

"Romana Mikulca považujeme nie len za neschopného, ale aj za symbol rodinkárstva," vyhlásil Blaha. Okrem toho ho označil za symbol systému "narafičených udavačov" a za "čističa". V súvislosti s podozreniami o existencii skupiny v bezpečnostných zložkách, ktorá by mala ovplyvňovať a manipulovať výpovede svedkov, hovorí Blaha o krytí zo strany Mikulca. Poznamenal, že opozícia nemôže prehliadať ani informácie o tom, ako Mikulec v čase pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve (VS) "dohadzoval kšefty" svojim príbuzným. Pripomenul, že súčasná koalícia chcela bojovať aj proti rodinkárstvu. Dodal, že od ministra vnútra by očakával i určité vzdelanie. Tvrdí, že vysokú školu si Mikulec urobil v čase šéfovania vojenským tajným, čo nepovažuje za jednoduchú úlohu. Vzhľadom na plagiátorské kauzy viacerých členov vlády ho vyzval, aby svoju záverečnú prácu predložil verejnosti. Pripomenul tiež kauzu Mikulcových "drahých hodiniek", ktoré mali byť falzifikátom, a neznalosť ministra vnútra o zákonoch.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) odmietol Blahovu kritiku. Zastal sa Mikulca aj jeho vzdelania. Okrem toho podľa neho minister vnútra poukazuje aj na trestné činy, ktoré sa v minulosti diali vo VS. Kauzu Mikulcových hodiniek označil za zbytočnosť. Hovorí, že si dal doložiť, ako to bolo s výberom SBS služieb v čase, kedy Mikulec pôsobil vo VS, čo namietal Smer-SD. Tvrdí, že firmy prešli procesom výberu. "Tí, ktorí boli skorumpovaní, sa boja, že skončia vo väzení. A je jedno, či sú koaliční, alebo opoziční," dodal s tým, že sa nebojí len ten, čo nič nespáchal.


I. Matovič hovorí, že občas nevie, čo si má myslieť o niektorých zásahoch



Minister financií Igor Matovič (OĽANO) drží palce ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) pri pokuse opozície o jeho odvolanie. Skonštatoval, že občas nevie, čo si má myslieť o tom, ako vyzerajú niektoré policajné zásahy. Hovoril tiež o pokračujúcom boji za očistu Slovenska od mafie, ktorej súčasťou sú podľa neho aj "páni" zo strán Smer-SD a Hlas-SD.

"Neexistuje zásadnejší prísľub, ktorý som desať rokov z tohto miesta v politike ľuďom dával, ako ten, že keď sa ujmeme moci, rozviažeme orgánom činným v trestnom konaní ruky, aby tu zákon platil pre každého rovnako. A stojím si za tým, že som tento prísľub splnil ako predseda vlády," vyhlásil v pléne Národnej rady (NR) SR Matovič. Hovorí o tom, že jeho vláda rozviazala orgánom ruky tak, že vo väzbe skončili špičky polície, prokuratúry či justície.

Na kritiku opozície Matovič reagoval tým, že ten, kto najviac bojuje, má zároveň najväčší strach. Chápe, že expremiéri Robert Fico a Peter Pellegrini sa obávajú, keď vidia, že "ich" ľudia sa pod tlakom dôkazov vzdávajú a začínajú svedčiť proti ostatným. "Je úplne logické, že raz to na to vrchné poschodie príde," povedal.

Matovič priznal, že pri prípade obvineného exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P. si kladie otázky, čo si má myslieť o zásahoch. "Pri Vladimírovi P. úprimne hovorím, ja som sa s ním ako predseda vlády párkrát stretol a snažil som sa mu veriť," doplnil. Podľa svojich slov má niekedy pocit, že sa mu krivdí a niekedy má "viac pocit", že dôkazy budú asi dostatočné. Matovič podľa svojich slov chápe uvažovanie poslanca Petra Pčolinského a poslankyne Adriany Pčolinskej (obaja Sme rodina) o postoji pri hlasovaní o odvolaní Mikulca.

Poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha v reakcii skritizoval Matovičovo pôsobenie vo vláde. Hovorí, že je priamo zodpovedný za vyše 12.000 obetí pandémie, označil ho za plagiátora a primitíva. Blaha sa podľa svojich slov čuduje, že Matovič má odvahu vystúpiť v pléne.


Premiér: Smer chce mariť vyšetrovanie káuz vlastných nominantov, bojí sa


Predstaviteľom Smeru-SD a Hlasu-SD ide o to, aby zmarili vyšetrovanie káuz svojich nominantov, aby nevypovedali aj na nich. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) v pléne Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Predseda vlády namieta kritiku Smeru-SD o kriminalizácii opozície. Hovorí, že práve opozícia kriminalizuje Mikulca aj ďalších členov vlády.

Premiér poznamenal, že mimoriadna schôdza veľa hovorí o predkladateľovi návrhu na Mikulcovo odvolanie a šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi. Hovorí, že je vyvrcholením odhalenia Fica aj Petra Pellegriniho (nezaradený). "Chcú zmariť vyšetrovanie káuz svojich nominantov, ich priateľov, lebo sa boja, že budú vypovedať aj na nich. Je to zjavné a všetci to jasne vidíme," uviedol Heger. Aktuálna situácia a obvinenia nominantov bývalých vlád v rôznych kauzách podľa neho odzrkadľujú systém bývalých vlád. Tie podľa Hegera zametali kauzy pod koberec.

Na snímke zľava poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas mimoriadnej 31. schôdze parlamentu, na ktorej minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) má čeliť odvolávaniu 15. júna 2021 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian


Heger však súhlasí s Ficom, že trestné právo by sa nemalo používať v politickom boji. "A to si nemôže nikto dovoliť ani dnes, súhlasím," uviedol premiér. Namieta pritom Ficove slová, že za 12 rokov vlád Smeru-SD sa toto nikdy nedialo a tvrdí, že v tom čase boli politici beztrestní. Skonštatoval, že vo voľbách v roku 2020 dali voliči silný mandát novej vláde, aby mohla rozviazať ruky polícii a orgánom činným v trestnom konaní. "To sme spravili a, prirodzene, orgány začali konať," poznamenal. Verí preto v riadne vyšetrenie podozrení o manipulovaní vyšetrovania káuz a výpovedí svedkov.

Erik Tomáš (nezaradený) pripomenul Hegerovi aktuálne prieskumy a výrazný prepad preferencií súčasnej koalície. "Zamyslite sa nad tým, prečo to tak asi je," poznamenal. Dodal, že každý si zaslúži trest, ak spáchal niečo zlé, ale má pritom právo na spravodlivý proces. Nemožno podľa neho hovoriť o spravodlivom vyšetrovaní, keď Slovenská informačná služba (SIS) práve toto spochybňuje.

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok namieta, že v právnom štáte o vine a treste rozhoduje súd a nie "daňový podvodník Matovič" ani "vicepremiérka vlády s jej pexesom". "Ako vláda ste zlyhali vo všetkom, na čo ste siahli," dodal.


R. Mikulec vníma svoje odvolávanie ako pokus opozície o záchranu podozrivých


Snahu opozície o svoje odvolanie vníma minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ako posledný pokus o záchranu všetkých, ktorí sú momentálne podozriví z trestnej činnosti. Vyhlásil to v pléne Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze o jeho odvolávaní. "Heslo 'padni komu padni' dnes nadobúda naozaj skutočný zásadný význam," doplnil. Odmietol, že by využíval orgány činné v trestnom konaní na politický súboj, hovorí, že to tak robil šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico, ktorý podal návrh na jeho odvolanie.

V krajine sa podľa Mikulca deje nevídané ozdravovanie justičných orgánov, prokurátorov, policajtov i sudcov. "Musíme si stále dávať pozor, aby sme aj pri tomto étose ozdravovania boli maximálne pozorní k akémukoľvek podnetu, ktorý by indikoval zneužitie moci alebo ovplyvňovanie," dodal s tým, že sa zaoberajú každým jedným podozrením. Vyčítal bývalej vláde, že zametala pod koberec spravodajské informácie, napríklad tie o napojení mafie na Úrad vlády SR.



Veci, ktoré Ficova vláda prehliadala, sa dnes odkrývajú, dodal Mikulec. Orgány činné v trestnom konaní a súdy hodnotia podľa neho dôkazy získané zákonným spôsobom a majú rozviazané ruky. Dodal, že Fico chce vyvolávať nepokoj v spoločnosti a dáva najavo, ako mu záleží na ochrane jeho ľudí. Opozícia podľa neho doteraz nepredložila dôkaz, že dochádza k ovplyvňovaniu vyšetrovania cez spolupracujúcich obvinených. Mikulec podľa svojich slov nedehonestuje spravodajské informácie ani Slovenskú informačnú službu. "Každú informáciu, ktorú som dostal, som odstúpil relevantným orgánom, a v tomto prípade úradu inšpekčnej služby," skonštatoval.

Pripomenul, že v roku 2013 mu bol pod dozorom Ficových ľudí do auta podhodený dôkaz. "Vy a vaši ľudia ste zneužili orgány činné v trestnom konaní, neváhali ste dať do auta niekomu, kto bol nevinný, pripravené dôkazy," povedal.

Minister je presvedčený, že dnes dochádza k očiste a odmieta vojnu v bezpečnostných zložkách. Fico podľa neho dobre vie, že minister vnútra nemá zo zákona právomoc zasahovať do vyšetrovaní alebo si vyžiadať živé spisy. "Potrebujete vašich ľudí za každých okolností dostať či už von z väzby alebo ochrániť tých ďalších, ktorí by mohli byť dnes ohrození, pretože sú podozriví z páchania závažnej trestnej činnosti," pripomenul Ficovi. "Nebyť vás a vašej vlády, tak by tie procesy, ktoré sa spustili, neboli také zásadné a také nutné," dodal.

Opoziční poslanci ministrovi vyčítali, že vo svojom vystúpení nevyvrátil podozrenia o jeho pôsobení vo Vojenskom spravodajstve. Poslanec Erik Tomáš (nezaradený) hovoril o kšefte Mikulcovho otca s Vojenským spravodajstvom. Mikulec reagoval, že jeho otec mal firmu, ktorá podnikala zákonným spôsobom a on sám nemohol nič ovplyvniť. Tomáš mu tiež pripomenul, že o podozreniach o manipulovaní vyšetrovaní hovorí SIS, a nie opozícia, preto to považuje za vážne.


Fico hovorí o diabolskom pláne koalície, pre ktorý zneužíva trestné právo


Koalícia nemala čo ponúknuť po hospodárskej či finančnej stránke, tak prišla s plánom pozatvárať predstaviteľov bývalej vlády a zneužíva na to trestné právo. Skonštatoval to predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico v pléne Národnej rady (NR) SR počas odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Fico dodal, že na tento plán sa musel vytvoriť istý zločinecký systém. Poukázal na aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulácie výpovedí tzv. kajúcnikov. Pri odôvodnení odvolávania Mikulca hovoril aj o jeho pôsobení vo Vojenskom spravodajstve (VS). Prečítať chcel správu SIS, ktorú poslancom na neverejnom rokovaní čítal šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Schôdzu by však museli prerušiť a pokračovať by musela v neverejnom režime.

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) počas mimoriadnej 31. schôdze parlamentu, na ktorej má čeliť minister vnútra SR odvolávaniu 15. júna 2021 v Bratislave. Jeho odchod z funkcie žiada opozícia, schôdzu inicioval Smer-SD. Dôvodom sú podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.
Foto: TASR Jakub Kotian


"Na to, aby ste takýto diabolský plán - pozatvárať za každú cenu bez ohľadu na dôkazy a pravidlá predstaviteľov opozície - na to bolo treba vytvoriť systém ľudí a predovšetkým ignorovať silnú politickú tradíciu, že trestné právo sa nepoužíva v politickom súboji. Dokonca ste to, dámy a páni z vládnej koalície, začali robiť s takou intenzitou, že u vás prevládlo presvedčenie, že zneužívanie trestného práva na politický súboj bude tolerované v duchu verejného záujmu," vyhlásil Fico.



Pripomenul situácie pri výmenách vlád v minulosti. Tvrdí, že doteraz neboli také závažné podozrenia o zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní (OČTK), ktoré by hovorili o manipulácii s trestnými konaniami. Hovorí, že vláda Smeru-SD za 12 rokov svojho pôsobenia nikdy trestné právo v politickom boji nevyužila. Napriek tomu podľa jeho slov za jeho vlády došlo k odsúdeniu dvoch ministrov zo starej SNS za nástenkový tender. "Ale tieto kauzy neboli postavené na udavačoch," podotkol.

Odvolávanie Mikulca je podľa Fica odôvodnené. Potvrdzovať to majú úradné záznamy hovoriace o charaktere a skutkoch Mikulca z čias, kedy riadil vojenských tajných. Fico zároveň spochybnil spoľahlivosť Mikulca, keďže mal v minulosti prísť o bezpečnostnú previerku preto, lebo klamal v bezpečnostnom dotazníku.

Fico už dopredu avizoval plán prečítať v pléne verejne aj správu SIS, ktorú poslancom pri nedávnom neverejnom rokovaní prečítal šéf parlamentu Boris Kollár. Ten ho ale upozornil, že správa je v utajovanom režime a ak ju chce čítať, museli by prerušiť rokovanie na technické úpravy. Schôdza by totiž musela v čase čítania správy prebiehať neverejne. Fico teda pokračoval v čítaní odôvodnenia návrhu na odvolanie Mikulca. Hovoril o manipulácii výpovedí kajúcnikov a ovplyvňovania vyšetrovania viacerých káuz. Mikulec v tom podľa neho zohráva aktívnu úlohu a zlyháva pri ochrane poriadku a bezpečnosti krajiny.


Do diskusie k odvolávaniu R. Mikulca sa prihlásilo 13 rečníkov i ministri


V pléne Národnej rady (NR) SR sa začala diskusia k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Písomne sa do nej prihlásilo 13 rečníkov. Záujem o vystúpenie už prejavili aj viacerí ministri i premiér. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania Mikulca šéf Smeru-SD Robert Fico. S obhajobou následne vystúpil samotný minister.

Spomedzi 13 písomne prihlásených rečníkov je jeden za poslanecký klub. Dĺžka jeho rečníckeho času je teda 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) už informoval, že štyria členovia vlády vystúpia v diskusii ešte pred poslancami. Okrem Mikulca sa prihlásili do diskusie aj premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) i vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Mimo poriadia tiež vystúpi podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO).

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.