Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Pokračuje mimoriadna schôdza, Mikulec čelí odvolávaniu

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) počas mimoriadnej 31. schôdze parlamentu, na ktorej má čeliť minister vnútra SR odvolávaniu 15. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Schôdza sa začala v utorok (15. 6.), vystúpilo na nej desať rečníkov, okrem predkladateľov zo Smeru-SD aj niektorí členovia vlády.

Bratislava 16. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú od stredajšieho rána v mimoriadnej schôdzi, na ktorej chce opozícia odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). V úvode dňa vystúpila exministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková. Kritizuje pomery v polícii, ktorá podľa nej nemá rozviazané ruky a upadla do chaosu a anarchie.

Schôdza sa začala v utorok (15. 6.), vystúpilo na nej desať rečníkov, okrem predkladateľov zo Smeru-SD aj niektorí členovia vlády. Opozícia chce vysloviť nedôveru ministrovi vnútra pre podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

V odôvodnení návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi opozícia píše o vyhľadávaní spolupracujúcich osôb v prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Spočívať má v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie.

Opozícia šíri naratívy, ktoré búrajú dôveru v políciu, hovorí J. Šeliga



Predstava, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) sedí v kancelárii a každý deň hovorí, koho treba zobrať do väzby, je naivná. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) počas diskusie k návrhu na odvolanie Mikulca. Odmieta tiež predstavu, že sa koalícia na tajných stretnutiach rozpráva, koho teba zavrieť. Podčiarkol i to, že minister podľa zákona o Policajnom zbore (PZ) nemôže zasahovať do sekcií polície, ktoré majú na starosti vyšetrovanie. Pýta sa, prečo opozícia podsúva takéto naratívy, ktoré "rozbúravajú dôveru v políciu". Hovorí o politickej vendete a vyčíta opozícii, že zatiaľ nepovedali veľa o dôvodoch na odvolanie ministra.

"Sami hovoríte, že treba vyšetrovať a ak sa stala chyba, majú byť zodpovední ľudia potrestaní. Na to, aby išiel niekto do väzby, o tom rozhoduje súd," podčiarkol. Pripustil, že chyba sa môže stať, no aj na to sú podľa neho súdy. Poukázal na to, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravuje veľkú reformu Trestného poriadku, ktorá má riešiť viaceré nedostatky a že na programe júnovej schôdze majú poslanci zmeny v oblasti kolúznej väzby. "Nikto sa netvári, že všetko je dokonalé, nikto sa netvári, že všetko je v poriadku," skonštatoval. Nepovažuje za správne účelovo vyťahovať časti zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS).

Opozíciu kritizoval, že v diskusii hovorí o obstarávaniach vo Vojenskom spravodajstve (VS) z čias, keď tam Mikulec pôsobil a keď mal prihrať zákazky rodinným príslušníkom. Šeliga si myslí, že aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) už jasne preukázal, že Mikulec s tým nič nemal. "Vtedy ste mali moc, mali ste tie informácie a nič nebolo. Príde mi to účelové," hovorí. Pripomenul tiež, že Mikulec bol nezákonne trestne stíhaný za bývalých vlád a potvrdil to aj súd.

Skonštatoval, že opozícia ministrovi vyčíta, že PZ nefunguje, ako by mal. Poukázal na to, že spôsob voľby policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie menil ešte Smer-SD a tiež, že viacerí opoziční poslanci hlasovali aj za súčasného šéfa polície Petra Kovaříka. Namieta, že v súvislosti s dianím v polícii doteraz opozícia nechcela Kovaříka predvolať na brannobezpečnostný výbor, ktorý má možnosť sa ho pýtať. "Ak je problém v PZ, treba sa o tých veciach baviť, na to je však brannobezpečnostný výbor," podčiarkol Šeliga.

Marián Saloň (Smer-SD) reagoval tým, že v prípade stíhania Mikulca v minulosti nikto z opozície dnes nespochybňuje rozhodnutie súdu o jeho nevine. "Ale to nebolo predmetom odvolávania," uviedol. V súvislosti so slovami o voľbe policajného prezidenta Saloň poznamenal, že súčasná vláda mala vyše roka čas zmeniť tento proces. To, že hlasoval za Kovaříka, podľa neho neznamená, že súhlasí s tým, čo sa dnes deje. "Ak niekto spáchal trestný čin, nech je súdený aj vyšetrovaný, ale normálnym spôsobom a nie zneužitím kolúznej väzby," podotkol.

Marián Kéry (Smer-SD) poznamenal, že Mikulec nie je odvolávaný za "akési obstarávanie". Nechápe, prečo koalícia bagatelizuje informácie o tom, že Mikulcova rodina mala dostať drahé zákazky od VS v čase, keď mu šéfoval.

Popoludní prišiel do NR SR aj minister vnútra Mikulec. Opozícia mu dopoludnia vyčítala jeho neúčasť na rokovaní, na ktorom čelí odvolávaniu. Koaliční poslanci vysvetlili, že členovia kabinetu museli ísť na rokovanie vlády, preto v pléne neboli.


Susko: Minister má vyvodiť zodpovednosť za podozrenia o manipulácii svedkov




Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal vyvodiť politickú zodpovednosť, pretože nesie zodpovednosť za to, čo sa v polícii deje, ako aj za podozrenia o manipulácii svedkov. Vyhlásil to poslanec Boris Susko (Smer-SD) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o odvolávaní ministra vnútra. Dúfa, že sa všetky podozrenia náležite vyšetria, v tejto súvislosti žiada aj právnu zodpovednosť. Ako poslanec však žiada od Mikulca aj vyvodenie politickej zodpovednosti. Hovorí, že politici odstupovali v minulosti za menej závažné kauzy.

Susko tiež kritizoval neprítomnosť ministra v pléne. Je to podľa neho neúcta voči parlamentu, ktorý je nadriadený vláde. Údajné manipulovanie svedkov v trestných konaniach považuje za obrovský škandál, bezpečnostné riziko, ako aj útok na práva, ktoré sú chránené Ústavou SR. "Počuli sme množstvo argumentov a dôkazov, ktoré hovoria o tom, že v rámci trestných konaní sa manipulujú výpovede svedkov, a to tak, aby sa dosiahol stav, keď sa tieto výpovede budú vzájomne zhodovať, aby sa dosiahlo väzobné stíhanie konkrétnych osôb a prípadne aj ich následné odsúdenie," priblížil poslanec.

Zdôraznil závažnosť podozrení a nebezpečnosť takýchto praktík. Rovnako ako ďalší opoziční poslanci hovorí o vojne v polícii. Bude podľa neho veľmi zaujímavé, ako podozrenia a dôkazy o situácii v bezpečnostných zložkách a o manipulácii vyšetrovania kompetentné orgány vyšetria.

Do diskusie sa zapojil aj Suskov stranícky kolega Marián Kéry. Kritizuje, že tzv. profesionálni udavači sú schopní povedať čokoľvek na kohokoľvek, len aby sa vyhli trestom. "A je to podľa vás z našej strany nejaké politikárčenie, keď hovoríme, že toto neobstojí?" pýtal sa koalície. Orgány činné v trestnom konaní musia mať podľa neho istým spôsobom zviazané ruky, a to zákonom. "Inak je to svojvôľa," dodal. Myslí si, že je tu snaha pomocou udavačov dostať za mreže kohokoľvek, kto je nepohodlný.

Z vlády prišla Milanová, Blaha kritizuje, že poslali "pani cez kultúru"



Do pléna Národnej rady (NR) SR prišla po kritike neúčasti členov vlády pri diskusii o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Neúčasť predstaviteľov vlády v parlamente v stredu ráno namietali viacerí opoziční poslanci. Zdôraznili, že sa odvoláva minister, preto by tam mali členovia vlády byť. Koalícia vysvetlila, že Mikulec aj ďalší ministri museli ísť na rokovanie vlády.

Po príchode ministerky Milanovej spustil Ľuboš Blaha (Smer-SD) kritiku aj na jej osobu. Namietal, že na rokovaní diskutujú o závažných veciach, správe Slovenskej informačnej služby (SIS) a situácii v bezpečnostných zložkách. "A oni sem pošlú pani cez kultúru," vyhlásil. Milanová je podľa neho zbytočná na vláde, ale aj v parlamente. Za rovnako zbytočného považuje aj Mikulca. Označil ho za "vrátnika na ministerstve vnútra", ktorý nič nevie a "blúdi tu ako bludný Holanďan".

Na snímke poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) počas druhého dňa mimoriadnej 31. schôdze parlamentu, na ktorej čelí minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) odvolávaniu v stredu 16. júna 2021 v Bratislave. Jeho odchod z funkcie žiada opozícia, schôdzu inicioval Smer-SD. Dôvodom sú podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.
Foto: TASR Jakub Kotian


"Prejav plný urážok, ponižovania, pýchy, nadutosti, výsmechu z iných ľudí," reagoval Marek Šefčík (OĽANO). Podobne to vidí Peter Vons (OĽANO). Hovorí, že Blaha za pár minút stihol v pléne uraziť viacero ľudí. Ministerky Milanovej sa zastal len nezaradený poslanec Eduard Kočiš. Pochválil ju za financie na záchranu Spišského hradu.

V závere Blahovho vystúpenia už v pléne nesedela ani Milanová. Vláda tak opäť nemala na rokovaní zastúpenie ani jedného jej člena. Martin Beluský (ĽSNS) znova predložil návrh na prerušenie schôdze, kým nepríde aspoň Mikulec. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zopakoval, že podľa rokovacieho poriadku členovia vlády nemajú takú povinnosť. Plénum pri hlasovaní o Beluského návrhu opäť nebolo uznášaniaschopné. V rokovacej sále totiž od rána nemali veľké zastúpenie ani poslanci, striedali sa tam zhruba dvadsiati z koalície aj opozície.



Členovia vlády aj samotný Mikulec chýbajú pri diskusii o jeho odvolaní



Členovia vlády ani minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nie sú prítomní na mimoriadnom rokovaní Národnej rady (NR) SR. V pléne sa pritom diskutuje o návrhu na Mikulcovo odvolanie. Neprítomnosť ministra a vlády kritizovali opoziční poslanci. Koalícia vysvetľuje, že museli ísť na rokovanie vlády.

"Pán predsedajúci, môžem vás poprosiť, mohli by ste zabezpečiť účasť aspoň jedného člena vlády? Minimálne pána Mikulca, keďže ide o návrh na odvolávanie člena vlády," poznamenal Erik Tomáš (nezaradený). Navrhol, aby schôdzu prerušili do momentu, kým nepríde niekto z členov vlády. Hovorí o prejave neslušnosti voči parlamentu. "Pripomínam, že parlament je nadriadený vláde," podotkol.

Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS), ktorý viedol schôdzu, vysvetlil, že ministri aj s Mikulcom museli ísť na rokovanie vlády. "Pokiaľ viem, v rokovacom poriadku nie je nikde napísané, že tu povinne musí sedieť minister. Momentálne musel minister súrne odísť na vládu, ale vráti sa," odpovedal Laurenčík.

Tomáš mu však prečítal inú časť rokovacieho poriadku, kde sa hovorí, že na požiadanie parlamentu by mali byť členovia vlády prítomní v pléne. Pri hlasovaní o jeho návrhu na prerušenie schôdze plénum nebolo uznášaniaschopné.

Marek Šefčík (OĽANO) reagoval tým, že Mikulec sedel v pléne NR SR v utorok (15. 6.) celý deň a reagoval na vystúpenia poslancov, viackrát sám vystúpil a diskutoval. Kritizoval, že predseda Smeru-SD Robert Fico ako predkladateľ návrhu na Mikulcovo odvolanie len prečítal odôvodnenie, nenechal na seba reagovať poslancov a odišiel, pričom sa viac do diskusie nezapájal.


D. Saková: Polícia nemá rozviazané ruky, ale upadla do chaosu a anarchie



Polícia nemá rozviazané ruky, ale upadla do chaosu a anarchie. V pléne Národnej rady (NR) SR to vyhlásila exministerka vnútra a poslankyňa Denisa Saková (nezaradená). Počas diskusie k návrhu na odvolanie Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie tiež podčiarkla, že rezort vnútra je zodpovedný za ochranu občanov a ich životov. Kritizovala viaceré policajné zásahy z posledného obdobia. Namieta, že Mikulec doteraz nepovedal, ako chce situáciu riešiť a že sa mu situácia v bezpečnostných zložkách rozpadá pod rukami.



"Polícia je v najhoršom stave za posledných 30 rokov. Máme tu vojnu policajtov a dnes to musí byť jasné každému. Jediný, kto to nevidí alebo nechce vidieť, je minister vnútra. Polícia nemá rozviazané ruky, polícia upadla do chaosu a anarchie. Mikulcovi sa to rozpadá pod rukami," skonštatovala Saková. Poukázala na správu Slovenskej informačnej služby (SIS) a podozrenia o ovplyvňovaní svedkov zo strany akejsi skupiny v bezpečnostných zložkách. Možné konanie polície v súčinnosti s funkcionármi na prokuratúre pri manipulovaní vyšetrovania prirovnala k praktikám ŠTB. Namieta Mikulcovo nekonanie a odmieta tvrdenia, že podozrenia SIS sú len spravodajskou informáciou a nemusia byť pravdivé. Potvrdzujú ich podľa nej viaceré rozhodnutia súdov.

Saková kritizovala viaceré zásahy u rôznych ľudí, ktoré sa podľa nej diali len na základe výpovedí kajúcnikov, ktorí sami vykonávali trestnú činnosť. Ako príklad uviedla zásah u exšéfa NAKA Branislava Z., ktorý ani nebol doma a pri ktorom napokon prokuratúra zrušila uznesenie o vznesení obvinenia. "Polícia má vyšetrovať, nie vykopávať dvere bez rozmyslu," poznamenala s tým, že aj Mikulec priznal, že zásah u exšéfa NAKA nepovažoval za vhodný. "Nepočuli sme však, ako by chcel zamedziť tomu, aby sa takéto veci opakovali," dodala.

Verejnosť podľa nej počúva frázy o rozviazaných rukách. Rozdiel vidí v tom, či má polícia voľné ruky alebo v nej vládne svojvôľa. "Polícia má pracovať, vyšetrovať, ale vždy podľa litery zákona," zdôraznila. Rovnako by podľa nej mala polícia fungovať pod dohľadom kompetentných orgánov a mala by mať oporu vo svojich vedúcich zložkách, či už vo vedení rezortu alebo vedení Policajného zboru.

Nezaradený poslanec Erik Tomáš pripomenul, že spúšťačom na odvolanie Mikulca je škandál v bezpečnostných zložkách, no nebyť škandálu, verejnosť ani netuší, že minister existuje. Kritizoval, že je ho málo vidieť, obzvlášť počas pandémie, pričom hovorí o prvom zlyhaní Mikulca ako ministra. Pripomenul mu, že je predsedom ústredného krízového štábu, ktorého úlohou je analyzovať riziká vzniku krízovej situácie a pripravovať návrhy opatrení na jej riešenie. "Slovensko nepotrebuje strateného ministra vnútra, ale pripraveného riešiť všetko, čo spadá do jeho kompetencie," vyhlásil. Očakával od Mikulca oveľa väčší výkon a "ťah na bránu".

Tomáš kritizoval i amaterizmus a neschopnosť vlády. Dodal, že za stav v polícii je zodpovedná celá vláda. Preto bude s kolegami po tejto schôdzi navrhovať aj odvolanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), čiže odchod celej vlády.