Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: SHMÚ varuje pred poľadovicou

Na snímke dopravná situácia na banskobystrickej časti Jakub v smere na Donovaly 30. novembra 2017. Foto: TASR - Branislav Račko
zasnežené Námestie slobody v Bratislave, 30. november 2017. Foto: čitateľka Veronika

Zima udrela v plnej sile a sneží snáď na všetkých miestach Slovenska. Teraz.sk sleduje aktuálnu situáciu vo všetkých krajoch.

Slovensko 30. novembra (Teraz.sk) - Intenzívne sneženie pokračuje aj dnes. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Teraz.sk sleduje aktuálnu situáciu počas celého dňa. Aké počasie je u vás? Pošlite nám aj vy fotky alebo videá na adresu: teraz@tasr.sk

Bratislavčania môžu kontrolovať polohu cestárskych áut prostredníctvom špecializovanej stránky http://bit.ly/poloha_cestari. Informuje o tom Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Počet výjazdov hasičov v súvislosti so snehovou kalamitou sa od popoludnia výrazne nezmenil. Dovtedy od stredajšieho (29.11.) večera zasahovali 150-krát.

Meteorológovia varujú pred poľadovicou takmer na celom Slovensku



Meteorológovia varujú pred poľadovicou takmer na celom Slovensku. Výnimkou sú len niektoré regióny na východe krajiny.

Výstraha prvého stupňa platí od štvrtkového večera až do piatka (1.12.) 10.00 h. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.


"Od 14.00 h zasahovali najmä v Banskobystrickom, Žilinskom a Trnavskom kraji, a to pri troch udalostiach v každom kraji. Išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov, ktoré blokovali cestnú komunikáciu. Situácia sa postupne upokojuje," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Premávku cez bratislavský Most SNP obnovili



Premávku cez Most SNP opäť obnovili. Most uzavreli krátko po 15.00 h v oboch smeroch z dôvodu odstraňovania nahromadeného ľadu a snehu na streche reštaurácie nachádzajúcej sa na moste. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Dopravný podnik Bratislava informuje, že premávka autobusových liniek cez Most SNP bola obnovená v plnom rozsahu. MHD v Bratislave mešká v popoludňajších hodinách pre počasie od 30 minút a viac.

Podľa Stella centra musia vodiči rátať so zhustenou premávkou na Staromestskej, Gagarinovej, Popradskej, Slovnaftskej, Hradskej ulici a Ulici svornosti. Na bratislavskom diaľničnom obchvate pri Auparku v smere z mosta Lafranconi a na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo-Rajka v oboch smeroch.

Romantika v mestečku Šurany v novozámockom okrese




Na snímke, ktorú nám zaslal čitateľ Branislav Jakab, vidno romanticky zasnežené mestečko Šurany.

Na snímke kostol v Šuranoch.
Foto: Branislav Jakab


Branislav nám poslal aj fotku šurianskeho snehuliaka.

Snehuliak zo Šurian.
Foto: Branislav Jakab


Dopravná situácia na ružomberských cestách





Husto sneží aj v Turčianskych Tepliciach. Foto do redakcie poslala čitateľka Hana.
Snehuliak z Turčianskych Teplíc, 30. november 2017.
Foto: Teraz.sk


Bilancia výjazdov hasičov k snehovej kalamite v jednotlivých krajoch:
Banskobystrický kraj - 58 výjazdov
Nitriansky kraj - 25 výjazdov
Bratislavský kraj - 22 výjazdov
Trenčiansky kraj - 18 výjazdov
Trnavský kraj - 16 výjazdov
Žilinský kraj - 8 výjazdov
Košický kraj - 2 výjazdy



V okrese Nové Zámky sú cesty zjazdné, kamióny už Koltu neblokujú


V okrese Nové Zámky sú zatiaľ cesty zjazdné. TASR o tom informoval vedúci Regionálnej správy a údržby ciest strediska Nové Zámky Valentín Gál.

Podľa jeho slov bol približne do 11.30 h problém v obci Kolta, kde v dôsledku snehu na šikmej vozovke stálo niekoľko kamiónov. "Tie blokovali premávku, no približne od 12.00 h je situácia vyriešená a premávka je plynulá," povedal Gál.

Sneh na vozovke po hustom nočnom snežení v Bratislave 30. novembra 2017.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na strednom Slovensku je bez elektriny približne 30.000 odberných miest SSE-D



Stredoslovenská energetika – Distribúcia (SSE-D) evidovala vo štvrtok popoludní na území stredného Slovenska v dôsledku nepriaznivého počasia bez dodávky elektrickej energie zhruba 30.000 odberných miest. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že situáciu stále komplikujú najmä neprejazdné cesty a rozmočený terén. "Elektrikári sa preto k viacerým poruchám dostávajú len veľmi ťažko. Mnohé z nich je pritom potrebné lokalizovať priamo v teréne. Niekedy aj na niekoľkokilometrovom úseku na ťažko dostupných miestach. Distribučná spoločnosť požiadala o pomoc aj Policajný zbor, ktorý v rámci možností vytvára koridory na ťažko prejazdných cestách," uviedol Gejdoš.

Najkritickejšia situácia je podľa neho od rána v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty a Banskej Bystrice. "Pracovníci SSE-D sú v nepretržitej pohotovosti a snažia sa, aby poruchy čo najskôr odstránili. V týchto hodinách je ich priamo v teréne približne 170. V posilnenom zložení pracuje aj dispečing v Žiline," doplnil Gejdoš.

"Obyvateľov stredného Slovenska by sme chceli ubezpečiť, že robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby sa situácia upokojila. Avšak odhadnúť, kedy sa podarí odstrániť jednotlivé poruchy, nie je možné. Každá je na inom mieste a ovplyvňujú ju špecifické okolnosti, najmä popadané stromy, neprejazdné cesty a nevyhovujúci terén," dodal hovorca SSE-D.

Sneh robí vrásky na čelách všetkým vodičom: Pri obci Prašník cestu skrížil kamión.



ŽSR: Sneženie nespôsobilo na železničných tratiach zatiaľ vážnejšie problémy


Výdatné sneženie na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nespôsobilo do týchto chvíľ vážnejšie problémy. Železničná doprava je plynulá. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Prerušená doprava bola ráno pre počasie v úseku Vaďovce – Stará Turá, kde osobný vlak zastal pred spadnutým stromom na trati. Po 09.00 h sa podarilo trať sprejazdniť. "Na viacerých miestach železničiari museli čistiť zasnežené a primrznuté výhybky, to však nemalo vplyv na výraznejšie meškanie vlakov," priblížila Pavliková.

ŽSR majú vypracovaný systém takzvaných zimných opatrení, 1. stupeň bol v priebehu stredy (29.11.) a štvrtka vyhlásený na viacerých miestach Slovenska.

Hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč pre TASR predpoludním uviedol, že pre počasie niektoré vlaky meškali desiatky minút a v niektorých úsekoch je prerušená doprava.

Horský priechod Donovaly je prejazdný iba so snehovými reťazami.



Cestári sa činia aj na nitrianskom sídlisku Klokočina, foto nám poslala čitateľka Katka.
Odpratávanie snehu na nitrianskom sídlisku, 30. november 2017, Nitra.
Foto: Teraz.sk


Sneženie komplikuje situáciu na cestách v Handlovej a okolí


Cesta z Handlovej smerom na Žiar nad Hronom je momentálne ťažko prejazdná, príčinou je spadnutý strom a skrížené kamióny. Komplikácie sneh spôsobuje aj na ceste v smere od Prievidze na Handlovú, informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.

"Záchranné zložky predpokladajú na úseku Handlová - Žiar nad Hronom zdržanie s následným spustením dopravy v jednom pruhu. Doprava tak bude spomalená," uviedla Paulínyová.

V opačnom smere, od Prievidze na Handlovú, podľa nej tvoria kolónu odstavené kamióny, vstup do Handlovej je však možný.

Vo štvrtok nadránom na území mesta napadlo asi 20 centimetrov mokrého snehu, práci vozidiel vykonávajúcich zimnú údržbu v rodinných zástavbách však bránili zaparkované osobné motorové vozidlá. Z dôvodu možných návalových snehových zrážok mesto a správca komunikácií žiadajú majiteľov motorových vozidiel, aby využívali možnosti parkovania vo svojich dvoroch a garážach, čím prispejú k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu výkonu zimnej údržby na miestnych komunikáciách. "Zároveň žiadame majiteľov pozemkov a nehnuteľností susediacich s mestskými komunikáciami, aby odstraňovali sneh z chodníkov pred ich nehnuteľnosťou," dodala hovorkyňa mesta.
Na snímke vodiči nasadzujú snežné reťaze pred horským priechodom Donovaly 30. novembra 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko


Na západnom Slovensku je bez elektriny 7000 zákazníkov



Počasie naďalej komplikuje na západnom Slovensku dodávku elektrickej energie. Kalamitný stav bol vyhlásený pre oblasti Bratislava, Nitra, Trenčín, Partizánske, Levice a Nové Zámky. Momentálne je bez elektrickej energie približne 7000 zákazníkov. Pre TASR to povedala hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

Najviac je postihnutá oblasť Nových Zámkov, Nitry a Levíc. Všetky pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej (ZSD) sú v teréne. Na poludnie bolo bez elektrickej energie 9000 odberných miest.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal do štvrtka 16.00 h výstrahu 1. a 2. stupňa pred snežením.

V Bratislave sa pre sneh zranilo 7 ľudí, sanitka chvíľu čakala na odhrnutie cesty



Bratislavskí záchranári mali vo štvrtok (6.30 h - 13.30 h) pre poranenia na snehu zatiaľ sedem zásahov. Išlo najmä o úrazy dolných končatín a hlavy, utrpeli ich prevažne seniori. Sanitky ich po ošetrení odviezli do nemocníc. Pre TASR to uviedla Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OSZZS).

Záchranári nemali pre kalamitné počasie v Bratislave výraznejšie komplikácie s prejazdom sanitiek k pacientom. "Došlo iba k jednému problému, na Kramároch musela sanitka niekoľko minút čakať na odhrnutie cesty, aby sa dostala k pacientovi," dodala Krčová.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok výstrahu 1. a 2. stupňa pred silným snežením pre takmer celé územie Slovenska. Platí do 16.00 h. Podľa meteorológov by malo napadnúť od päť do 40 centimetrov snehu.

Magistrát vyzýva občanov k zvýšenej pozornosti a opatrnosti v súvislosti so zimným počasím. Verejnosť môže nezjazdné cesty alebo neschodné chodníky nahlásiť mestskému dispečingu na dispecing@bratislava.sk alebo na 02/59 356 768 či 0902 985 887. Prostredníctvom webu hlavného mesta a odkazu zimná údržba sa môžu ľudia dostať až k mape, kde je zobrazený online pohyb posýpačov v Bratislave.

Od 29. novembra bola v hlavnom meste vyhlásená zimná pohotovosť. Počas zimnej sezóny je v pohotovosti nasadených 43 posýpačov, 11 multikár, jedna snehová fréza a 88 pracovníkov.

Situácia na nitrianskych cestách sa stabilizovala, linky MHD premávajú bez zdržania



Všetky linky mestskej hromadnej dopravy v Nitre i prímestskej dopravy premávajú v súčasnosti bez väčších komplikácií. S tými zápasili vodiči na cestách v regióne predovšetkým v dopoludňajších hodinách, keď situáciu na cestách komplikovalo husté sneženie od stredy (29.11.) večera. Situácia sa začala zlepšovať až vo štvrtok okolo obeda, informovali zástupcovia spoločnosti Arriva, ktorá zabezpečuje mestskú i prímestskú hromadnú dopravu v Nitre.

V mestskej hromadnej doprave najvážnejšie zasiahla do premávky neprejazdná Cabajská ulica pre skrížené kamióny, ako aj zapadnutie štyroch autobusov v lokalitách Lukov dvor, Štitáre, Viničky. Postupne akumulované meškanie dosiahlo na niektorých linkách vyše 60 minút.

Na regionálnych linkách v okolí Nitry uviazlo niekoľko autobusov na príjazdoch do mesta smerom od Cabaja-Čápora a pri Veľkom Lapáši. S problematickou prejazdnosťou ciest zápasili vodiči autobusov aj medzi Topoľčanmi a Piešťanmi, na linke zo Zlatých Moraviec do Jedľových Kostolian, v úseku medzi Vrábľami a Levicami. Vozidlá, ktoré na neupravenej ceste zapadli alebo uviazli v kolónach, mali v niektorých prípadoch aj viachodinové meškanie.

Keď sneh znamená čistú radosť. Foto od čitateľky Sašky.
Psík Hakino si užíva sneh, 30. november 2017, Horné Orešany.
Foto: Teraz.sk


Dopravu v Hronskom Beňadiku komplikuje sneženie a popadané stromy


Sneženie a popadané stromy komplikujú dopravu na ceste I/76 v okolí Hronského Beňadika (okres Žarnovica). Ako uvádza Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke, úsek od Hronského Beňadika po Kozárovce je aktuálne uzatvorený pre všetku dopravu.

Problémy s prejazdom v okolí Hronského Beňadika mali vodiči od ranných hodín a nevyhli sa tak zdržaniu. Situáciu tu komplikovali aj šmýkajúce sa kamióny, ktoré smerovali na rýchlostnú komunikáciu.

V okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Žarnovica bol pre sneženie a padanie stromov na cesty vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie. Podľa informácií z dispečingu z Banskobystrickej regionálnej správy ciest v Žiari nad Hronom je aktuálne horský priechod Kremnické Bane prejazdný.

Na západnom Slovensku je bez elektriny pre počasie 9000 odberných miest


Sneženie komplikuje na západnom Slovensku dodávku elektrickej energie. Kalamitný stav bol vyhlásený pre oblasti Bratislava, Nitra, Trenčín, Partizánske, Levice a Nové Zámky. Momentálne je bez elektrickej energie približne 9000 odberných miest. Pre TASR to povedala hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

Najviac je postihnutá oblasť Nových Zámkov, Nitry, Levíc. Všetky pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej (ZSD) sú v teréne.

Sneženie komplikuje odvoz odpadu v ťažko dostupných lokalitách


Sneženie v Bratislave sťažuje odvoz odpadu. Zberné vozidlá mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) majú problém dostať sa najmä do ťažko dostupných a svahovitých lokalít v rámci hlavného mesta. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.

"Žiadame obyvateľov Bratislavy o trpezlivosť a pochopenie, pokiaľ odvoz odpadu nevykonáme v stanovenom termíne, budeme ho realizovať len čo nám to poveternostné podmienky umožnia," uviedla hovorkyňa.

OLO v súvislosti s aktuálnym počasím a predpoveďou na najbližšie dni začne s prípravou takzvaných zimných stanovíšť v ťažko dostupných lokalitách Bratislavy skôr, ako to bolo v pláne. "Ide o dočasne umiestnené zberné nádoby na zmesový komunálny odpad. Tie slúžia ako zberné miesto pre obyvateľov tých bratislavských lokalít, ktoré sú počas zimnej sezóny nedostupné pre našu zvozovú techniku," vysvetlila Humeniková. Pôvodne mali byť zimné stanovištia pripravené od 22. decembra, vzhľadom na aktuálne počasie začne OLO s ich zriaďovaním už od piatka 1. decembra.

Na zimných stanovištiach budú umiestnené vždy dve 1100-litrové čierne zberné nádoby na zmesový komunálny odpad. OLO žiada obyvateľov, aby do nádob umiestňovali len odpad do nich určený. V prípade ukladania iného, nepovoleného odpadu či objemného odpadu, môžu byť nádoby zo zimných stanovíšť odobraté. "Spoločnosť OLO bude pravidelne zabezpečovať odvoz odpadu z týchto stanovíšť. Odvoz odpadu z pôvodných stanovíšť bude vykonaný hneď, ako bude cestná komunikácia pre našu vozovú techniku prejazdná. Zimné stanovištia budú v prevádzke v závislosti od poveternostných podmienok, najneskôr však do 30. marca," podotkla Humeniková.

Obyvatelia budú o zimných stanovištiach informovaní formou oznamov distribuovaných do schránok v oblastiach, v ktorých sa budú stanovištia nachádzať. Kompletný zoznam zimných stanovíšť je zverejnený aj na webe spoločnosti OLO.

Na cestách Trnavského kraja sú v pohotovosti aj hasiči.



Polícia v Bratislavskom kraji zaznamenala tri nehody a 18 škodových udalostí


Bratislavská polícia vo štvrtok do 10.30 h zaznamenala v Bratislavskom kraji tri nehody a 18 škodových udalostí. Pre TASR to uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

V Hriňovej majú 176 km ciest, odľahlé osady odhŕňajú zmluvní traktoristi


V Hriňovej pod Poľanou, ktorá má v katastri celkom 176 kilometrov miestnych komunikácií, zatiaľ intenzívne sneženie neprinieslo väčšie komplikácie v doprave. Ráno sa ale do vyššie položenej časti Biele Vody nedostal autobus.

"Cestu do niekoľko kilometrov vzdialenej osady síce včera posýpalo naše vozidlo, sneh, ktorý rýchlo pribúdal, už ale neumožnil výjazd autobusu do strmého kopca," povedala pre TASR vedúca oddelenia služieb na Mestskom úrade v Hriňovej Zuzana Tršová.

V Hriňovej od 11. novembra fungujú v režime zimných nonstop služieb. Pracovníci na oddelení sa odvtedy striedajú v denných a nočných službách.

"K dispozícii máme aktuálne dva veľké posýpacie vozy, jeden traktor s radlicou a multikáru na odhŕňanie snehu z chodníkov," uviedla Tršová.

Mesto má zazmluvnených ešte ďalších deväť súkromných osôb s traktormi, ktorí odhŕňajú cesty v odľahlejších osadách, ako sú Snohy či Zánemecká. V osadách mimo centra mesta žije polovica z približne 7800 obyvateľov.

V okrese Komárno sú cesty I. a II. triedy mokré a zjazdné


V celom okrese Komárno sú zatiaľ cesty zjazdné. Ako TASR informoval Ladislav Dombi, ktorý je poverený zastupovaním Regionálnej správy a údržby ciest (RSÚC), strediska Komárno, celá technika je v plnom nasadení.

"Cesty I. a II. triedy sú v mokrom stave, snehovú kašu z nich sme odstránili. Momentálne snehovú kašu odstraňujeme z väčšiny ciest III. triedy. V celom okrese Komárno padá mokrý sneh, miestami aj samotný dážď. Teplota nepoklesla pod nula stupňov Celzia. Musím povedať, že sme to zvládli v pravom čase," povedal Dombi. RSÚC, stredisko Komárno, má správy, že sa niekoľko osobných vozidiel dostalo do priekop z nepozornosti, výnimočné situácie však nenastali.

V rámci celého okresu Komárno má regionálna správa na starosti deväť okruhov, čiže je k dispozícii deväť sypačov a päť traktorov s radlicami. "Dodávateľské firmy nenastúpili, keďže sme ich pomoc zatiaľ nepotrebovali," dodal pracovník RSÚC.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok pre okres Komárno upozornenie 1. stupňa sneženia, pri ktorom môže miestami spadnúť 15 až 20 centimetrov nového snehu. Podľa SHMÚ uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, pričom predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Sneh v Demänovskej doline, foto od čitateľa Ondreja.
Sneženie v Demänovskej doline, 30. noveber 2017.
Foto: Teraz.sk


Sneženie komplikovalo situáciu v okresoch Nitra, Levice a Zlaté Moravce


Desiatky zásahov k popadaným stromom či dopravným nehodám majú za sebou hasiči v Nitrianskom kraji. Prvé výjazdy sa začali už v noci zo stredy na štvrtok. „A odvtedy sme sa prakticky nezastavili a ideme zo zásahu na zásah,“ uviedol pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Michal Varga.

Ako doplnil, hasiči doteraz vykonali viac ako 30 výjazdov, väčšinou šlo o spadnuté konáre a stromy, popadané elektrické vedenia a dopravné nehody. „Najhoršia situácia je momentálne v okresoch Nitra, Zlaté Moravce a Levice. Máme tam okolo desať dopravných nehôd a chodíme aj na technické zásahy. Na žiadosť polície pomáhame aj pri uvoľňovaní ciest, predovšetkým na kopcoch, kde sú skrížené kamióny. Našťastie, zatiaľ sa všetky nehody zaobišli bez vážnych zranení,“ povedal Varga.

Podľa slov Ľubora Andrášika z Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre sú momentálne prejazdné všetky dôležité komunikácie a cestári robia všetko pre to, aby situáciu zvládli. „V teréne sme už od nočných hodín. Máme vonku všetku techniku, zasahujú aj stroje od našich dodávateľov. Celkovo je vonku od 15 do 17 kusov áut,“ uviedol pre TASR Andrášik.

Hlavnou úlohou cestárov bude podľa jeho slov čo najskôr odhrnúť napadaný sneh z komunikácií. „Podľa predpovede by po snežení malo dôjsť k ochladeniu a mrazom. Preto sa usilujeme vyčistiť ulice skôr, ako ten sneh zamrzne,“ dodal Andrášik.

V Banskej Bystrici je snehu nad kolená.



Počasie najviac komplikuje situáciu v Bratislavskom a Trnavskom kraji


Pri udalostiach v súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú desiatky hasičov. Najvážnejšia situácia je v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde sú z dôvodu viacerých dopravných nehôd zablokované niektoré cestné komunikácie. TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Momentálne hasiči zasahujú aj v katastri obce Trhová Hradská, kde sa dôsledkom nánosu snehu na ceste zrazil kamión s osobným motorovým vozidlom. Pri udalosti sa zranila jedna osoba, cesta II/561 je momentálne neprejazdná," povedala Farkasová.

V súvislosti s kalamitou vykonali hasiči od stredajšieho (29.11.) večera takmer 70 výjazdov.

Mestskú i prímestskú dopravu komplikuje husté sneženie


Husté sneženie komplikuje premávku na cestách v Nitre i širšom regióne. Niektoré autobusové spoje alebo ich časti neboli vykonané pre veľké meškanie vozidla, nezjazdný úsek trasy alebo zapadnutie autobusu, upozorňuje spoločnosť Arriva, poskytovateľ mestskej a prímestskej dopravy v Nitre.

V mestskej hromadnej doprave meškajú spoje na viacerých linkách viac ako 60 minút. Pre zapadnuté kamióny na Cabajskej ulici je výrazne obmedzená doprava v celej oblasti. Podľa aktuálnych informácií polícia premávku z tejto ulice odkláňa. Autobusy liniek 2, 4, 10, 22 a 26, ktoré neuviazli v kolónach, premávajú s meškaním a obchádzkami. Linka 32 premáva len v úseku Gorazdova - Kmeťova a späť, úsek Kmeťova - Viničky nie je obsluhovaný. Vôbec nepremáva linka 11 do Párovských Hájov, neprejazdná je aj cesta Chmeľová dolina. Linka 1 premáva po Kláštorskej ulici.

V prímestskej doprave je situácia podobná, na viacerých linkách sú veľké meškania presahujúce 60 minút. Meškajú najmä linky Topoľčany - Piešťany, Zlaté Moravce - Jedľové Kostoľany a všetky linky z Nitry prechádzajúce cez Cabaj-Čápor alebo Veľký Lapáš.

Foto od čitateľky Janky z ulíc Novej Bane.

Zasnežená Nová Baňa, 30. november 2017.
Foto: Teraz.sk


Cesty v BSK sú zjazdné, v teréne je 13 posýpačov


Cesty v Bratislavskom kraji sú momentálne zjazdné, mokré s kašovitou vrstvou snehu do hrúbky dva až štyri centimetre. V teréne je 13 posýpačov. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Zimnú údržbu BSK zabezpečuje správca komunikácií Regionálne cesty Bratislava, ktorého dispečing mal od stredajšieho (29.11.) večera do štvrtkového rána v teréne 12 mechanizmov, ktoré zabezpečovali posyp a pluhovanie komunikácií. V okrese Malacky to boli tri, v okrese Pezinok päť a v okrese Senec štyri mechanizmy. Počas noci neboli hlásené žiadne mimoriadne situácie.

So zhustenou premávkou musia vodiči aktuálne podľa Stella centra počítať na vjazde do Bratislavy v smere zo Šamorína a v Ivanke pri Dunaji v smere do hlavného mesta. V Bratislave na Stromovej ulici blokujú jeden pruh popadané stromy. Bratislavská MHD mešká aktuálne od 30 do 60 minút.

Situácia na železniciach je v súvislosti s počasím stabilizovaná


ituácia na železniciach je v súvislosti s počasím stabilizovaná, niektoré vlaky meškali desiatky minút a v niektorých úsekoch je prerušená doprava. Pre TASR to uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Pre strom na trati prerušili dopravu v úseku Banská Bystrica – Radvaň a Vaďovce – Stará Turá. Na trati Galanta – Gáň strhlo trolej, a tak museli zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu, ktorá však pre počasie mala taktiež problémy. Podobná situácia je aj v úseku Sereď – Galanta, kde taktiež namiesto vlaku jazdí autobus.

Pre počasie v niektorých prípadoch vlaky meškajú alebo meškali okolo pol hodiny. Ide napríklad o Ex 530 Hron z Banskej Bystrice do Bratislavy či RR 700 Beckov z Trenčína do Bratislavy.

"Radšej stratiť v živote minútu, ako kvôli minúte život." Na cestách buďte opatrní, upozorňuje aj polícia.



Aktuálna situácia na úseku R1 medzi Žarnovicou a Novou Baňou, foto nám zaslala čitateľka Janka.

Situácia na úseku R1 medzi Žarnovicou a Novou Baňou, 30. november 2017.
Foto: Teraz.sk


Prímestské autobusy v smere do Bratislavy zaznamenali výrazné meškania


Sneženie, neupravené cesty i ranná dopravná špička sa podpísali pod meškanie prímestských autobusových liniek smerujúcich do Bratislavy. "Meškania sa týkali spojov zo všetkých smerov, žiaľ, na väčšine trás dosahovali až dve hodiny," informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Priznala, že problémy pretrvávajú. "Najhoršia situácia je v smere od Šamorína, kde nám autobusy meškajú aj viac ako tri hodiny," uviedla.

Klimatické podmienky sa podpísali pod ďalšie komplikácie. "V okolí Modry ráno zapadli do snehu štyri autobusy, ktoré bolo potrebné vytiahnuť technikou. Cestujúci, ktorí sa nachádzali v zapadnutých autobusoch, čakali 'na vyslobodenie' spolu s vodičmi vo vykúrených interiéroch autobusov," oznámila hovorkyňa. Momentálne podľa jej slov tieto autobusy už premávajú na svojich trasách.

Problémy obišli spoje do Rakúska, kde sú cesty odpratané a zjazdné. "Autobusy medzi Bratislavou, letiskom Schwechat a Viedňou jazdili od rána a jazdia aj teraz načas podľa cestovného poriadku," uviedla Vozárová.

Zasnežený deň v obci Liptovské Sliače.

Sneh v Liptovských Sliačoch, 30. novembra 2017.
Foto: čitateľ Matej


Prvý sneh v Bratislave a kritická dopravná situácia v centre



Sneženie na Orave a Liptove utícha, cestári a polícia však naďalej hliadkujú



Mierne oslabenie snehových zrážok prinieslo v popoludňajších hodinách na oravské a liptovské cesty pokojnejšiu atmosféru, no cestári aj policajti majú i naďalej plné ruky práce.

Na svetelnej križovatke na Žilinskej ceste v Ružomberku riadili pre komplikácie od obeda premávku príslušníci Policajného zboru. V Jasnej museli v dôsledku skríženého kamióna s domiešavačom na dve hodiny uzatvoriť prístupovú cestu. „V súčasnosti je však cesta už plne prejazdná,“ informovala TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Jana Balogová.

Množstvo snehu napadlo aj na horskom priechode Čertovica. Podľa Petra Rezera, vedúceho strediska Liptovský Hrádok Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) - závod Liptov, je však Čertovica z liptovskej strany plne prejazdná. „Taktiež aj cesty v okolí Liptovského Hrádku sú odhrnuté,“ dodal.

V teréne sú momentálne aj všetky mechanizmy Verejnoprospešných služieb mesta Liptovský Mikuláš, ktoré majú na starosti zimnú údržbu. „Mesto posýpajú soľou aj štrkom, po chodníkoch a mestských cestách behajú odhŕňače,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Dodala, že vzhľadom na neustále sneženie sú prioritou lokality, kde sa sústreďuje najviac ľudí.

Primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková uviedla, že doposiaľ v meste napadlo približne 20 centimetrov snehu. „Na cestách bolo celý deň kompletné oddelenie technických služieb - 15 chlapov. Dopredu sme sa pripravovali na to, že napadne sneh,“ povedala. Podľa nej sa situácia stabilizovala, no naďalej očakávajú, ako sa bude situácia vyvíjať v najbližších hodinách.

V Dolnom Kubíne intenzita sneženia mierne ustala. Na sprístupnenie ciest bolo však potrebné posilniť techniku. „Podvečer sa pôjde posýpať, aby sa na cestách nešmýkalo,“ ozrejmil referent informovania verejnosti Mestského úradu v Dolnom Kubíne Martin Buzna. Podľa neho na cestách v okolí mesta napriek pretrvávajúcej vrstve kašovitého snehu momentálne nie sú hlásené žiadne väčšie komplikácie.

Bratislavské Nové Mesto nasadí na sneh a ľad opäť ekologický posyp
Bratislavské Nové Mesto bude aj túto zimu čistiť svoje parky, chodníky a cesty ekologicky. Proti snehu a ľadu má pripravené dostatočné zásoby špeciálnej ekologickej horniny zeolit, ekologickej soli či kamennej drviny. TASR o tom informoval hovorca mestskej časti Marek Tettinger.

Na rozdiel od bežnej technickej soli sa zeolit podľa samosprávy v pôde rozpadne bez negatívnych dôsledkov pre zeleň. Rovnako neupcháva kanalizáciu a kanalizačné vpuste, ako napríklad štrk alebo piesok, keďže sa vo vode postupne rozpúšťa.

Novomestský EKO-podnik VPS, ktorý zabezpečuje v mestskej časti zimnú údržbu, má na zimu vo svojich skladoch pripravených približne 300 ton posypových materiálov. "Ich kombinácia rozširuje možnosti zimnej údržby, výhodná je z ekologického aj ekonomického hľadiska," dodáva riaditeľ EKO-podniku Róbert Molnár.

Okrem posypových materiálov je na zimné upratovanie komunikácií 3. a 4. triedy v Novom Meste pripravený aj personál a technika EKO-podniku VPS. V pohotovosti bude päť viacúčelových vozidiel, traktor s radlicou, štyri nakladače na odvoz snehu. Na údržbu chodníkov v parkoch, verejných priestranstiev, nadchodov a schodov, ale aj priestorov lanovky na Kolibe sú k dispozícii viaceré sypače s pluhom, malotraktor, motorové frézy na sneh, snežný skúter a potrebné ručné náradie.

Pre obyvateľov je na telefónnom čísle 0911455077 k dispozícii nepretržitá dispečerská služba.

V okrese Levice husto sneží, cesty sú však zjazdné


V celom Levickom okrese vo štvrtok husto sneží, všetky cesty sú však zjazdné. TASR informoval vedúci Regionálnej správy a údržby ciest (RSaÚC), stredisko Levice, Peter Drábik.

"Stále sneží, celú noc sme boli v plnom nasadení, aj teraz sme. Dočisťujeme úseky, kde v posledných hodinách nebol sneh odhrnutý. Zaznamenali sme problém s kamiónmi, čo je však bežné pri takýchto podmienkach. Na niektorých kopcoch v okrese kamióny stoja, čím blokujú celú premávku. Zatiaľ sme nemali nejakú výnimočnú situáciu," povedal Drábik.

V rámci okresu Levice má RSaÚC na starosti 24 okruhov, k dispozícii je 24 posýpačov a šesť traktorov.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok pre okres Levice výstrahu 2. stupňa pred silným snežením, pri ktorom môže spadnúť 35 až 40 centimetrov nového snehu. Podľa SHMÚ táto výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, pričom predpokladaná výška nového snehu je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká.

Premávku trolejbusov na bratislavských Kramároch obnovili, MHD mešká do 60 minút


V Bratislave mešká pre sneženie MHD od 30 do 60 minút. Od 9.30 h obnovili v oblasti Kramárov premávku MHD, vrátane trolejbusov, v plnom rozsahu. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojom webe.

Vo štvrtok ráno bola zabezpečená výprava vozidiel bratislavskej MHD v plnom rozsahu. Dispečing DPB zaznamenával prevažne problém trolejbusovej dopravy na Kolibe a na Kramároch. Od 05.20 do 07.40 h a od 07.45 h bola prerušená premávka trolejbusov liniek 204, 209 a 212 na Pražskej a Stromovej ulici obojsmerne z dôvodu zhoršenej poveternostnej situácie a spadnutého stromu na trakčnom vedení (Stromová). Od 08.00 h bola premávka trolejbusov odklonená cez Patrónku, Lovinského a Hroboňovu na Pražskú.

Zamestnanci DPB sú v pohotovosti, v teréne čistia zastávky, trate a obratiská MHD.

Sneženie zatiaľ bratislavskému letisku problémy nespôsobuje


Sneženie zatiaľ problémy bratislavskému letisku nespôsobuje. Pre TASR to povedala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková.

"Prílety aj odlety sú podľa platného letového poriadku," povedala.

Meteorológovia vydali na štvrtok výstrahu pred silným snežením pre takmer celé územie Slovenska. Platí do 16. hodiny.



MHD v Bratislave mešká do 30 minút, trolejbusy majú problém na Kolibe a Kramároch


Mestská hromadná doprava v Bratislave mešká pre sneženie od 10 do 30 minút. Vodiči jazdia so zvýšenou obozretnosťou. Problémy hlási trolejbusová doprava na Kolibe a pre spadnutý strom na trolejové vedenie aj na Kramároch. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

DPB zabezpečil vo štvrtok ráno výpravu vozidiel MHD v plnom rozsahu. Zamestnanci podniku sú v pohotovosti, v teréne čistia zastávky, trate a obratiská MHD.

So zhustenou premávkou a so zdržaním musia podľa Stella centra rátať vodiči v Bratislave na všetkých hlavných ťahoch, v Moste pri Bratislave a v Dunajskej Lužnej v smere do hlavného mesta.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal do 16.00 h výstrahu 1. a 2. stupňa pred snežením. Napadnúť by malo od piatich do 40 centimetrov snehu. Na sociálnej sieti SHMÚ informuje, že na bratislavskej Kolibe momentálne namerali 22 centimetrov snehu.

Dopravná situácia po hustom snežení v Banskej Bystrici



V Trnavskom kraji zamestnávajú hasičov spadnuté stromy, zapadol aj autobus


V súvislosti so snežením mali hasiči v Trnavskom kraji za posledných zhruba dvanásť hodín už dvanásť výjazdov. V prevažnej miere išlo o odstraňovanie spadnutých stromov na vozovku a dopravné kolízie.

Od 8. hodiny zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru SR (HaZZ) v Radošovciach pri Skalici, kde zapadol do snehu linkový autobus. Kolízia sa obišla podľa vedúceho oddelenia operačného riadenia na Krajskom riaditeľstve HaZZ v Trnave Martina Krajčoviča bez zranení cestujúcich, pre ktorých poslal prepravca náhradný autobus. Autobus mal problémy aj na kopci Šianec nad Hlohovcom, kde došlo k stretu s osobným autom, ktoré skončilo v snehu mimo vozovky. Stromy od rána odstraňovali v Trnave na Hodžovej ulici, na Prašníku a Cerovej, kde zatarasil oba jazdné pruhy na ceste. Podľa Krajčoviča ide pravdepodobne o stromy, ktorých stav alebo stabilitu poškodili predchádzajúce víchrice a už nevydržali ťarchu napadaného snehu.

"V skorých ranných hodinách, od 5. hodiny, boli naši príslušníci prizvaní k odstraňovaniu stromov v Trstíne, Hlohovci a opäť na Prašníku pri Vrbovom, v Malženiciach pri Trnave bola dopravná nehoda s troma zranenými a vo Hviezdoslavove v okrese Dunajská Streda skončilo auto v kanáli," dodal pre TASR Krajčovič

Na posyp chodníkov a námestí v Karlovej Vsi v Bratislave používajú ekologickú soľ


Vytrvalé sneženie v hlavnom meste znamená i pohotovosť pre samosprávy bratislavských mestských častí pri čistení komunikácií. Karlova Ves používa na zabezpečenie zjazdnosti, bezpečný prechod po chodníkoch a verejných plochách ekologickú soľ.

"Mestská časť nakúpila 90 ton tohto posypového materiálu," informovala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Poukázala na to, že ekologická soľ obsahuje chlorid horečnatý, ktorý je 2,5-krát účinnejší v boji so snehom a ľadom. "Soliť tak stačí 2,5-násobne menej, no dosiahne sa rovnaký efekt," ozrejmila. Dodala, že výhodou ekologickej oproti bežnej posypovej soli je aj to, že sa môže používať pri nižších teplotách aj v noci.

Karlova Ves ekologickú soľ použije i z dôvodu šetrnejšieho prístupu k životnému prostrediu. Na štandardnú posypovú soľ totiž po jej vsiaknutí do zeme negatívne reagujú rastliny a stromy. Soľ mení pôdnu reakciu a ovplyvňuje príjem živín.

"Niektoré výskumy preukázali, že na meter štvorcový cesty sa počas sezóny použije aj desať kilogramov 'klasickej' soli. Tá sa následne dokáže rozšíriť až do stometrového okruhu okolo cesty. V normálnom potoku dokáže urobiť slanú vodu asi takej slanosti, akú má morská voda," upozornila krajinná architektka a odborníčka v ochrane životného prostredia Zuzana Hudeková.

V lokalitách Karlovej Vsi je aktuálne šesť vozidiel zimnej údržby a 22 pracovníkov organizácie mestskej časti. Karlova Ves zabezpečuje zimnú údržbu na cestách III. a IV. triedy, stará sa o čistotu chodníkov a schodov. Odhŕňanie snehu na cestách I. a II. je v kompetencii hlavného mesta.

Poprad: Dopravu na cestách komplikuje sneženie, miestami mrholí alebo padá dážď



Na viacerých cestách v okrese Poprad a Kežmarok komplikuje dopravu intenzívny sneh, v okrese Levoča miestami mrholí alebo prší. Ako TASR informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla, v teréne je 21 posýpacích vozidiel a päť traktorov, ktoré pracujú nepretržite.

"Cesty sú zjazdné, mnohé v sťažených podmienkach a pri veľmi veľkej opatrnosti, pretože sa na nich nachádza kašovitý sneh. Horský priechod Vernár je stále uzatvorený pre nákladnú dopravu," uviedol s tým, že tam posilnili výkon dvomi sypačmi.

Počas dňa evidovali komplikovaný úsek medzi Popradom a Spišským Bystrým. "Vzhľadom na to, že tam došlo dopoludnia k dopravnej nehode, sa tam vytvárali kolóny. Naše sypače tým pádom nemohli cestu udržiavať zjazdnú. Dopravná polícia ju dočasne uzavrela. Po odstránení následkov nehody, po prepluhovaní a presypaní bola cesta opätovne sprejazdnená," priblížil.

V prípade, že sneženie ustane, cestári budú nepretržite pokračovať vo výkone v dennej a nočnej zmene. "Aby sme stiahli kašovitý sneh z komunikácií ešte pred tým, ako teploty prejdú do mínusových hodnôt, aby sa nám v noci nevytvorili na cestách zľadovatené koľaje," uzavrel.

Husté sneženie komplikuje dopravu v Banskej Bystrici, v teréne sú všetky mechanizmy



Husté sneženie komplikuje od skorých ranných hodín dopravu v Banskej Bystrici. Firmy, ktoré pre mesto zabezpečujú zimnú údržbu ciest a chodníkov, majú v teréne takmer dve desiatky mechanizmov a pri odpratávaní snehu je na chodníkoch a pri križovatkách k dispozícii niekoľko desiatok aktivačných pracovníkov.

Ako pre TASR povedala hovorkyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici Zdenka Marhefková, údržba ciest je pri aktuálnom ráze počasia, keď husto sneží a pritom mrzne, nesmierne náročná. "Intenzívne sa ale pracuje najmä na sprejazdnení hlavných mestských ťahov, na ktorých premáva MHD. Nasadené sú aj všetky dostupné mechanizmy a to vo všetkých mestských častiach," uviedla.

Zimnú údržbu mesto zabezpečuje celkom na 167 kilometroch vozoviek, 50.000 metroch štvorcových parkovacích plôch a 117.000 metroch štvorcových chodníkov. Podľa hovorkyne nie všetky miestne komunikácie sú vo vlastníctve mesta.

Kraj pod Zoborom prikryl sneh.



Ulicami Bratislavy



Polícia uzavrela dopravu cez Donovaly, Šturec má obmedzenia pre kamióny


Pre husté sneženie, ktoré od polnoci sťažuje dopravu na horských priechodoch v Banskobystrickom kraji, polícia aktuálne alebo už skoro ráno uzatvorila či obmedzila dopravu na vyťažených horských priechodoch.

Ako pre TASR uviedli dispečeri z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, momentálne (krátko pred 9.00 h) je uzavretý horský priechod Donovaly a to pre všetku dopravu. Šturec má obmedzenia pre nákladnú dopravu. Horský priechod Čertovica je aktuálne prejazdný, uzavretá je ale cesta I/66 Dudince – Domaniky, na ktorej sú popadané stromy.

Doprava v Bratislave po hustom nočnom snežení v Bratislave 30. novembra 2017.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

V súvislosti so snehovou kalamitou mali hasiči v noci približne 60 výjazdov


V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú desiatky hasičov najmä v západnej polovici Slovenska. TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Desiatky hasičov zasahujú v súvislosti so snehovou kalamitou už od stredajšieho (29.11.) večera najmä v západnej polovici Slovenska. Počas noci vzniklo najviac udalostí vyžadujúcich si zásah hasičov najmä v Banskobystrickom kraji,“ povedala Farkasová.

Momentálne majú podľa nej najviac práce hasiči v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. „Najčastejšie zasahujú pri dopravných nehodách a popadaných stromoch, ktoré blokujú vozovku. Dnes v noci vykonali hasiči približne 60 výjazdov v súvislosti so snehovou kalamitou,“ dodala Farkasová.

Na horách silno sneží, tvoria sa nebezpečné preveje a dosky


Lavínová situácia sa v posledných hodinách začala výrazne meniť. Pribúda väčšie množstvo nového snehu, hlavne na južnej strane Nízkych Tatier, Veľkej a Malej Fatry. Hrozba snehových zosuvov s pribúdajúcimi zrážkami počas dňa stúpa.

Podľa Pavla Krajčího zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sneží väčšinou na veľmi tvrdý podklad. Fúka vietor južných smerov, ktorý ukladá sneh do severných žľabov. Ten vytvára nebezpečné snehové vankúše, preveje a dosky. "Na severných stranách pohorí je tak lavínové nebezpečenstvo vyššie," upozornil.

Na horách panujú zimné podmienky. "Zamračilo sa a celý deň by malo silno snežiť. Na mnohých miestach bol povrch snehu vyfúkaný na tvrdý ľadový podklad," priblížil Krajčí. Podľa neho na tento podklad momentálne sneží nový prachový sneh.

Mesto Martin oficiálne odštartovalo zimnú údržbu


Mesto Martin vyhlásilo v stredu (29.11.) prvý stupeň zimnej údržby a oficiálne odštartovalo úpravu mestských komunikácií v zimnom období 2017/2018. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.

O zimnú údržbu sa bude na základe Operačného plánu zimnej údržby mestských komunikácií na zimné obdobie 2017/2018 starať spoločnosť Brantner Fatra, s. r. o. "Zimná údržba v meste trvá spravidla do marca nasledujúceho roka v závislosti od poveternostných podmienok a dlhodobej predpovede počasia. Mesto nezabezpečuje údržbu všetkých komunikácií, keďže ich všetky nemá v správe. Vlastníkom hlavných ťahov prechádzajúcich cez mesto je štát a ich zjazdnosť zabezpečuje Slovenská správa ciest," uviedla hovorkyňa mesta Martin.

Podľa významu, intenzity dopravy, členitosti a nebezpečnosti sú podľa nej vozovky a komunikácie, ktoré udržiava mesto Martin, rozdelené do štyroch kategórií. "Prednostne bude mesto udržiavať cesty 1. kategórie - autobusové trasy MHD, chodníky, schody a križovatky. Do 2. kategórie patria cesty na zásobovanie a poskytovanie služieb a komunikácie v kopcovitom teréne. V 3. kategórii sú prístupové a obslužné komunikácie priemyselných závodov a do poslednej kategórie patria vnútroblokové komunikácie vrátane parkovísk," vysvetlila Kalmanová.

Doplnila, že v prípade trvalého sneženia sa údržba komunikácií 2. kategórie začína až po úplnom zabezpečení zjazdnosti ciest 1. kategórie a rovnako sa postupuje pri všetkých kategóriách. "Podrobný plán zimnej údržby spolu s kategorizáciou konkrétnych ulíc je k dispozícii na webovej stránke mesta Martin. V prípade pripomienok a požiadaviek na zimnú údržbu sa občania môžu obrátiť na vedúceho zimnej údržby telefonicky na čísle 043/4211333 alebo e-mailom na fatra@brantner.com," dodala hovorkyňa mesta Martin.

Počasie skomplikuje situáciu najmä na cestách a na horských priechodoch, ktoré budú ťažko prejazdné. Zrážky začnú ustávať popoludní a večer sa už na západe vyjasní. Na zvyšku územia síce zrážky ustanú, no zostane oblačno a chladno.

Takto odfotil zasneženú Petržalku čitateľ Rado.
Zasnežená Petržalka, 30. november 2017, Bratislava.
Foto: čitateľ Rado


SHMÚ: Na bratislavskej Kolibe je 22 cm snehu


Na bratislavskej Kolibe je 22 cm snehu. Na Facebooku o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).


Meteorológovia vydali na štvrtok výstrahu pred silným snežením pre takmer celé územie Slovenska. Platí do 16. hodiny.

Cesta medzi Bošanmi a Skýcovom je uzavretá, ostatné cesty v TSK sú zjazdné


Na väčšine ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je vrstva čerstvého, niekde kašovitého snehu v hrúbke od jedného do troch centimetrov. Cesty sú zjazdné, výnimkou je cesta III/1750 z obce Bošany v okrese Partizánske do Skýcova, ktorá je uzatvorená pre popadané stromy. Informovala Slovenská správa ciest.

Zjazdné sú aj všetky horské priechody v Trenčianskom kraji. Na horskom priechode Šútovce je dvojcentimetrová vrstva kašovitého snehu, priechod je zjazdný len so zimnými pneumatikami, doprava je uzatvorená pre nákladné automobily nad 10 metrov. Na horských priechodoch Skýcov a Homôlka je trojcentimetrová vrstva čerstvého snehu. Pri prejazde sú potrebné zimné pneumatiky.

Zimnú údržbu, najmä posyp, zabezpečuje momentálne na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja 41 posýpacích vozidiel.

Horský priechod Kremnické Bane je pre všetky autá uzavretý


Horský priechod (HP) Kremnické Bane je aktuálne pre všetky autá uzavretý. Dôvodom je nepriaznivé počasie a zlý stav komunikácií. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Husté sneženie komplikuje dopravu aj na ostatných cestách v regióne. Ako uvádza Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke, v okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica je pre sneženie a padanie stromov na cesty vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie.

SHMÚ: Na niektorých miestach Slovenska môže napadnúť až 40 cm snehu


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na výdatné sneženie počas štvrtka takmer na celom území Slovenska. Na niektorých miestach môže napadnúť až 40 centimetrov snehu. O výstrahách I. a II. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.



Podľa SHMÚ by najviac snehu malo napadnúť v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho a Žilinského kraja. Taktiež sa môžu vytvárať záveje a snehové jazyky.
Výstrahy platia do 16. hodiny.

Cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné


Na území Žilinského kraja sú všetky cesty zjazdné. Informovala o tom Slovenská správa ciest.

Diaľnice sú podľa cestárov s dvojcentimetrovou kašovitou vrstvou snehu a na rýchlostných cestách je kašovitá, miestami utlačená dvojcentimetrová vrstva snehu. Na cestách I. triedy je kašovitý, miestami čerstvý alebo utlačený sneh do piatich centimetrov. Na cestách II. a III. triedy je kašovitý, miestami utlačený sneh do piatich centimetrov. Na horských priechodoch je kašovitý alebo utlačený sneh do piatich centimetrov.

V Žilinskom kraji sú celú zimu pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov zatvorené horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou nesmú v zime jazdiť kamióny nad 7,5 tony. Pre vozidlá dlhšie ako desať metrov je celú zimu zatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Následky dopravných nehôd odstraňujú pri Stupave aj Chorvátskom Grobe


Následky dopravných nehôd odstraňujú na starej ceste za Stupavou, kde sa v smere do Bratislavy zrazili tri osobné autá. Vodiči však musia rátať so zdržaním na viacerých cestách Bratislavského kraja (BSK). Informuje o tom internetový portál stellacentrum.sk.

Vodiči podľa portálu hlásia neupravené cesty za Veľkými Levármi, v smere do Malaciek. So zdržaním musia počítať aj na bratislavskom diaľničnom obchvate, pri Lamači, v smere z diaľnice D2 od Stupavy. Priebežne je uzatváraný aj tunel Sitina.

Kolóny sa tvoria aj v Záhorskej Vsi, 30. november 2017.
Foto: čitateľ Ján


Zhustená premávka je taktiež za Šamorínom v smere do Dunajskej Lužnej, na ceste z Dunajskej Lužnej do Bratislavy, v Moste pri Bratislave, v smere z Malinova a Štvrtka na Ostrove, na starej seneckej ceste pred Ivankou pri Dunaji v smere do Bratislavy.

V Bratislave na diaľničnom obchvate za tunelom Sitina, v smere na diaľnicu D2 do Malaciek, je odstavený kamión s defektom.

Podľa portálu aktuality.sk sa pred Chorvátskym Grobom smerom zo Slovenského Grobu zrazilo auto s kamiónom, blokujú jeden jazdný pruh a na Pražskej v smere z centra je pre kalamitu odstavených asi 30 trolejbusov.

Hasiči v BBSK sú od polnoci v teréne, odstraňujú najmä popadané stromy


Hasiči zasahovali od polnoci do skorého štvrtkového rána v Banskobystrickom kraji niekoľkokrát pri odstraňovaní stromov, ktoré spadli na cesty v dôsledku hustého sneženia. Výjazdy boli hlásené najmä v okresoch Krupina, Lučenec a Žarnovica.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici, strom odstraňovali zo štátnej cesty I/66 pri Hontianskych Nemciach, ako aj v samotnej obci. Pri spadnutých stromoch boli aj v Novej Bani, vo Veľkých Stracinách v okrese Veľký Krtíš, vo Voznici a Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica a tiež na ulici J. Kráľa v Lučenci.

Strom z cesty likvidovali aj v Budči pri Zvolene. Cesta tam bola skoro ráno neprejazdná. V Lučenci na Zvolenskej ceste spadol zase na cestu rozhlasový stĺp.

Aktuálne hasiči zasahujú v Hontianskych Nemciach, kde pre padajúci ťažký sneh spadli na autobus elektrické káble, pričom hrozí vznik požiaru. Na mieste je momentálne päť hasičov s dvoma kusmi techniky.

Diaľnice sú zjazdné, na niektorých cestách je vrstva snehu do 5 cm


Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné a prejazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku diaľnice D1 Bratislava - Senec a rýchlostných ciest R1 Trnava - Nitra, R1A Lehota - Nitra, R1 Tekovské Nemce - Žiar nad Hronom, R2 Lovčica-Trubín - Žiar nad Hronom a R3 Horná Štubňa, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého snehu hrúbky do troch centimetrov. Na svojej internetovej stránke o tom informuje stellacentrum.sk.

„Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na východnom Slovensku prevažne suchý až vlhký, na ostatnom území prevažne mokrý, pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hrúbky do päť centimetrov,“ informuje internetový portál.

Zasnežené cesty hlásia v okolí Nadlíc (okres Partizánske), za Kolárovicami v okrese Bytča, v smere na Makov (okr. Čadca), na diaľnici D3, medzi Žilinou a Bytčou, na trase Stará Bystrica - Klubina - Zborov nad Bystricou - Krásno nad Kysucou, pod Strečnom, medzi Martinom a Turčianskymi Teplicami, v Banskej Štiavnici a okolí, medzi Babínom a Námestovom, medzi Dolným Kubínom a Ružomberkom, medzi Poltárom a Kokavou nad Rimavicou a medzi Ožďanmi a Lučencom.

Dopravná situácia po nočnom snežení v Banskej Bystrici 30. novembra 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko

Neupravenú a pre nákladnú dopravu ťažko prejazdnú cestu hlásia vodiči na horskom priechode Fačkov. Horský priechod Kremnické Bane je uzavretý pre všetku dopravu, vodiči to môžu obísť cez Zvolen a Banskú Bystricu.

Horské priechody Donovaly, Šturec, Vrchslatina a Šútovce sú uzatvorené pre nákladné vozidlá nad desať metrov dĺžky. Horské priechody v okrese Brezno sú prejazdné len s reťazami.

Cesty II. triedy č. 549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III. triedy č. 3227 Hrabušická Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zimnom období neudržiavané.

Kompa Záhorská Ves – Angern premáva a most Moravský Svätý Ján – Hohenau je otvorený.

Kompa vo Vojke premáva podľa prevádzkového poriadku.

Dopravná situácia po nočnom snežení v Banskej Bystrici 30. novembra 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko

Sneženie očami čitateľov


"Hotová rozprávka alebo ako povie môj Jakub BRUTÁLNA SNEŽENICA,"komentuje štvrtkové sneženie čitateľka Veronika.

Takto zachytila ranný sneh na bratislavskom sídlisku Medzijarky čitateľka Zuzana.
Zasnežené sídlisko v Bratislave, 30. november 2017, Bratislava.
Foto: čitateľka Zuzana z Bratislavy


Takto vyzerá ranná situácia na bratislavských Kramároch. "Sme pripravení na zimu," trpko skonštatoval jeden z vodičom bratislavskej MHD.
MHD stojí pod bratislavskými Kramármi, 30. november 2017, Bratislava.
Foto: Teraz.sk


Sneženie komplikuje dopravu na bratislavských Kramároch, 30. november 2017, Bratislava.
Foto: Teraz.sk