Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Za prvý deň urobili v Trenčíne takmer 13.000 testov

Zdravotníčka odoberá vzorku obyvateľke Trenčína, ktorá prišla na celoplošné testovanie obyvateľov mesta Trenčín na nový koronavírus na odberné miesto na Základnej škole na Dlhých Honoch, 19. decembra 2020 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Testovať sa bude na 33 miestach vrátane troch súčasne funkčných odberných miest.

Trenčín 19. decembra (TASR) - V Trenčíne urobili v sobotu v rámci prvého dňa celoplošného mestského testovania na nový koronavírus 12.831 testov. S pozitívnym výsledkom bolo 288 z nich, čo je 2,24 percenta. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Dobrovoľníčky vypisujú certifikáty pre obyvateľov Trenčína, ktorí sa prišli otestovať na nový koronavírus do odberných miest v Základnej škole na Dlhých Honoch, 19. decembra 2020 v Trenčíne. Mesto Trenčín sa pre vážnu epidemiologickú situáciu rozhodlo počas víkendu v sobotu a v nedeľu (20. 12.) pretestovať dobrovoľne a bezplatne obyvateľov mesta a priľahlých obcí. Odbery sa robia na 33 miestach.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


V priebehu piatich hodín otestovali 6713 ľudí

V Trenčíne urobili v sobotu za prvých päť hodín celoplošného mestského testovania na nový koronavírus 6713 testov. S pozitívnym výsledkom bolo 162 z nich, čo je 2,41 percenta. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Celoplošné testovanie obyvateľov mesta Trenčín na nový koronavírus zatiaľ ide podľa plánu. Ľudia prichádzajú do odberných miest postupne. V sobotu o tom informoval trenčiansky primátor Richard Rybníček.

"Verím, že to spoločne zvládneme a príde čo najviac ľudí," doplnil primátor.

Mobilita v meste podľa Rybníčka v sobotu zásadne klesla. Na otázku, koľko ľudí by chceli otestovať, odpovedal, že všetko nad 10.000 bude považovať za veľké víťazstvo. "Konečné čísla oznámime v pondelok (21. 12.) ráno," konkretizoval.



Rybníček zdôraznil, že ak každý zníži mobilitu, zostane doma, bude dodržiavať pravidlá a dá sa pretestovať, pomôže to situácii. "Sme vo vojne, doslova a do písmena. Nepriateľ je všade, je neviditeľný, ale vo svojej podstate je neuveriteľne primitívny. Je primitívny v tom, že keď mu to dovolíme, bude sa šíriť. Keď zostaneme všetci doma, on sa šíriť prestane. Je to veľmi jednoduché, len musíme kontrolovať svoj vlastný život," uviedol.

V Trenčíne sa v sobotu a nedeľu (20. 12.) koná celoplošné testovanie obyvateľov antigénovými testami. Je to dobrovoľné a bezplatné, odbery robia na 33 miestach.

Situácia v počte infikovaných novým koronavírusom je v meste Trenčín i v Trenčianskom okrese mimoriadne vážna. Od piatka (18. 12.) začali v Trenčíne platiť nové opatrenia nad rámec celoslovenských. Vyhláška zakazuje v Trenčíne predaj alkoholických nápojov na priamy konzum, platí tiež zákaz akýchkoľvek hromadných podujatí aj s menším počtom účastníkov ako šesť. Zakázaná je aj prevádzka kín, divadiel, organizovanie akýchkoľvek koncertov, ale aj bohoslužieb, informovala v stredu (16. 12.) trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Zdravotníčka odoberá vzorku obyvateľovi Trenčína, ktorý prišiel na celoplošné testovanie obyvateľov mesta Trenčín na nový koronavírus na odberné miesto na Základnej škole na Dlhých Honoch, 19. decembra 2020 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Mesto na oficiálnej webovej stránke informuje, že Trenčania s trvalým alebo prechodným pobytom sa môžu prísť otestovať v oba dni víkendu od 8.00 do 20.00 h. Posledný odber sa uskutoční o 19.30 h. Obyvatelia obcí z mestskej funkčnej oblasti Trenčín – Mníchova Lehota, Veľké Bierovce, Opatovce, Trenčianske Stankovce, Trenčianska Turná, Soblahov, Kostolná Záriečie, Zamarovce, Hrabovka, Skalka nad Váhom a Trenčianska Teplá - sa môžu prísť testovať v nedeľu od 14.00 do 20.00 h. Posledný odber bude o rovnako 19.30 h. Prestávky počas testovania budú od 12.00 do 12.45 h a od 17.00 do 17.30 h.

Primátor Richard Rybníček v stredu (16. 12.) vyzval Trenčanov, aby sa prišli dať otestovať aj napriek tomu, že je to dobrovoľné. Zdôraznil, že situácia je mimoriadne vážna. Čo sa pandemickej situácie týka, Trenčín je podľa neho na tom najhoršie zo všetkých krajských miest.

Dobrovoľníčky vypisujú certifikáty pre obyvateľov Trenčína, ktorí sa prišli otestovať na nový koronavírus do odberných miest v Základnej škole na Dlhých Honoch, 19. decembra 2020 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Pre sedem okresov Trenčianskeho samosprávneho kraja i mesto Trenčín začali platiť mimoriadne protipandemické opatrenia nad rámec celoslovenských. Informovala o tom trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková. V okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Ilava, Nové Mesto nad Váhom, Púchov, Bánovce nad Bebravou a Myjava sú zakázané kultúrne podujatia i bohoslužby a predávanie alkoholických nápojov na priamy konzum.

Všetky odberné miesta v meste sú otvorené


Celoplošné testovanie obyvateľov mesta Trenčín na nový koronavírus sa začalo, všetky odberné miesta sú otvorené. Na sociálnej sieti o tom v sobotu informoval primátor mesta Richard Rybníček. Zdôraznil, že úspech testovania je teraz v rukách obyvateľov.

"Prosím Trenčanov a Trenčianky s trvalým alebo prechodným pobytom, príďte sa otestovať. Je to dôležité. Môžeme tým zachrániť ľudské životy a pomôcť lekárom, zdravotným sestrám a zdravotníckemu personálu vo fakultnej nemocnici v ich ťažkej situácii," napísal v statuse trenčiansky primátor.