Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Vo viacerých mestách pokračuje plošné testovanie

Na snímke testovanie ľudí bez domova na Bosákovej ulici v Košiciach v sobotu 16. januára 2021, archívne foto. Foto: TASR - František Iván

V Banskej Bystrici je otvorených 12 odberových miest.

Bratislava/Nitra/Banská Bystrica/Košice 17. januára (TASR) – Verejné odberové miesto vo vstupnom areáli spoločnosti U. S. Steel Košice zaevidovalo v nedeľu do 14.30 h 14 pozitívnych testov. Na nový koronavírus sa tam v danom čase prišlo otestovať 359 ľudí, uviedol pre TASR hovorca oceliarní Ján Bača.

Odberové miesto spoločnosti má oproti mestu Košice dlhší prevádzkový čas, s testovaním tam skončia o 18.30 h. Na 64 testovacích miestach v rámci mesta ukončia testovanie o hodinu a pol skôr. Ako Bača pripomenul, testovací tím oceliarov netestuje len svojich zamestnancov, ale i obyvateľov mesta.
Na snímke zdravotný personál v špeciálnom ochrannom odeve pózuje počas čakania na ľudí na odbernom mieste v Múzeu Vojtecha Löfflera v Košiciach v nedeľu 17. januára 2021.
Foto: TASR - František Iván

V sobotu vykonali v U. S. Steel Košice 443 antigénových testov, z ktorých 12 malo pozitívny výsledok.

Spoločnosť bude mať svoje odberové miesto otvorené aj v pondelok 18. januára, a to v časoch od 6.30 h do 11.30 h a od 13.30 h do 18.30 h.
Na snímke zdravotný personál v špeciálnom ochrannom odeve pózuje počas čakania na ľudí na odbernom mieste v Múzeu Vojtecha Löfflera v Košiciach v nedeľu 17. januára 2021.
Foto: TASR - František Iván

B. Bystrica otestovala 1801 záujemcov, 14 je pozitívnych


Druhý deň dobrovoľného cieleného komunitného testovania na ochorenie COVID-19 v Banskej Bystrici pokračuje bez problémov. TASR o tom v nedeľu popoludní informovala Dominika Mojžišová z tlačového oddelenia mesta.

„V nedeľu do 12.00 h sme stihli otestovať 1801 záujemcov, z toho 14 je pozitívnych na ochorenie COVID-19,“ dodala.
Na snímke zdravotníčky v špeciálnom ochrannom odeve na odbernom mieste na Základnej škole Sitnianska v Banskej Bystrici 16. januára 2021, archívne foto.
Foto: TASR - Ján Krošlák

V Banskej Bystrici v nedeľu od 8.00 h do 18.00 h pokračuje dobrovoľné cielené komunitné testovanie na ochorenie COVID-19. Určené je pre pracujúcich, ktorí majú trvalý pobyt alebo miesto výkonu práce v okrese Banská Bystrica a zároveň majú potvrdenie od zamestnávateľa, v ktorom je uvedené, že nemôžu pracovať z domu. Mesto chce takto ochrániť svojich obyvateľov a pomôcť k zlepšeniu súčasnej pandemickej situácie v Banskobystrickom okrese.

Účasť na testovaní v Košiciach je oproti minulému týždňu polovičná

Možnosť bezplatne sa otestovať na ochorenie COVID-19 v rámci celoplošného víkendového testovania v meste Košice využilo v sobotu 16. januára 9972 ľudí. Oproti prvým dvom dňom minulotýždňového testovania to predstavuje menej ako polovicu vykonaných testov. Miera pozitivity však klesla nepatrne. Samospráva na svojich 64 odberových miestach avizuje na nedeľu minimálne čakacie časy a verejnosť vyzýva na účasť na testovaní.

"Počas soboty bolo v Košiciach vykonaných 9972 testov, ktoré odhalili 158 pozitívnych prípadov. Miera pozitivity dosiahla 1,58 percenta," informoval o tom TASR hovorca mesta Vladimír Fabian. Uplynulý víkend, keď samospráva reagovala na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v regióne plošným testovaním z vlastného popudu prvýkrát, predstavoval podiel pozitívne testovaných spolu takmer 1,7 percenta.

Spoločnosť U. S. Steel Košice zaznamenala o testovanie ešte nižší záujem než mesto, oproti minulotýždňovým údajom takmer štvrtinový. V sobotu tam počas celého dňa otestovali 443 osôb, 12 z nich vyšiel test pozitívny. Miera pozitivity tam predstavuje 2,7 percenta. "Dnes od 6.30 h stihli otestovať 67 ľudí, čo je zatiaľ menej než počas včerajšieho rána," doplnil pre TASR hovorca oceliarní Ján Bača.
Na snímke ľudia čakajú v rade na antigénové testovanie pred odberným miestom na magistráte v Košiciach v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR - František Iván

Všetkých 64 mestských odberových miest a rovnako tak odberové miesto oceliarní sú verejnosti k dispozícii aj v nedeľu do 17.00 h. "Vyzývame všetkých, ktorí váhajú, aby sa prišli otestovať. Testuje sa v teple, v interiéroch a takmer všetky odberné miesta sú počas tohto víkendu bez čakania," pripomenul Fabian s tým, že na testovanie v odberných miestach na Magistráte mesta Košice, v areáli Košických kultúrnych centier a na miestnom úrade KVP sa môžu Košičania dokonca vopred elektronicky objednať na konkrétny čas. "Výsledok testu pošleme v SMS správe, teda na vyhodnotenie nie je potrebné čakať," doplnil. Online registrácia sa realizuje prostredníctvom internetovej stránky korona.kosice.sk.

Ako tiež Fabian informoval, v piatich obciach z okresu Košice-okolie, ktoré sa tento víkend k metropole východu s testovaním pridali, otestovali v sobotu spolu 1362 ľudí a ochorenie COVID-19 sa zistilo u 42 z nich. Najvyššiu mieru pozitivity eviduje obec Budimír (5,5 %), takmer tri percentá (2,9 %) hlási obec Ždaňa, vo Veľkej Ide predstavuje pozitivita hodnotu 2,7 percenta a v Paňovciach 1,3 percenta.

Mesto Košice začalo druhé kolo mestského testovania v piatok (15. 1.) popoludní, v Kulturparku na Kukučínovej ulici a v amfiteátri sa budú testy v rovnakom čase vykonávať aj v pondelok 18. januára. Vo vstupnom areáli U. S. Steel to bude medzi 6.30 h a 11.30 h a potom opäť od 13.30 h do 18.30 h. Podrobné informácie o všetkých odberných miestach v jednotlivých mestských častiach vrátane ich otváracích hodín sú k dispozícii na stránke korona.kosice.sk.

V nitrianskom okrese bolo v sobotu na testoch 46.083 osôb


V okrese Nitra pokračujú mestá a obce v testovaní obyvateľov na COVID-19. Počas soboty (16.1.) sa otestovalo na 123 odberových miestach dovedna 46.083 osôb, z nich 588 malo pozitívny výsledok testu, čo predstavuje 1,28 percenta. Informovala o tom TASR prednostka Okresného úradu Eva Hajdamárová. V Nitre sa podľa informácií mesta na sociálnej sieti počas soboty na 42 miestach otestovalo 14.293 ľudí, z toho 137 bolo pozitívnych, čo je 0,95 percenta. Vráble hlásia za sobotu 3872 otestovaných, z nich pozitívne testovaných 95, čo predstavuje 2,45 percenta.



Odberové miesta sú v nedeľu v Nitre otvorené do 17. hodiny s posledným odberom o 16.30 hodine, vo Vrábľoch do 19. hodiny a v niektorých obciach podľa Hajdamárovej do 20. hodiny.
Na snímke zdravotníčka testuje muža antigénovým testom na odbernom mieste v areáli vojenského útvaru Protilietadlovej brigády na Jeleneckej ulicy v Nitre v sobotu 16. januára 2021, archívne foto.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

V prvý deň 2. kola testovania, piatok (15.1.) prišlo na odberné miesta v Nitre a dvoch obciach okresu spolu 13.736 ľudí, z nich 131 bolo pozitívne testovaných. Ostatné obce okresu sa k testovaniu pridali od soboty. V 1. kole testovania v uplynulom týždni sa nitrianskom okrese zúčastnilo na plošnom testovaní antigénovými testami celkovo 95.558 ľudí, nich bolo pozitívnych 2329, čo je 2,44 percenta.

V Banskej Bystrici sa počas soboty otestovalo 4645 ľudí


V Banskej Bystrici v nedeľu od 8.00 h do 18.00 h pokračuje dobrovoľné cielené komunitné testovanie pre zamestnancov na ochorenie COVID-19.
Na snímke zdravotníčky v špeciálnom ochrannom odeve na odbernom mieste na Základnej škole Sitnianska v Banskej Bystrici 16. januára 2021, archívne foto.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Určené je pre pracujúcich, ktorí majú trvalý pobyt alebo miesto výkonu práce v okrese Banská Bystrica a zároveň majú potvrdenie od zamestnávateľa, v ktorom je uvedené, že nemôžu pracovať z domu. Mesto chce takto ochrániť svojich obyvateľov a pomôcť k zlepšeniu súčasnej pandemickej situácie v Banskobystrickom okrese.

Na dobrovoľnom testovaní sa počas soboty (16. 1.) zúčastnilo 4645 ľudí, z toho 34 bolo pozitívnych. „Spolu s odborníkmi sme presvedčení, že nie celoplošné testovanie, ale práve takýto model má v súčasnom období zmysel,“ uviedol primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.

V sobotu otvorili v Nitre 123 odberových miest


V nedeľu pokračujú viaceré samosprávy v plošnom testovaní na nový koronavírus. Reagujú tak na nepriaznivú epidemiologickú situáciu s cieľom odbremeniť zdravotníkov a nemocnice od náporu pacientov s ochorením COVID-19. Chcú tiež preventívne zaistiť chod firiem a priemyselných podnikov.

Od piatka (15. 1.) sa testuje v Nitre, k mestu sa pridali už v piatok a tiež počas soboty (16. 1.) ďalšie samosprávy v okrese. V sobotu otvorili 123 odberových miest. Počas nedele sa testuje na väčšine miest od 8.00 h do 17.00 h (posledný odber o 16.30 h), v meste Vráble testujú od 7.00 h do 19.00 h.

Pokračuje aj druhé kolo plošného testovania v Košiciach, ku ktorým sa počas víkendu pripojili aj sídla v okrese Košice-okolie. V nedeľu napríklad pokračuje testovanie v Medzeve. Odberové miesta v Košiciach sú otvorené od 9.00 h do 17.00 h, v Medzeve od 7.00 h do 17.00 h s prestávkou medzi 12.00 h a 13.00 h.

V Banskej Bystrici pokračujú s dobrovoľným komunitným testovaním určeným pre pracujúcich, ktorí majú trvalý pobyt alebo miesto výkonu práce v okrese Banská Bystrica a nemôžu vykonávať prácu z domu. V meste je otvorených 12 odberových miest, testuje sa od 8.00 h do 18.00 h.

V Nitre sú čakacie časy minimálne


Na archívnej snímke zdravotníčka odoberá mužovi vzorku na odbernom mieste v Synagóge počas plošného antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Nitre.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Čakacie časy na testovanie na ochorenie COVID-19 sú v Nitre aj v nedeľu minimálne. Obyvatelia sa mohli vopred zaregistrovať cez aplikáciu TrustOne, z reakcií na internete vyplýva, že buď prešli plynule na test, alebo čakali iba tri či päť minút, prípadne iba na výsledok.

Kladné odozvy od Nitranov sú aj na prístup pracovníkov testovacích tímov. "Nikto v rade, s aplikáciou som to mal za sebou za tri minúty. Okamžite vybavený. Vôbec sme nečakali, nikto pred nami nebol a na výsledky čakali asi traja ľudia, dokopy aj s výsledkom, zápisom a samotným testovaním sme tam boli asi šesť minút. Nie je tu ani noha, teda okrem personálu, čaká sa len na výsledok. Je tu super milý, šikovný a zohratý tím," napísali skúsenosti Nitrania.

V Nitre sa v nedeľu testuje do 17. hodiny s posledným vstupom o 16.30 h. V prvý deň druhého kola testovania, v piatok (15. 1.), prišlo na odberové miesta 12.173 ľudí, z toho pozitívnych bolo 125, čo je 1,03 percenta. V druhý deň, sobotu (16. 1.), sa na celkových 42 miestach otestovalo 14.293 ľudí, z toho 137 bolo pozitívnych, čo je 0,95 percenta.

Banská Bystrica cez víkend otestovala 8459 ľudí z okresu,72 je pozitívnych


Na dobrovoľnom cielenom komunitnom testovaní na ochorenie COVID-19 v Banskej Bystrici sa počas víkendu zúčastnilo 8459 ľudí, z toho 72 je pozitívnych. TASR o tom v nedeľu večer informovala Dominika Mojžišová z tlačového oddelenia mesta.

Na dobrovoľnom testovaní sa počas soboty (16. 1.) zúčastnilo 4645 ľudí, z toho 34 je pozitívnych. V nedeľu v meste otestovali ďalších 3814 záujemcov, pozitívnych je 38. „Na základe ohlasov zo strany testovaných aj testujúcich tento testovací víkend vnímam pozitívne,“ uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.
Na snímke zdravotníčka v špeciálnom ochrannom odeve odoberá vzorku antigénovým testom na odbernom mieste pred Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Banská Bystrica v Banskej Bystrici, archívna snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Pre chladné počasie a skúsenosti z celoplošných testovaní v záujme predísť tvorbe dlhých radov pred odbernými miestami sa samospráva rozhodla využiť online rezervačný systém. Vďaka nemu sa záujemcovia mohli na testovanie objednať nielen na konkrétne miesto, ale aj čas, o čom im prišli aj spätná SMS a e-mail.

Počas víkendu fungovalo 18 odberných tímov. V zálohe sme mali aj ďalšie personálne kapacity, takže v prípade zvýšeného záujmu sme boli schopní kedykoľvek pridať ďalší odberový tím. Pokiaľ je na to dostatočný čas, dá sa takéto testovanie pripraviť komfortne. Myslím si, že je to aj vďaka rezervačnému systému, a v prípade ďalšieho testovania sme pripravení zvládnuť to podobne ako tento víkend,“ dodal prvý zástupca primátora Jakub Gajdošík.

Mesto pod Urpínom v spolupráci s Okresným úradom Banská Bystrica organizovalo počas tohto víkendu od 8.00 h do 18.00 h dobrovoľné komunitné testovanie na ochorenie COVID-19. Určené bolo pre pracujúcich, ktorí majú trvalý pobyt alebo miesto výkonu práce v okrese Banská Bystrica a zároveň majú potvrdenie od zamestnávateľa, v ktorom je uvedené, že nemôžu pracovať z domu. K dispozícii mali 12 odberových miest, prevažne v základných školách. Vďaka tomuto kroku sa mestu podarilo vyčleniť pozitívne testovaných pracujúcich ľudí, ktorí doteraz nepracovali z domu a fyzicky chodili do zamestnania medzi svojich kolegov.

Starostov z okolia Košíc účasť nepotešila, rozhodnutie však neľutujú


V snahe prispieť k zmierneniu nepriaznivej epidemiologickej situácie v regióne sa k plošnému testovaniu realizovanému v Košiciach pridalo aj niekoľko obcí z okresu Košice-okolie. Počet domácich obyvateľov, ktorí využili možnosť bezplatne sa otestovať, očakávania zástupcov samospráv nenaplnil. Napriek tomu svoje rozhodnutie neľutujú.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - František Iván

"Očakávali sme viac. Chceli sme vykonať do 2500 až 3000 testov, ale za sobotu (16. 1.) sa vykonalo len 783 a dnes chodilo menej ľudí," povedal pre TASR primátor mesta Medzev Matej Smorada s tým, že aj keď bola účasť na testovaní nízka, potešil ich záujem najmä rómskeho obyvateľstva. Podotkol, že samospráva cítila predovšetkým potrebu umožniť svojim obyvateľom otestovať sa priamo v meste, aby nemuseli chodiť do krajského mesta, vzdialeného hodinu cesty autobusom. Ako doplnil, mesto plánuje otvoriť svoje dve odberové miesta aj koncom budúceho týždňa. Budú si chcieť overiť, či môžu otvoriť obecnú materskú školu. V prípade plošne nariadeného testovania by však Smorada uvítal, ak by sa pre jednotlivé odberové miesta vopred stanovili limity finančných nákladov. "Dúfame, že sa dorieši, čo máme zabezpečiť my ako samospráva a čo bude zabezpečovať štát," dodal. Počas víkendu sa v Medzeve vykonalo spolu 1467 antigénových testov, z ktorých bolo 13 pozitívnych.

V obci Veľká Ida, kde umožnili obyvateľom vopred sa na testovanie objednať, naplnili kapacitu odberového miesta na 80 až 90 percent. Aj keď im mieru pozitivity u otestovaných osôb zvýšili cezpoľní, starosta Peter Nagy rozhodnutie pridať sa k plošnému testovaniu neľutuje. "V testovaní vidím zmysel. Aj občania si to chvália. A aj keby sa vláda nebola rozhodla, ja som už nahlásil, že chceme testovať rodičov a žiakov pred nástupom do školy," vyjadril sa pre TASR s tým, že ak sa obci podarí obstarať dostatok antigénových testov, obecné testovanie sa tam zopakuje koncom nasledujúceho týždňa. Počas piatka (15. 1.) a soboty tam spomedzi 327 otestovaných ľudí malo pozitívny výsledok 12 osôb. Aj tam sa však testovali i cezpoľní.

Aj v Budimíre sú za vysokou, viac ako päťpercentnou mierou pozitivity cezpoľní. Ako TASR informoval starosta obce Vojtech Staňo, počas víkendu otestovali spolu 636 ľudí, z ktorých bolo len 238 domácich, všetkých pozitívne testovaných eviduje obec 26, z nich však len štyroch domácich. "Nerád by som bol, aby sme mali teraz nariadené nejaké mimoriadne opatrenia a v skutočnosti by to nebolo založené na pravdivých údajoch," povedal s tým, že o testovaných preto urobí štatistiku, ktorú odovzdá regionálnym hygienikom.

Len v sobotu sa testovalo aj v obciach Belža, kde miera pozitivity dosiahla 2,1 percenta, Paňovce (1,3 %) a Ždaňa (1,3 %).

V Nitre sa v 2. kole znížilo percento pozitívnych testov o polovicu


Nižší počet ľudí i nižšie percento pozitivity je výsledkom druhého kola testovania na ochorenie COVID-19 v Nitre. Od piatka (15. 1.) do nedele sa otestovalo 40.948 ľudí, z toho 417 bolo pozitívnych, čo predstavuje 1,02 percenta. Informoval o tom primátor mesta Marek Hattas na sociálnej sieti.

Minulý víkend počas prvého kola testovania bolo v Nitre 43.716 otestovaných, z nich bolo 932 pozitívnych, čo je 2,13 percenta. "Podstatné je, že pozitivita v našom meste klesla za jeden týždeň o polovicu. Dúfam, že klesajúci trend zachováme," uviedol primátor. V krajskom meste sa testovalo na 42 odberových miestach. "Čas čakania sa skrátil na minimum nielen vďaka zvýšeniu počtu odberných miest, ale aj vďaka aplikácii TrustOne, ktorá bola počas druhého kola nasadená na väčšine odberných miest a reálne ju využilo viac ako 36.000 ľudí," konštatoval primátor. Testovanie v Nitre ukončili o 17. hodine.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

V obciach okresu Nitra sa na niektorých miestach testuje v nedeľu až do 20. hodiny. Podľa prednostky Okresného úradu v Nitre Evy Hajdamárovej do 12. hodiny v celom okrese otestovali 12.324 ľudí, z nich 181, čo je 1,47 percenta, malo pozitívny test. "Od piatka do nedele poludnia to je spolu 77.578 osôb, z nich malo 939 pozitívny test, čo predstavuje 1,21 percenta," uviedla pre TASR. V prvom kole testovania v uplynulom týždni sa v Nitrianskom okrese zúčastnilo na plošnom testovaní antigénovými testami celkovo 95.558 ľudí, z nich bolo pozitívnych 2329, čo je 2,44 percenta. Zdravotníkom podľa Hajdamárovej teraz vypomáhalo 150 príslušníkov Ozbrojených síl SR, v sobotu 19 a v nedeľu 16 vojenských zdravotníkov. K tomu aj zdravotníci Hasičského a záchranného zboru SR.

Tretie kolo testovania na ochorenie COVID-19 bude v okrese Nitra počas nasledujúceho víkendu. V pracovnom týždni budú k dispozícii bezplatné testovacie miesta vo fakultnej nemocnici, v kasárňach pod Zoborom, v budove Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Nitra, v press centre na Agrokomplexe. Platené mobilné odberné miesta budú k dispozícii na atletickom štadióne a v amfiteátri na Agrokomplexe.

Mestá a obce v Nitrianskom okrese pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v regióne. Od pondelka 11. januára preto na území okresu platí sprísnený zákaz vychádzania. Bez negatívneho testu na nový koronavírus nie staršieho ako sedem dní nie je možné chodiť do zamestnania ani do prírody, iba do najbližších potravín, drogérie a lekárne. Polícia sprísnila kontroly, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákazu vychádzania.