Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Falošné lieky sa už k pacientovi podľa lekárnickej komory nedostanú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zástupca SLeK v Slovenskej organizácii pre overovanie liekov Patrik Vitkovský dodal, že v systéme na overovanie pravosti liekov sa každý deň vykoná približne 400 000 verifikácií.

Bratislava 5. februára (TASR) – Slovenskí pacienti by sa nemali báť, že sa k nim dostane falošný liek. Lekárnici budú garantovať ich vyššiu bezpečnosť a dostupnosť. V pondelok 8. februára sa totiž končí prechodné obdobie spojené s overovaním ich pravosti. TASR o tom v piatok informovala mediálna poradkyňa Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Adriana Bednárová.

Overovať pravosť liekov sa zaviazali výrobcovia, distribútori a lekárne v celej Európskej únii s cieľom zabrániť vstupu falošných liekov do oficiálneho distribučného reťazca. Jednotlivé balenia sa v lekárňach overujú od februára minulého roka a pomocou tohto mechanizmu nebol podľa SLeK pri výdaji liekov zaznamenaný žiadny falošný liek.

V praxi to vyzerá tak, že farmaceut pred výdajom lieku pacientovi načíta 2D kód a vizuálne skontroluje neporušiteľnosť bezpečnostného prvku vonkajšieho obalu. Práve do pondelka platí prechodné obdobie, počas ktorého je možné vydať aj tie balenia lieku, ktoré vykazujú tzv. technický incident.

"Technický incident je stav, keď sa údaje na vonkajšom obale lieku nezhodujú s údajmi nahratými výrobcom v celoeurópskom systéme pre overovanie liekov," priblížila komora s tým, že po novom to už nebude možné až dovtedy, kým sa neukáže, čo bolo príčinou problému.

Prezident SLeK Ondrej Sukeľ povedal, že ak pri overení konkrétne balenie lieku vykáže nezrovnalosti, lekárnik v systéme overí iné balenie toho istého lieku a pacientovi vydá to, ktoré sa zhoduje so všetkými údajmi. "V prípade neodkladnej zdravotnej starostlivosti a život zachraňujúcich liekov však má lekárnik kompetenciu vydať pacientovi aj balenie lieku s technickým incidentom," zdôraznil.

Zástupca SLeK v Slovenskej organizácii pre overovanie liekov (SOOL) Patrik Vitkovský dodal, že v systéme na overovanie pravosti liekov sa každý deň vykoná približne 400.000 verifikácií. "Z toho asi 100 balení neprejde verifikáciou. V 95 prípadoch práve z dôvodu technického incidentu," uzavrel.