Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SLeK: Očkovanie je možnosťou, ako budovať kolektívnu imunitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Farmaceutka Zuzana Kostková je presvedčená, že riziko následkov po prekonaní ochorenia COVID-19 je oveľa závažnejšie ako riziko nežiadúcich účinkov po vakcinácii.

Bratislava 28. januára (TASR) - Očkovanie je dnes vo všeobecnosti považované za najúčinnejší prostriedok prevencie infekčných ochorení. Vakcinácia proti novému koronavírusu pomôže k vybudovaniu kolektívnej imunity. Na sociálnej sieti to pripomenula Slovenská lekárnická komora (SLeK).

Očkovanie je jediná možnosť, ako efektívne bojovať s pandémiou. "Historická skúsenosť nás učí, že tie najťažšie infekčné ochorenia boli porazené, alebo ich dôsledky boli zmiernené iba vďaka očkovaniu. Prispejme svojou trochou nielen k ochrane seba samých, ale aj k budovaniu kolektívnej imunity," vyzval predseda SLeK Ondrej Sukeľ.

Farmaceutka Zuzana Kostková je presvedčená, že riziko následkov po prekonaní ochorenia COVID-19 je oveľa závažnejšie ako riziko nežiadúcich účinkov po vakcinácii. "Pre každé ochorenie od nepamäti platí, že najlepšou ochranou je prevencia. Očkovanie je najlepšou prevenciou pred infekčnými ochoreniami," dodal lekárnik Peter Stanko.