Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Farmaceuti: Odmeny za prácu počas pandémie vítame, ale sú nesystémové

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rezort zdravotníctva by si podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Sukeľa mal uvedomiť význam a prínos lekární ako zdravotníckych zariadení prvej línie v starostlivosti o pacienta.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Rozhodnutie vlády SR odmeniť malú časť zdravotníckych pracovníkov za prácu v čase pandémie ochorenia COVID-19 farmaceuti vnímajú ako sympatické, ale nesystémové. "Sme presvedčení, že takéto výnimočné situácie majú byť dofinancované jednak samotnými poskytovateľmi z rezerv, ktoré však neexistujú, a zároveň zo zdrojov zdravotných poisťovní v rámci špecifických výkonov realizovaných v rámci pandemických opatrení," uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ v stanovisku. Odmeny by podľa neho mali dostať aj pracovníci lekární.

Lekárnici upozorňujú na to, že všetky zdravotnícke povolania a nároky na ne sú upravené jedným spoločným zákonom o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch a preto nepovažujú selekciu zdravotníkov za správnu.

"Mrzí nás, že aj táto vláda – ako ďalšia v poradí – nepovažuje farmaceutov za zdravotníckych pracovníkov, napriek deklaráciám o využívaní odborných kompetencií farmaceutov či už pred voľbami alebo v samotnom programovom vyhlásení vlády," hovorí Sukeľ. Lekárne podľa neho počas pandémie fungovali, v spolupráci s nasadením distribučných firiem zabezpečovali bezproblémovú a kontinuálnu dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok, dietetických potravín, pripravovali dezinfekčné roztoky pre potreby inštitúcií a jednotlivcov a ako prvé definovali štandardy správania sa verejnosti v čase pandémie. Rezort zdravotníctva by si podľa Sukeľa mal uvedomiť význam a prínos lekární ako zdravotníckych zariadení prvej línie v starostlivosti o pacienta.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) uviedol, že pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie nového koronavírusu pracovali v rizikovom prostredí, tzv. prvej línii, vyčlení štát 50 miliónov eur. Peniaze dostanú sestry, lekári, vojaci, policajti, hasiči či zamestnanci domovov sociálnych služieb.