Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sukeľ: Odporúčania od špecialistov na lieky platia aj po zmene zákona

Na archívnej snímke prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. Foto: TASR Pavol Zachar

SLeK navrhuje návrat k pôvodnému spôsobu predpisovania a širokú odbornú diskusiu o všetkých aspektoch preskripcie a výdaja liekov.

Bratislava 11. januára (TASR) – Všetky odporúčania od špecialistov na lieky, vystavené v minulom roku, platia aj po zmene zákona. Pripomína prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ v reakcii na novú legislatívu, upravujúcu podmienky predpisovania liekov a zdravotníckych pomôcok. Ubezpečil tiež, že pacienti sa nemusia obávať o dostupnosť liečby a platnosť ich lekárenských predpisov.

"Chceme ubezpečiť predpisujúcich lekárov, že všetky odporúčania vystavené lekármi špecialistami v roku 2021 sú naďalej platné podľa legislatívy účinnej do 1. januára 2022 a zároveň, že počas mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou COVID–19 sa na preskripčné a indikačné obmedzenia neprihliada," uviedol Sukeľ v stanovisku.

Súhlasí s názorom, že zásadné systémové zmeny v zdravotníctve je potrebné realizovať po širokej odbornej diskusii. "Systém odporúčaní špecialistov je v SR zaužívaný takmer 30 rokov a zrušiť ho takpovediac zo dňa na deň, počas vianočného obdobia a, navyše, v čase pandémie, považujeme za nezodpovedné," spresnil Sukeľ. Dodal, že so SLeK tieto zmeny nikto nekomunikoval. "Podotýkame, že predmetný pozmeňovací návrh nebol ani predmetom rokovania výboru pre zdravotníctvo," doplnil.

SLeK navrhuje návrat k pôvodnému spôsobu predpisovania a širokú odbornú diskusiu o všetkých aspektoch preskripcie a výdaja liekov. "Zvlášť v kontexte e-zdravia a s ním súvisiacich procesov, ktorá by umožnila kvalitnú novelizáciu s účinnosťou od septembra 2022," priblížil Sukeľ.

Všeobecní lekári po novom nemôžu predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Upozornili na to Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) aj Slovenská kardiologická spoločnosť, ktoré novú legislatívu účinnú od začiatku roka kritizujú a vyzvali na jej prehodnotenie. Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že je naďalej otvorené diskusii v súvislosti s predpisovaním liekov.