Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SLeK: Svetový týždeň lekárnikov upriami pozornosť farmaceuta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

SLeK: Svetový týždeň lekárnikov má upriamiť pozornosť na možnosti farmaceuta

Bratislava 21. septembra (TASR) - Svetový týždeň lekárnikov vyvrcholí v sobotu 25. septembra. Farmaceuti sú súčasťou zdravotníckeho systému, často sa však na nich zabúda. Svetový týždeň lekárnikov má ukázať, čo všetko môže farmaceut spoločnosti poskytnúť. V utorok o tom informovali zástupcovia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK).

Prezident SLeK Ondrej Sukeľ pripomenul, že vzdelávanie budúceho lekárnika je časovo, finančne aj obsahovo náročné. Je tak na spoločnosti, či si vezme od lekárnikov to, čo do nich investovala. "Naša legislatíva dáva lekárnikovi aj iné kompetencie ako vydanie liekov, našich lekárnikov nevyužívame dostatočne. Lekárnik je ten, kto má pacienta informovať o alternatíve lieku bez doplatku, vďaka čomu sa realizuje ústavné právo ľudí na bezplatnú zdravotnú starostlivosť," priblížil Sukeľ.

Lekárnik tak môže ušetriť peniaze najmä pacientovi, ktorý užíva viacero liekov. "Ak príklad úspory môžeme uviesť liek s obsahom metamizolu. Spolu bolo vydaných 1.213.153 balení, na doplatkoch pacienti zaplatili 1.795.466 eur. Najlacnejšia alternatíva by na doplatkoch pacientoch predstavovala 242.630 eur. Rozdiel je tak 1.552.835 eur," zhodnotila viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková. Lekárnik tiež vzdeláva študentov farmácie.

Pacientovi by podľa Sukeľa najviac prospelo vytvorenie zdravotníckych tímov. V súčasnosti sa na lekárov, sestry či farmaceutov pozerá ako samostatné ostrovy. "Farmaceut má však najlepšie vedomosti o liekoch a mohli by napríklad vzdelávať lekárov či sestry o liekoch, majú na to najkomplexnejšie vzdelanie. Lekárnik je aj manažérom liekového odpadu," uviedol Sukeľ. Zdôraznil, že farmaceuti sú plnohodnotnou súčasťou zdravotníckeho systému. Dodal, že postavenie farmaceutov by sa mohlo v blízkej budúcnosti upraviť, rezort zdravotníctva aktuálne vyhodnocuje pripomienky k novele zákona o liekoch.

Na archívnej snímke prezident Slovenskej lekárnickej komory SLeK Ondrej Sukeľ.
Foto: TASR Pavel Neubauer


SLeK je presvedčená, že lepšie využitie lekárnikov by tiež prispelo k zvýšeniu zaočkovanosti proti chrípke. Slovensko aktuálne dosahuje menej ako päťpercentnú zaočkovanosť. "V rámci krajín OECD sme na tom najhoršie," pripomenula viceprezidentka SLeK. Krajiny sa snažia zvýšiť zaočkovanosť aj využívaním lekárnikov. "Aj my toto chceme, dovzdelávať farmaceutov a prispieť k tomu, aby sa tak zvýšila zaočkovanocť proti chrípke. Je možné, že túto alebo ďalšiu sezónu zažijeme horšie dsahy chrípky ako zvyčajne," upozornila Snopková.

Viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušáková zdôraznila, že pacient potrebuje komplexnú zdravotnú starostlivosť, teda aj lekárnika. "Vyzývame na lepšie využívanie kompetencií lekárnikov. Potrebujeme, aby profesie spolupracovali. Často je lekárnik ten, za kým pacient ide ako prvým a často aj opakovane," dodala Marušáková.