Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SLeK upozorňuje ľudí, aby pri návšteve lekárne dodržiavali opatrenia

Na archívnej snímke prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. Foto: TASR Pavol Zachar

Komora zároveň apeluje na pozitívnych pacientov, aby zvážili cestu do lekárne a lieky si nechali vybrať príbuznými či známymi.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje ľudí, aby nestrácali obozretnosť a pri návšteve lekárne dodržiavali epidemiologické opatrenia. Pozitívni pacienti by tiež podľa komory nemali experimentovať s liekmi, mali by sa držať odporúčaní svojho lekára a lekárnika. Informovala o tom riaditeľka sekretariátu SLeK Lenka Vasiľová.

Lekáreň je prístupná pre všetkých pacientov, neočkovaných, netestovaných a tiež pre pozitívnych na ochorenie COVID-19, pripomína komora. Posledné mesiace však podľa nej pacienti strácajú obozretnosť a nedodržiavajú zaužívané opatrenia.

"Pri návšteve lekárne je potrebné počítať s tým, že medzi pacientmi môže byť aj taký, ktorý si prišiel vybrať lieky práve pre pozitivitu na ochorenie COVID-19, alebo pacient, ktorý toto ochorenie ešte nemá potvrdené, prípadne čaká na výsledok testu. Väčšina lekárnikov je pripravená vyjsť pacientom v ústrety," hovorí prezident SLeK Ondrej Sukeľ. V takýchto prípadoch odporúča telefonicky kontaktovať lekáreň a dohodnúť sa na výdaji liekov cez pohotovostné okienko.

Komora zároveň apeluje na pozitívnych pacientov, aby zvážili cestu do lekárne a lieky si nechali vybrať príbuznými či známymi. "Aj napriek tomu, že lekáreň ako zdravotnícke zariadenie má zvýšený sanitačný režim, je potrebné, aby práve na tomto mieste pacienti zachovávali čo najväčšie rozstupy a nosili správne nasadené respirátory tak, aby im prekrývali ústa i nos," poukázala viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami je potrebné včas kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, aby pacientovi predpísal lieky, ktoré chronicky užíva, pripomína lekárnická komora. Dopĺňa, že lieky viazané na lekársky predpis nie je možné v núdzovom stave vydávať bez lekárskeho predpisu.