Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SLeK: V odborných otázkach musí existovať spoločenský rešpekt

Na archívnej snímke prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. Foto: TASR Pavol Zachar

Spoločnosť rezignujúca na odbornosť a rešpekt k prirodzeným autoritám sa vystavuje riziku nekritického uplatňovania neoverených, laických postupov, tvrdí Sukeľ.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) považuje za potrebné, aby v akýchkoľvek odborných otázkach existoval prirodzene daný spoločenský rešpekt k podloženým záverom, rozhodnutiam a vysloveným názorom príslušných odborných autorít. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) je takouto autoritou. Pre TASR to uviedol Ondrej Sukeľ, prezident SLeK v reakcii na vyjadrenia ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) voči vedcom a odborným inštitúciám v súvislosti s neregistrovanou vakcínou Sputnik V.

Rozhodnutia ŠÚKL sú podľa Sukeľa súčasťou modernej, na dôkazoch založenej európskej farmácie reprezentovanej Európskou liekovou agentúrou (EMA). "Vzniknutú situáciu preto vnímame ako mimoriadne nešťastnú," skonštatoval Sukeľ.

Pripomenul, že iba rešpektovanie náročného procesu vývoja a schvaľovania lieku zabezpečuje dôveru verejnosti v bezpečnosť, účinnosť a kvalitu každého lieku, vrátane vakcín. "Spoločnosť rezignujúca na odbornosť a rešpekt k prirodzeným autoritám sa vystavuje riziku nekritického uplatňovania neoverených, laických postupov, čo v odboroch bytostne zasahujúcich do integrity jednotlivca môže mať fatálne následky," dodal Sukeľ.