Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SLK chce vypracovať nacenenie ambulantných výkonov

Na snímke prístrojové vybavenie v novej očnej ambulancii. V Liptovskom Hrádku, 18. februára 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

SLK chce, aby zdravotné poisťovne pri uzatváraní zmlúv rešpektovali vypočítané minimálne náklady na prežitie ambulancií.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Slovenská lekárska komora (SLK) oslovila analytikov, aby na základe údajov z aktualizovaného Katalógu výkonov vypracovaných na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR, v spolupráci s odbornými lekárskymi spoločnosťami, vypracovali nacenenie ambulantných výkonov na základe skutočných minimálnych nákladov a cien v roku 2022. Počas štvrtkovej tlačovej konferencie to povedal prezident SLK Pavel Oravec.

SLK bude v spolupráci s analytikmi postupne pokračovať v naceňovaní Katalógu výkonov vypracovaného na MZ SR podľa metodiky tak, aby zistili skutočné minimálne reálne ceny všetkých výkonov, porovnali ich s cenami, ktoré za tieto výkony v skutočnosti platia zdravotné poisťovne a žiadali rýchle a priebežné dofinancovanie sektora zo strany ministerstva financií a súbežnú nápravu cenníka výkonov. "V opačnom prípade nám hrozí ďalšie zatváranie ambulancií, odchod lekárov, preťaženie nemocníc a v konečnom dôsledku vážne ohrozenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre občanov," povedal prezident SLK.

Oravec dodal, že v tomto smere vítajú záujem zo strany rezortu zdravotníctva. Poukázal, že minulý týždeň sa na pôde SLK uskutočnilo stretnutie aj so zástupcami zdravotných poisťovní. Výsledkom je podľa Oravca návrh na vznik pracovnej skupiny, zloženej zo zástupcov SLK, rezortu zdravotníctva a zdravotných poisťovní. "Bez toho, aby štát, teda ministerstvo financií, navýšilo finančné zdroje vo verejnom zdravotnom poistení, sa nepohneme," poznamenal Oravec. Ako doplnil, náklady na zdravotnú starostlivosť týchto poistencov sú totiž najvyššie a platba za nich výrazne nízka a stále klesá.

V týchto dňoch sa podľa Oravca začínajú vyjednávania medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami o výške úhrad za poskytnutú starostlivosť. "Vzhľadom na zvýšené ceny energií, všetkých vstupov a ostatných lekárov hrozí, že viacerí poskytovatelia nebudú schopní pokryť náklady na zabezpečenie prevádzky ambulancií," uviedol. SLK požaduje, aby štát navýšil aktuálny rozpočet pre zdravotníctvo, ktorý by sa podľa slov Oravca premietol aj do navýšenia platieb za poistencov štátu tak, aby pokrýval nevyhnutné náklady na zabezpečenie prevádzky nemocničných a ambulantných zariadení.

SLK chce, aby zdravotné poisťovne pri uzatváraní zmlúv rešpektovali vypočítané minimálne náklady na prežitie ambulancií. Rovnako SLK podľa Oravca požaduje, aby sa v decembri začali alebo zintenzívnili rokovania o riešení ďalších problémov v zdravotníctve za účasti kompetentných organizácií.