Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SLK naďalej vníma neistotu pri financovaní zdravotnej starostlivosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lekári upozorňujú, že potrebujú vedieť, ako si vláda predstavuje financovanie zdravotníctva, personálnu stabilizáciu zdravotníkov.

Bratislava 28. marca (TASR) - Zvládanie aj komunikácia pandemickej situácie zo strany štátu sa v poslednom období podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) zlepšili. Lekári však naďalej vnímajú pretrvávajúcu neistotu týkajúcu sa adekvátneho financovania poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. SLK to uviedla v hodnotení polčasu vlády pre TASR. Upozornila, že hodnotí iba posledný polrok, odkedy nastúpilo nové vedenie komory.

„Ministerstvo zdravotníctva sa venuje našim nosným témam, ktoré boli komorou spracované v koncepcii zdravotnej starostlivosti, katalógu výkonov, dočasne vyriešilo trenice okolo predpisovania receptov,“ uviedla komora. Očakáva, že pozitívny prístup ministerstva bude pretrvávať a nebude mať len deklaratívny charakter.

Ako negatívum lekári vnímajú pretrvávajúcu neistotu týkajúcu sa adekvátneho financovania výkonov realizovaných poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. „Neochota ministerstva financií poskytnúť do systému dostatok financií zvyšuje napätie v radoch poskytovateľov, ktorí môžu mať reálny problém zabezpečiť prevádzku zdravotníckych zariadení bez zníženia kvality a dostupnosti,“ ozrejmili.

Vláda podľa nich v tejto oblasti stále nepristupuje k zdravotníctvu ako k priorite „pri ktorej je potrebné zabezpečiť personálnu stabilizáciu zdravotníkov, ako aj dlhodobú udržateľnosť a rozvoj zdravotníckych zariadení.“

Za pozitívne komora považuje, že napriek problémom a náporu na zdravotníkov zdravotný systém dokáže stále fungovať a liečiť pacientov. „To je však v prvom rade zásluha lekárov, sestier, záchranárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov,“ skonštatovala komora.

Poukázala tiež na to, že vláda si dala za cieľ využiť prostriedky z plánu obnovy na rozvoj zdravotníctva. „Reforma siete nemocníc je však stále nejasná, nevieme, ako vláda pristúpi k výstavbe nových nemocníc, ambulantný sektor ostáva na okraji záujmu,“ skonštatovala.

Lekári upozorňujú, že potrebujú vedieť, ako si vláda predstavuje financovanie zdravotníctva, personálnu stabilizáciu zdravotníkov, budovanie nových nemocníc a rekonštrukciu existujúcich, ako aj vytvorenie podmienok na naplnenie optimálnej siete všeobecných a špecializovaných ambulancií v zodpovedajúcej kvalite.

Na otázku, aké výzvy čakajú sektor v súvislosti s dianím na Ukrajine, komora uviedla, že liečiť a pomáhať treba ľuďom bez ohľadu na ich národnosť. „Povinnosťou vlády je vytvoriť podmienky, aby túto úlohu zdravotníctvo mohlo zvládnuť. Na to je potrebné alokovať ďalšie finančné prostriedky na pokrytie zdravotnej starostlivosti nielen o migrantov, ale aj všetkých občanov. Pôvodný rozpočet na to nepostačuje,“ poznamenali lekári.