Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SLK: Platové úpravy sa nemôžu týkať len selektovanej skupiny

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie k navýšeniu základných platov zdravotných sestier v Bratislave vo štvrtok 18. augusta 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

SLK preto očakáva okamžité riešenie problému. Poukázala pritom na Koncepciu zdravotníctva v SR z vlastnej dielne.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Platové úpravy sa nemôžu týkať len selektovanej skupiny lekárov či sestier. Uviedla to Slovenská lekárska komora (SLK) v reakcii na návrh zvýšenia miezd sestier v nemocniciach. Zároveň poukázala, že z návrhu sa mali vynechať odborne kvalifikované sestry z dialyzačných stredísk. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a médiá komory Nancy Závodská.

"S veľkým znepokojením sme zistili, že nedopatrením (nepredpokladáme úmysel) došlo k vynechaniu aj skupiny 950 odborne kvalifikovaných sestier dialyzačných stredísk. Tieto sestry zabezpečujú starostlivosť, ktorá spadá do kategórie neodkladnej zdravotnej starostlivosti a týka sa približne 3500 pacientov," skonštatovala komora.

SLK preto očakáva okamžité riešenie problému. Poukázala pritom na Koncepciu zdravotníctva v SR z dielne SLK. "Rieši komplexnú reformu slovenského zdravotníctva, vrátane financovania nielen nemocničného, ale aj ambulantného sektora," ozrejmila.

Podporuje stanovisko zástupcov Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, ktorí vyjadrili nad návrhom sklamanie.

Návrh zvýšenia platov sestrám v ústavných zdravotníckych zariadeniach predstavili vo štvrtok (18. 8.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Koeficient minimálnej mzdy sestrám bez praxe by sa mal podľa návrhu zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy, pri sestrách so špecializáciou zase z 1,06 na 1,1-násobku priemernej mzdy. Platy sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov. Má to byť predmetom verejnej diskusie.