Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Lekárska komora: Riešením je cielené, nie celoplošné testovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Plánované celoplošné testovanie v súčasnej epidemickej situácii nepovažuje komora za prostriedok, ktorý pomôže zvládnuť pandémiu.

Bratislava 12. januára (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) vidí zmysel v cielenom testovaní, nie však v celoplošnom. Označuje to za mrhanie ľudskými kapacitami. Dôležitosť kladie skôr na využívanie zdravotníkov pri očkovaní. Na adresu ďalšieho kola testovania na nový koronavírus to pre TASR uviedla Nancy Závodská, hovorkyňa SLK.

Plánované celoplošné testovanie v súčasnej epidemickej situácii nepovažuje komora za prostriedok, ktorý pomôže zvládnuť pandémiu. "Naopak, skôr sa obávame, že pri ňom môže dôjsť k ohrozeniu zdravia našich občanov, a to nielen vzhľadom na počasie, ak si uvedomíme, že by mali dlhé hodiny čakať v mrazoch, ale aj na fakt, že zápasíme s novou, oveľa infekčnejšou formou vírusu," pripomenula SLK.

SLK je za cielené testovanie, ktoré by sa realizovalo v ohniskách nákazy, vo veľkých podnikoch, v domovoch seniorov, na školách a v zdravotníckych zariadeniach. "Zároveň navrhujeme, aby štát podľa kapacitných možností vyčlenil mobilné odberové miesta pre vyslovene suspektných pacientov, aby nedochádzalo k miešaniu ľudí. Rovnako je dôležité pokračovať v tvrdom lockdowne minimálne do 24. januára," navrhuje SLK.

Komora by skôr privítala, keby vláda sústredila materiál a zdravotníkov na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Za dôležité považuje tiež to, aby boli čo najskôr po zdravotníkoch zaočkované najstaršie vekové skupiny obyvateľov, ktoré majú aj najťažšie priebehy ochorenia. "Inak nám úmrtnosť nezačne klesať," dodala SLK.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v pondelok (11. 1.) oznámil, že výsledkom dohody kabinetu je organizácia celoplošného testovania, ktoré sa bude opakovať v okresoch až dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta. Matovič avizoval, že pretestovanie sa má zrealizovať o necelé dva týždne, samosprávy v najpostihnutejších regiónoch zároveň vyzval, aby, pokiaľ majú na to kapacity, uskutočnili testovanie už najbližší víkend. Absolvovanie testu má byť podmienkou na uplatnenie si výnimky zo zákazu vychádzania vrátane cesty do práce či pobytu v prírode.