Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Sloboda navrhol predĺžiť odvodovú výnimku pre športové kluby

Na snímke poslanec NR SR Radovan Sloboda (SaS), foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Viaceré ligové kluby podľa odôvodnenia jeho návrhu avizujú, že aj pre finančné straty v súvislosti s pandémiou nebudú schopné ekonomicky zvládnuť zvýšené osobné náklady športovcov.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Odvodová výnimka pre športové kluby týkajúca sa profesionálnych športovcov by sa mohla z dôvodu pandémie o rok predĺžiť. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu, ktorý v piatok v pléne Národnej rady (NR) SR predložil poslanec Radovan Sloboda (SaS) k novelizácii zákonov súvisiacich s treťou vlnou pandémie.

Sloboda v pléne upozornil, že pandémia má negatívne dosahy aj na športové kluby. Tie sú podľa neho často v ťažkej situácii. Viaceré ligové kluby podľa odôvodnenia jeho návrhu avizujú, že aj pre finančné straty v súvislosti s pandémiou nebudú schopné ekonomicky zvládnuť zvýšené osobné náklady športovcov a nebudú sa vedieť ďalej starať o rozvoj profesionálneho športu na Slovensku.

"Navrhuje sa upraviť lehota, ktorou sa bude za zamestnanca považovať fyzická osoba v právnom vzťahu na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu z pohľadu zákona o sociálnom poistení a zákona o zdravotnom poistení," píše sa v odôvodnení. Zmena má reflektovať prechodné ustanovenia zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého by po 31. decembri 2021 museli športové kluby za športovcov vykonávajúcich šport "spôsobom spĺňajúcim znaky závislej práce na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu" hradiť plné odvodové zaťaženie.

Karol Kučera (OĽANO) ocenil Slobodov návrh. "Vieme, že to nie je úplne systémový krok," priznal. Nemyslí si však, že aj vzhľadom na pandémiu by bolo namieste sťažovať situáciu športovým klubom. Návrh preto podporí. Dodal, že aj vďaka tomu budú môcť kluby náročnú situáciu ľahšie prekonať.