Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slováci cestujú viac ako pred covidom

Foto: DER Touristik SK a.s.

Dopyt po zájazdoch rastie oveľa rýchlejšie ako v Českej republike.

Bratislava 6. februára (OTS) - Predaj zájazdov First Minute sa začal rozbiehať začiatkom roka, pričom dopyt po zájazdoch výrazne prekročil porovnateľné obdobie pred covidom. V porovnaní s januárom 2019 je dopyt po letnej dovolenke viac ako dvojnásobný a rastie výrazne rýchlejšie ako v susednej Českej republike.

"Na rozdiel od minulého roka klienti nechcú čakať s kúpou letných zájazdov. Tento trend je na Slovensku ešte výraznejší ako v susednej Českej republike. V Českej republike rastie dopyt v porovnaní s rokom 2019 približne o 15 %, na Slovensku je tempo viac ako dvojnásobné," hovorí Jan Bezděk, hovorca cestovnej kancelárie Fischer.

First Minute okrem výrazných zliav a atraktívnych bonusov prináša zákazníkom aj široký výber destinácií, hotelov a špecifických typov izieb, ktoré sa vypredávajú so značným predstihom.

Záujem o cestovanie sa odráža aj v tom, koľko sú klienti ochotní minúť na dovolenku. Priemerná cena sa v súčasnosti pohybuje okolo 900 EUR, čo je približne o 10 % viac ako v roku 2019.

„Z aktuálneho nákupného správania vyplýva, že Slováci uprednostňujú štyri až päť hviezdičkové hotely so stravovaním vo forme All inclusive, ubytovanie v rozmedzí od 8 - 12 dní počas letných prázdnin a v priemere sú ochotní zaplatiť 900 EUR na osobu,“ vysvetľuje Alica Šipošová, hovorkyňa cestovnej kancelárie Kartago Tours.

Najžiadanejšou destináciou je v súčasnosti s veľkým náskokom Turecká riviéra, za ňou nasledujú Tunisko, egyptská Hurghada, Rodos a prvú päťku uzatvára Bulharsko.

„Naše portfólio zájazdov do Grécka sme rozšírili o krásne oblasti Preveza a Lefkada, ktoré návštevníkom ponúkajú romantické zátoky, tyrkysové more s nádychom exotiky a zaujímavé fakultatívne výlety,“ vysvetľuje Alica Šipošová, hovorkyňa cestovnej kancelárie Kartago Tours.

„Letnú ponuku zájazdov sme oživili o balkánske destinácie Čierna Hora a Albánsko, ktoré sa za posledné roky stali vyhľadávaným cieľom dovolenkárov,“ dodáva Jan Bezděk, hovorca cestovnej kancelárie Fischer.
Počet klientov oproti januáru 2019/ + 130 % (v Českej republike + 15 %)
Počet klientov oproti januáru 2022/ + 250 % (v Českej republike + 144 %)
Priemerná dĺžka trvania zájazdu/ 8 - 12 dní
Typ ubytovania/ 4* hotel s balíkom all inclusive
Priemerná cena leto 2023/ 900 EUR
Priemerná cena leto 2019/ 800 EUR
Výrazne sa zmenilo nákupné správanie klientov. V súčasnosti oveľa viac ako predtým, požadujú istotu a záruku, že s predčasným nákupom nič neriskujú.

"Vo First Minute garantujeme klientom, že môžu zrušiť zájazd do 30 dní pred odchodom, a to len na základe vlastného rozhodnutia. Nebudeme od nich žiadať dôvody a všetky peniaze im vrátime," vysvetľuje Ján Bezděk, hovorca cestovnej kancelárie Fischer.

Rovnaké výhody ponúka svojim klientom aj cestovná kancelária Kartago tours, ktorá vrátane CK Fischer patrí do skupiny DER Touristik SK, ktorá je v počte predaných klientov lídrom na slovenskom trhu v rámci cestovného ruchu.

First Minute sa tradične spája s cenovými výhodami, kde klienti môžu ušetriť stovky EUR vďaka atraktívnym zľavám pre deti a dospelých. Najväčšie výhody platia do 15. februára.