Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Aj Slováci môžu prispieť do európskeho projektu o prvej svetovej vojne

Tlačová konferencia Slovenskej národnej knižnice sa uskutočnila v utorok 19. novembra 2013 v prednáškovej sále Univerzitnej knižnice na Ventúrskej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Europeana je európska digitálna knižnica, archív a múzeum, ktorá od roku 2008 poskytuje online prístup k viac ako 26 miliónom digitálnych objektov z vyše 2300 kultúrnych inštitúcií z 34 krajín.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Slovenská národná knižnica (SNK) sa zapája do paneurópskeho projektu Europeana 1914-1918, ktorý sa týka uchovávania dokumentov z prvej svetovej vojny. Projekt umožní digitalizovať fotografie, listy a iné hmotné pamiatky, ale i spomienky a zachovať tak významný kus slovenskej histórie pre ďalšie generácie.

"Budúci rok uplynie sto rokov od vypuknutia prvej svetovej vojny. Počas nej bola zdecimovaná jedna generácia mužov. Pripájame sa k tomuto projektu a chceme od obyvateľov získať rôzne dokumenty, aby neostali zabudnuté v súkromných nedostupných zbierkach," zdôvodnila na dnešnej tlačovej konferencii v Univerzitnej knižnici v Bratislave generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Z územia dnešného Slovenska bolo zmobilizovaných vyše 400.000 mužov, ktorých rodiny ostali bez živiteľov a ich bežné životy sa veľmi zhoršili. Takmer 70.000 mužov sa nevrátilo domov a vyše 61.000 zostalo zmrzačených. Pamätníci, rodinní príslušníci obetí a ďalší občania môžu prispieť svojimi vojnovými poznatkami počas zberných dní. Tie sa za prítomnosti odborníkov budú konať v bratislavskej Univerzitnej knižnici 29. a 30. novembra, v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach (6.-7.12.) a v SNK v Martine (13.-14.12.) vždy v čase od 9. do 17. hodiny. Tam môžu občania porozprávať svoje zážitky, ktoré sa nahrajú, alebo odovzdať predmety zo svojich súkromných archívov viažuce sa k prvej svetovej vojne.

"Tie po odfotografovaní alebo zdigitalizovaní budú majiteľov ihneď vrátené. To je veľký rozdiel, ako keby ich darovali do múzea. Potom ich zverejníme na internetovej stránke www.europeana1914-1918.eu," uviedla pre TASR Krištofová.

Europeana je európska digitálna knižnica, archív a múzeum, ktorá od roku 2008 poskytuje online prístup k viac ako 26 miliónom digitálnych objektov z vyše 2300 kultúrnych inštitúcií z 34 krajín. Svoj projekt Europeana 1914-1918 zameraný na zaznamenanie histórie rodín žijúcich v tom období začala v Nemecku v roku 2011. Zámerom je sústrediť v digitálnej podobe spomienkové predmety či príbehy ľudí priamo z vojenského frontu alebo zo zázemia. Doteraz sa v 12 európskych krajinách podarilo zozbierať takmer 5000 príbehov a približne 65.000 digitálnych snímok. Tie zahŕňajú dosiaľ nezverejnené denníky, ručne kreslené mapy, portréty, náčrtky a fotografie zobrazujúce život pod paľbou aj na domácom fronte.