Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Víkend ponúkal možnosť pozorovať takmer 3000 druhov migrujúcich vtákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Tento rok podľa Jána Gúgha z SOS/BirdLife Slovensko v mnohých európskych krajinách zaznamenali vysoké počty migrujúcich lastovičiek obyčajných. Tvrdí, že niektoré krajiny hlásili vrchol ich migrácie.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Počas víkendu mohli nadšenci na Slovensku v rámci Európskych dní vtáctva pozorovať takmer 3000 vtáčích druhov, ktoré leteli do tepla. Medzi najpočetnejšie pozorované patrila kačica divá (998 jedincov), čajka smejivá (870) a ešte migrujúce lastovičky, ktorých bolo 500. TASR o tom informovala Zuzana Lackovičová zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko (SOS/BirdLife Slovensko), ktorá celoeurópsku aktivitu koordinuje.

Na 30. ročníku akcie zameranej na pozorovanie vtáctva sa počas prvého októbrového víkendu zúčastnilo viac ako 19.000 ľudí. "Okrem ekovýchovnej funkcie EuroBirdwatchu sú zaznamenané údaje využiteľné aj pri výskume a ochrane vtáctva a môžu prispieť k lepšiemu poznaniu populácií ohrozených druhov alebo k štúdiu zmeny migrácie vtákov v dôsledku globálnych zmien," poznamenala Lackovičová. Dodala, že na Slovensku sú v posledných rokoch najpočetnejšími pozorovanými druhmi buď kačica divá, škorec alebo čajka smejivá.

Tento rok podľa Jána Gúgha z SOS/BirdLife Slovensko v mnohých európskych krajinách zaznamenali vysoké počty migrujúcich lastovičiek obyčajných. Tvrdí, že niektoré krajiny hlásili vrchol ich migrácie. "Naznačuje to dynamické zmeny v migrácii, keď sa lastovičky zasekli v Európe v dôsledku ochladenia v septembri a čakali na vhodné podmienky, aby mohli pokračovať v migrácii na juh," uviedol. Ornitológ vysvetlil, že pri prudkom ochladení je pre lastovičky hrozbou nedostatok hmyzu, ktorý pre chlad nelieta. Nepravidelné zmeny tak môžu byť nebezpečné, lebo sa im zasiahnuté druhy nedokážu prispôsobiť.

"V rámci Európy bolo tento rok najviac pozorovateľov vtáctva v Maďarsku, kde sa na ňom zúčastnilo takmer 3800 ľudí na 137 akciách a najviac vtákov pozorovali vo Fínsku, kde bolo spočítaných viac ako 1,5 milióna vtákov na migrácii," doplnil Gúgh.