Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slováci nedôverujú politickým stranám a justícii, ukázal prieskum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Relatívne vysokej dôvere sa tešia ozbrojené sily a prezidentka.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Úroveň dôvery a nedôvery vo verejné inštitúcie na Slovensku je rôzna, v závislosti od inštitúcie. Zatiaľ čo 70 percent respondentov nedôveruje politickým stranám a 76 percent justícii, relatívne vysokej dôvere sa tešia ozbrojené sily a prezidentka. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v marci 2020 realizovala mimovládna organizácia GLOBSEC v spolupráci s agentúrou Focus.

Dôvera v ozbrojené sily dosiahla podľa prieskumu 72 percent, prezidentke dôverovalo 58 percent respondentov. "Dôvera voči verejným inštitúciám je práve v týchto časoch nesmierne dôležitá," zdôraznila Dominika Hajdu, analytička GLOBSEC-u.

"Výsledky prieskumu potvrdzujú správnosť cesty, ktorou sme sa vydali v oblasti spolupráce s verejnosťou. Nasadenie vojakov a zamestnancov ozbrojených síl počas pandémie COVID-19 alebo pomoc pri povodniach ukazujú humánnu stránku vojakov ako občanov v uniforme, súčasť širšej spoločnosti. Teší ma, že sa nám darí narúšať stereotypné vnímanie vojakov, ako tých, ktorí sú skrytí za múrmi kasární," skonštatoval na margo výsledkov Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Marcový prieskum taktiež ukázal, že podľa 85 percent respondentov majú oligarchovia a finančné skupiny silnú kontrolu nad slovenskou vládou. Čo sa týka svetového diania, 61 percent respondentov verí, že o svetových udalostiach rozhodujú tajné služby a spolky s cieľom vytvoriť totalitnú svetovládu. V porovnaní s rokom 2018 to predstavuje nárast o 13 percent.