Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slováci pozor, na celom území hrozí poľadovica v kombinácii s hmlou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyššia denná teplota dosiahne -3 až 2 stupne C, pri zmenšenej oblačnosti sa miestami vyšplhá na 4 stupne C. SHMÚ varuje pred poľadovicou na celom území Slovenska do neskorej noci.

Bratislava 20. decembra (Teraz.sk) - V utorok má byť zamračené počasie, na horách rátajte so zmenšenou oblačnosťou. Zrána sa na mnohých miestach Slovenska objaví hmla, ktorá sa môže ojedinele udržať aj po celý deň. Ojedinele sa vyskytne slabé sneženie alebo mrholenie, ktoré môže byť aj mrznúce.

Najvyššia denná teplota dosiahne -3 až 2 stupne C, pri zmenšenej oblačnosti sa miestami vyšplhá na 4 stupne C. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 3 stupňov C.

V advente, keď vietor fúka, stromy sa húkajú, bude hojnosť ovocia - tak znie pranostika na dnešok. Zajtra sa však k sebe stromy príliš nakláňať nebudú, očakávame bezvetrie alebo slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor s rýchlosťou 2 až 6 m/s.

SHMÚ varuje pred poľadovicou na celom území Slovenska do neskorej noci



Vodiči by mali byť dnes na cestách opatrní, na celom území Slovenska sa môže tvoriť poľadovica. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

So šmykľavými vozovkami možno počítať až do neskorej noci. "Na mrznúce mrholenie si treba dať pozor najmä v lokalitách Bratislava, Pezinok a Buková," uvádza Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnosť.sk.

Meteorologická výstraha na 20.12.2016 - Utorok
Foto: shmu.sk


Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov je v okolí Martina, Turčianskych Teplíc, Sedla Besník a Spišského Hrhova, do 100 metrov v lokalitách Vrútky, Turany, Iliašovce, Štrba, Široké a Švábovská stráň.

Pre vozidlá nad 10 metrov uzatvorili horský priechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá musia vodiči použiť snehové reťaze, nutné je to pre všetku dopravu.

Horské priechody sú zjazdné, takisto všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a cesty I., II. a III. triedy.

Počasie v regiónoch:
Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty -1 až -4 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.
Na strednom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty -2 až -7 a najvyššie denné -2 až 2 stupne C.
Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty -2 až -6 a najvyššie denné -2 až 2 stupne C.

Počasie na horách:
Vo výške 1000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota -5 a najvyššia denná 0 stupňov C.
Vo výške 1500 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota -5 a najvyššia denná 2 stupne C.
Vo výške 2000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná -1 stupeň C.


V Tatrách platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva



V Západných a Vysokých Tatrách trvá vo vyšších polohách mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Fatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Záchranári sa pripravujú nastúpiť do vrtuľníka vo Valle Aurina v severnom Taliansku po páde lavíny, ktorá usmrtila šiestich lyžiarov 12. marca 2016
Foto: TASR/AP


"Sneh je nerovnomerne rozložený a lavínové nebezpečenstvo veľmi lokálne. Pozornosť si vyžadujú najmä žľaby, závetria a terénne pasce. Snehová pokrývka je však dobre spevnená, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je nízke vzhľadom na výšku snehovej pokrývky," uviedol Lizuch.

Na horách bolo dnes ráno takmer všade jasno, len miestami sa vyskytovala malá oblačnosť. Na horách je inverzia - v údoliach je chladnejšie ako na vrcholoch. Teplota sa pohybovala od mínus päť do 4 stupňov Celzia. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor prevažne severných smerov s rýchlosťou do 30 km/h, v nárazoch do 45 km/h.

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Sneh z poslednej periódy sneženia je uložený v teréne veľmi nerovnomerne, plnil žľaby, terénne pasce a záveterné orientácie terénnych vyvýšenín. Povrch snehu je prevažne zmrznutý až tvrdý, miestami sa vyskytuje poľadovica, miestami vankúše ubitého plstnatého snehu, ktorý je však previazaný s podkladom. Výška snehovej pokrývky pre toto obdobie je však všeobecne podpriemerná vo všetkých pohoriach, skonštatoval Lizuch.



Ozón: 15% nad úrovňou dlhodobého priemeru (361 DJ).

Podrobnú predpoveď počasia nájdete na počasie Teraz.sk.