Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slováci pri hľadaní práce podceňujú svoje vlastnosti a koníčky

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Z prieskumu vyplýva, že najmenej uchádzači uvádzajú medzi svojimi vlastnosťami diskrétnosť, disciplínu či toleranciu.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Slováci, ktorí si hľadajú prácu, sú pri písaní životopisu málo kreatívni a podceňujú svoje vlastnosti a koníčky.

Vyplýva to z prieskumu portálu Kariera.sk zameraného na vlastnosti a koníčky uvádzané v životopisoch. Výsledky prieskumu svedčia o tom, že uchádzači o zamestnanie sa prezentujú v inom svetle, ako je skutočnosť. Údaje o vlastnostiach a koníčkoch podľa nej netreba podceňovať. Personalistovi totiž dokážu napovedať o osobnosti a vlastnostiach kandidáta viac, ako by si mohol myslieť.

Podľa údajov z databázy životopisov pracovného portálu len 45 percent uchádzačov uvádza v životopise svoje vlastnosti a schopnosti. Z nich len menšia časť využíva túto možnosť odlíšiť sa od ostatných uchádzačov uvedením vlastností, ktoré sú originálne a priamo súvisia s prácou, o ktorú sa uchádzajú. Najviac, 19 percent z nich, vo svojom životopise uvádza, že sú komunikatívni. Podobne je to aj s vlastnosťami ako flexibilita alebo zodpovednosť. Kandidáti len kopírujú obľúbené šablóny životopisov na webe a často ani nevedia, čo presne tieto vlastnosti znamenajú.

Podľa marketingovej manažérky personálnej agentúry Start People Petry Pohankovej vo všeobecnosti platí, že kandidáti na Slovensku sa nevedia dostatočne "predať" a sú málo kreatívni. Málokedy v životopise uvádzajú svoje úspechy v predchádzajúcom zamestnaní či participáciu na dôležitých projektoch. Pohanková radí, aby si uchádzači o zamestnanie posúdili svoje pozitívne vlastnosti a v životopise ich prispôsobili požiadavkám na konkrétnu pracovnú ponuku.

Z prieskumu vyplýva aj to, že najmenej uchádzači uvádzajú medzi svojimi vlastnosťami diskrétnosť, disciplínu či toleranciu. Na tieto vlastnosti pritom niektorí zamestnávatelia kladú veľký dôraz. "Vlastnosti ako lojálnosť, diskrétnosť, empatia, tolerancia sa v životopisoch uvádzajú veľmi málo, pritom pre zamestnávateľa majú nevyčísliteľnú hodnotu," myslí si odborníčka na personalistiku.

Okrem vlastností analyzovala Kariera.sk aj štatistiku týkajúcu sa koníčkov uchádzačov. Z nej vyplýva, že až 54 percent záujemcov o prácu uviedlo medzi svoje záľuby počítače a internet. Druhý najčastejší koníček šport uviedlo len sedem percent uchádzačov. Podľa personalistky tak robia hlavne mladí ľudia, ktorí ale pri testoch pokiaľ ide o používanie najbežnejších programov často zlyhávajú.