Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slováci sa môžu dať zaočkovať treťou dávkou vakcíny aj v zahraničí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V prípade, že sa takíto ľudia dajú zaočkovať v členskej krajine Európskej únie (EÚ), musia požiadať o digitálny preukaz EÚ v tejto krajine.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Slovenskí občania žijúci v zahraničí sa môžu sami rozhodnúť, či sa dajú zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v danej krajine alebo na Slovensku. Na otázky TASR to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Zaočkovať sa môžu dať v zahraničí podľa pravidiel, ktoré platia tam. Kým na Slovensku musí od podania druhej dávky uplynúť šesť mesiacov, napríklad v susednom Rakúsku sú to len štyri mesiace.

V prípade, že sa takíto ľudia dajú zaočkovať v členskej krajine Európskej únie (EÚ), musia požiadať o digitálny preukaz EÚ v tejto krajine, podľa dohovoru, ktorý platí v rámci EÚ. MZ SR pripomenulo, že digitálny COVID preukaz EÚ je od začiatku júla tohto roka vydávaný v krajine, kde bola vakcína aplikovaná.

V prípade, že sa Slováci dajú zaočkovať v tretej krajine, musia požiadať o vydanie národného certifikátu a následne na stránke ockovanie.zahranicie@health.gov.sk o vydanie digitálneho preukazu EÚ na Slovensku.

V prípade, že sa dajú zaočkovať na Slovensku, bude im digitálny preukaz EÚ vystavený automaticky.

Čo sa týka preočkovania treťou dávkou po vakcínach od spoločnosti AstraZeneca a vakcínou Sputnik V, na Slovensku platí, že tretia dávka je realizovaná vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. MZ SR však nevie zaručiť, aký postup majú iné krajiny.