Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slováci sa rozvádzajú najmä preto, že si prestávajú rozumieť

Ilustračné foto Foto: TASR

Tento dôvod uviedlo pri rozvode až 63 percent rozvádzajúcich sa párov. Rozvody iniciovali väčšinou ženy, ktoré návrh na rozvodové konanie podali v dvoch tretinách prípadov.

Bratislava 30. júna (TASR) - Slováci sa v roku 2014 najčastejšie rozvádzali z dôvodu rozdielnosti pováh, názorov a záujmov. Tento dôvod uviedlo pri rozvode až 63 percent rozvádzajúcich sa párov. Rozvody iniciovali väčšinou ženy, ktoré návrh na rozvodové konanie podali v dvoch tretinách prípadov. Vyplýva to zo štatistickej bilancie za rok 2014, ktorú vypracoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rozvodovosť na Slovensku mierne klesá. V roku 2014 sa rozviedlo 10.514 manželstiev, čo je medziročne o 432 rozvodov menej. Na 100 sobášov pripadlo 39 rozvodov. Najviac sa rozvádzajú ľudia v Banskobystrickom, najmenej v Prešovskom kraji.

"Priemerný vek rozvedeného manželstva bol 15 rokov, priemerný vek rozvádzajúceho sa muža bol 43 a rozvádzajúcej sa ženy 40 rokov," uviedla riaditeľka Odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Štatistici podľa jej slov zaznamenali zvyšujúci sa počet dlhoročných, viac ako 25 rokov trvajúcich manželstiev. "Tých sa rozviedlo 1900, čo je doteraz najviac v histórii," informovala Podmanická. Poukázala pritom na to, že v roku 1995 bolo takýchto párov iba 500.

"Na druhej strane klesá počet manželstiev, v ktorých sú páry spolu iba krátko. Napríklad v roku 2014 sa rozviedlo iba 68 párov, ktorých manželstvo netrvalo ani rok," skonštatovala Podmanická. Trend možno podľa nej vysvetliť zodpovednejším prístupom k inštitúcii manželstva, avšak takisto môže byť vysvetlením aj narastajúci počet mimomanželských spolužití - kohabitácií.

Znižuje sa aj počet rozvodov manželstiev s maloletými deťmi. "Tvorili 60 percent všetkých rozvodov, čo potvrdilo klesajúci trend z 90. rokov," uviedla Podmanická. Ako vysvetlila, v 90. rokoch tvorili rozvody manželstiev s maloletými deťmi až tri štvrtiny všetkých rozvodov.