Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slováci v Indonézii, o ktorých vie rezort diplomacie, sú v poriadku

Najmenej 142 mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 7,0, ktoré v nedeľu zasiahlo pobrežnú oblasť indonézskeho turistami vyhľadávaného ostrova Lombok. Záchvevy bolo zreteľne cítiť aj na susednom ostrove Bali, kde došlo k poškodeniu budov. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 7 si podľa agentúry DPA vyžiadalo v Indonézii najmenej 142 mŕtvych.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Slovenskí občania na indonézskych ostrovoch Lombok a Bali, ktoré v nedeľu (5.8) zasiahlo zemetrasenie, sú podľa informácií slovenského rezortu diplomacie v poriadku. "Naše veľvyslanectvo v Jakarte je v kontakte so šiestimi skupinami občanov SR (štyri na Lomboku, dve na Bali)," spresnil šéf tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

"Podľa konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Indonézie sa medzi obeťami nenachádzajú zahraniční turisti," doplnil Skoček. Rezort však aj naďalej odporúča slovenským občanom, ktorí sa nachádzajú v uvedenej oblasti, aby rešpektovali pokyny miestnych úradov, dbali na zásady osobnej bezpečnosti a sledovali miestne médiá.

Zemetrasenie s magnitúdou 7 si podľa agentúry DPA vyžiadalo najmenej 142 mŕtvych. Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na takzvanom Ohnivom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete. V decembri 2004 tu silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatich krajinách juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.