Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Slovak Aid vlani vyhlásila 13 výziev s alokáciou vyše 6,6 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Prvých deväť výziev vyhlásila SAMRS vo februári, pričom v reakcii na dianie na Ukrajine začala paralelne pripravovať humanitárnu výzvu na pomoc jej obyvateľom.

Bratislava 17. januára (TASR) - Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS – Slovak Aid) vlani vyhlásila 13 výziev s celkovou alokáciou vyše 6,6 milióna eur na projekty rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. TASR o tom informovala manažérka pre verejnú informovanosť SAMRS Marta Jašureková.

Prvých deväť výziev vyhlásila SAMRS vo februári, pričom v reakcii na dianie na Ukrajine začala paralelne pripravovať humanitárnu výzvu na pomoc jej obyvateľom. "Zomkli sme sa a s maximálnym nasadením sme dokázali od vyhlásenia výzvy koncom mája, podpísať zmluvy na poskytnutie dotácie pre štyri projekty našich partnerov v hodnote viac ako 1,3 milióna eur už začiatkom septembra," priblížila Jašureková. Druhú humanitárnu výzvu pre Ukrajinu s alokáciou milión eur vyhlásila SAMRS v zime.

Ďalšie vyhlásené výzvy boli určené na projekty rozvojovej spolupráce v Moldavsku a na projekty budovania kapacít slovenských rozvojových organizácií. "Pomáhame tak krajinám a ľuďom v nich rozvíjať nielen nevyhnutnú infraštruktúru či správu vecí verejných, ale spolupracujeme s nimi aj na zlepšovaní poskytovania zdravotnej starostlivosti v najodľahlejších regiónoch. Spolupracujeme na zlepšovaní vzdelávania a prístupu k nemu pre všetkých bez rozdielu, či na zmierňovaní dosahov zmeny klímy a ekologického hospodárenia," ozrejmila.

Jašureková tiež podotkla, že SAMRS historicky prvýkrát vyhlásila výzvu a následne schválila partnera na realizáciu projektu delegovanej spolupráce EÚ, ktorý bude realizovaný v Moldavsku s alokáciou vyše 786.045 eur. Projekt je zameraný na podporu formovania vhodnejšieho prostredia pre nezávislé lokálne médiá, s cieľom podporiť ich kapacity, nezávislosť, udržateľnosť a profesionalitu.

"Z výziev bolo schválených 44 projektov, ktoré bude v 17 krajinách realizovať 24 našich partnerov. Podporili sme financovanie 76 mikrograntov v 16 krajinách v objeme viac ako 660.000 eur. Poskytli sme 29 finančných príspevkov pre osem krajín za viac ako 2,27 milióna a po takmer dvojročnej pandemickej prestávke sme podporili tri projekty z nástroja poskytnutia vedomostí a skúseností – Sharing Slovak Expertise (SSE) za viac ako 32.000 eur," dodala Jašureková.