Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Slovenská a ukrajinská firma pracujú na prototype novej húfnice

Na snímke samohybná kanónová húfnica ZUZANA 2. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Základom by bola platforma zo slovenskej húfnice Eva, ukrajinská strana by sa podieľala na integrovaní technických riešení osvedčených pri bojovom nasadení na fronte, načrtla hovorkyňa.

Bratislava 7. júla (TASR) - Slovenská a ukrajinská firma chcú spoločne postaviť funkčný prototyp novej húfnice. Projekt štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence a Kramatorského závodu ťažkého strojárstva potvrdilo Ministerstvo obrany (MO) SR. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa rezortu Mária Precner.

"Základom by bola platforma zo slovenskej húfnice Eva, ukrajinská strana by sa podieľala na integrovaní technických riešení osvedčených pri bojovom nasadení na fronte," načrtla hovorkyňa.

Ako dodalo ministerstvo, ide o ďalší perspektívny projekt slovenského obranného priemyslu, ktorý môže do budúcnosti znamenať dlhodobú spoluprácu, výrobu a na to nadväzujúce výhody z pohľadu ekonomiky a zamestnanosti.

Projekt spomenula ako príklad rozvíjajúcej sa spolupráce SR a Ukrajiny v oblasti obrany aj prezidentka Zuzana Čaputová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Písal o ňom aj Denník N.