Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovenská advokátska komora preverí možný konflikt záujmov R. Ziga

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zigo donedávna zamestnával dcéru ministra hospodárstva R. Sulíka a je zároveň nominantom štátu v Dozornej rade Slovenských elektrární.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) preverí medializovaný prípad možného konfliktu záujmov pri zastupovaní štátu advokátom Radoslavom Zigom. Vyplýva to z informácie, ktorú TASR zaslala hovorkyňa komory Alexandra Donevová.

"Revízna komisia v tomto prípade nedostala sťažnosť, ale postupuje z vlastnej iniciatívy (ex offo) na základe medializovaných informácií a vyžiada si stanoviská všetkých dotknutých subjektov a osôb," uviedla s tým, že revízna komisia je povinná vykonať šetrenie o každom skutku, o ktorom sa dozvie a ktorý môže byť disciplinárnym previnením advokáta.

Konflikt záujmov si musí podľa SAK vyhodnocovať každý advokát sám pri prevzatí zastupovania, ako aj počas jeho trvania. V prípade, že ktokoľvek predpokladá porušenie advokátskych predpisov zo strany advokáta, môže na komoru zaslať sťažnosť, čo preverí jej revízna komisia. Ak sa sťažnosť ukáže ako dôvodná, teda že mohlo prísť k porušeniu advokátskych predpisov, podá návrh na začatie disciplinárneho konania.

Medializovaný kontrakt právnej kancelárie ius aegis advokáta Radoslava Ziga a organizácií spadajúcich pod Ministerstvo hospodárstva SR preveruje Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Zigo donedávna zamestnával dcéru ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a je zároveň nominantom štátu v Dozornej rade Slovenských elektrární.