Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenská advokátska komora reaguje na novelu Trestného zákona

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Slovenská advokátska komora . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novely Trestného poriadku a Trestného zákona.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Slovenská advokátska komora (SAK) víta návrh novely Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti. Naopak, zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom zmien Trestného poriadku. TASR o tom informovali z mediálneho odboru SAK.

"S predloženým návrhom zmien Trestného poriadku komora zásadne nesúhlasí, keďže vážnym spôsobom ohrozuje právo na obhajobu a porušuje princíp rovnosti zbraní," priblížila komora. Návrh novely Trestného zákona podľa nej čiastočne modernizuje slovenské trestné právo a posúva ho smerom k restoratívnej justícii.

"SAK bude počas legislatívneho procesu dôsledne obhajovať ústavou i medzinárodnými dohovormi chránené právo na obhajobu a predloží k návrhom komplexné pripomienky," podotkol predseda komory Viliam Karas. Ďalej uviedol, že budú pokračovať v začatom dialógu v rámci pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov súdov, prokuratúry a advokácie. "Našim spoločným zámerom je modernejšia trestná politika, ktorá rešpektuje princípy právneho štátu," doplnil.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novely Trestného poriadku a Trestného zákona. Zmeny v Trestnom poriadku majú podľa ministerstva priniesť sfunkčnenie a zefektívnenie trestného procesu. Novela Trestného zákona zas prehodnocuje nastavenia trestných sadzieb.

Prečítajte si aj: