Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Agentúra životného prostredia vyzýva ľudí, aby si vytriedili šatník

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Poukazuje, že oblečenie, ktoré už nie je dobré a ktoré sa nenosí, vedia ľudia posunúť ďalej. Využiť môžu napríklad charitu, výmenu oblečenia (tzv. swap), kamarátov či rodinu.

Bratislava 4. januára (TASR) - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) sa v rámci novoročnej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom zameriava na aktuálne trendy v oblasti udržateľnej módy. V novom roku vyzýva verejnosť, aby si vytriedila šatník a zmenila prístup k nakupovaniu módnych trendov. TASR o tom informovala hovorkyňa agentúry Michaela Pšenáková.

"Naše šatníky a skrine často ukrývajú kúsky oblečenia, ktoré tam ležia nepovšimnuté aj niekoľko rokov," skonštatovala. Práve začiatok nového roka je podľa nej vhodný čas na upratanie skríň, ale aj zmenu prístupu k móde.

"Pomalá, udržateľná či etická móda je presným opakom rýchlej. Spomaľuje životný cyklus oblečenia, proces jeho výroby, nákupu, nosenia a následného vyradenia," vysvetlila Pšenáková.

Cieľom pomalej módy, tzv. slow fashion, je zvýšiť životnosť oblečenia a jeho kvalitu. "Pomalá móda by sa mala stať dôležitou súčasťou nového konceptu obehového hospodárstva, kde je oblečenie a textil v obehu tak dlho, ako je to len možné," zdôraznila.

V novoročnej výzve SAŽP radí, aby si ľudia našli čas a venovali chvíľu svojmu šatníku. "Na internete či v knihách nájdete zásady, ako šatník, ale aj seba odľahčiť od prebytočných vecí," uviedla Pšenáková. Poukázala, že oblečenie, ktoré už nie je dobré a ktoré sa nenosí, vedia ľudia posunúť ďalej. Využiť môžu napríklad charitu, výmenu oblečenia (tzv. swap), kamarátov či rodinu.