Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenská akadémia vied udelí Medzinárodnú cenu SAV dvom vedcom

Na archívnej snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Medzinárodnú cenu SAV v oblasti prírodných vied za rok 2022 dostane neurovedec a onkológ Michel Salzet z Univerzity v Lille vo Francúzsku.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) udelí svoje prestížne ocenenie Medzinárodnú cenu SAV. Pri tejto príležitosti predseda SAV Pavol Šajgalík odovzdá cenu dvom laureátom. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Ocenenie za rok 2021 v oblasti technických vied prevezme matematik YangQuan Chen z Kalifornskej univerzity. Profesor Chen je odborníkom v oblasti modelovania a riadenia procesov, robotiky, mechatroniky, autonómnych vozidiel či bezpilotných lietadiel," povedala Gáliková. Základom pre jeho výskum je využívanie matematických metód. Je autorom viac ako 700 vedeckých prác, ktoré boli celosvetovo citované viac ako 21.000 ráz.

Medzinárodnú cenu SAV v oblasti prírodných vied za rok 2022 dostane neurovedec a onkológ Michel Salzet z Univerzity v Lille vo Francúzsku. "Salzet je odborníkom v neurológii a onkoimunológii. Je zakladateľom jedinečného laboratória, v ktorom so svojimi spolupracovníkmi vyvíja nové technológie, diagnostické nástroje a nové liečebné postupy," priblížila hovorkyňa akadémie. V roku 2020 získal s Dášou Čížkovou z Neuroimunologického ústavu SAV Cenu M. R. Štefánika udeľovanú Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a francúzskym veľvyslanectvom za projekt zameraný na nové postupy liečby poranení miechy.

Slávnostné podujatie sa uskutoční v utorok 20. septembra o 11.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.