Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenská akadémia vied udelila svoje najprestížnejšie ocenenia

Na snímke vľavo predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík počas slávnostného odovzdávania Cien SAV v Kongresovom centre SAV v Smolenickom zámku v Smoleniciach vo štvrtok 30. júna 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podľa predsedu SAV sú na Slovensku vynikajúci vedeckí pracovníci, ktorí sú jeho budúcnosťou.

Smolenice 30. júna (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) opätovne ocenila svojich špičkových vedeckých pracovníkov. Ceny SAV na zámku v Smoleniciach odovzdal vo štvrtok laureátom za vynikajúce výsledky vedeckovýskumnej práce, v medzinárodnej vedecko-technickej spolupráci a za popularizáciu vedy v uplynulom roku predseda SAV Pavol Šajgalík.

Cenu SAV za výsledky vedeckovýskumnej práce získal kolektív výskumnej skupiny Amyloidné štruktúry proteínov oddelenia biofyziky Ústavu experimentálnej fyziky SAV pod vedením Zuzany Gažovej. Cenu v rovnakej kategórii si od predsedu SAV prevzal aj Jon Stewart z Filozofického ústavu SAV za monografiu Hegel´s Century: alienation and recognition in a time of revolution. Ocenenie získal i Slavomír Michálek z Historického ústavu SAV za monografiu Československé menové zlato 1938 – 1982.

Cenu SAV za výsledky vedeckovýskumnej práce za rok 2021 pre mladých pracovníkov získal Šimon Mackovjak z oddelenia kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky SAV za výsledky dosiahnuté v oblasti štúdia výskumu kozmického počasia pomocou metód strojového učenia.

Cenu SAV za výsledky medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce v oblasti štúdia magnetických nanočastíc prevzal kolektív oddelenia fyziky magnetických javov Ústavu experimentálnej fyziky SAV.

Cenu SAV za popularizáciu vedy a spoločenské aplikácie vedy získali Katarína Popelková z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV za popularizačné aktivity Súčasné sviatky v postmodernej spoločnosti Slovenska. Ocenení boli i Karol Pieta, Matej Rutkay, Tereza Štolcová a Zbigniew Robak z Archeologického ústavu SAV, Róbert Benkovits, Marína Juríčková a Jozef Chudík z RTVS za sériu populárno-vedeckých dokumentárnych filmov Slovenskí archeológovia. Rovnaké ocenenie získal Jakub Šrol z Centra spoločenských a psychologických vied SAV za sériu popularizačných aktivít k problematike príčin a následkov dôvery dezinformáciám. Takisto Veronika Szehgy-Gayer z toho istého centra za súbor popularizačných aktivít Menšinové elity v meniacich sa režimoch na území Slovenska v prvej polovici 20. storočia. SAV udelila cenu v tejto kategórii aj Otakarovi Horákovi z Denníka N za široký záber článkov o vedeckých témach.

Cenu SAV za budovanie infraštruktúry pre vedu udelili kolektívu pracovníkov oddelenia jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu SAV za vývoj spektrometra TATRA na detekciu konverzných elektrónov a gama žiarenia s vysokým rozlíšením na experimente IS521 v CERN-e.

Medailu SAV za podporu vedy udelila Vedecká rada SAV Ladislavovi Hluchému z Ústavu informatiky SAV. Ďakovný list Predsedníctva SAV za celoživotné zásluhy o rozvoj vedy a SAV získali Eva Kellerová z Centra experimentálnej medicíny SAV, Fedor Čiampor z Biomedicínskeho centra SAV a Gustáv Russz z Biomedicínskeho centra SAV. Mimoriadne vyznamenanie za celoživotné aktivity a významný prínos k rozvoju SAV udelil jej predseda Karolovi Volnerovi z Centra spoločných činností SAV.

Podľa predsedu SAV sú na Slovensku vynikajúci vedeckí pracovníci, ktorí sú jeho budúcnosťou. Povedal, že pre vedeckú základňu je potrebné, aby sa mladí ľudia po štúdiu a nadobudnutí skúseností v zahraničí vracali na Slovensko a spoločnosť vedela pre ich prácu vytvoriť adekvátne podmienky. "Nie je to však iba o finančnom ohodnotení, ale napríklad aj o dobrom pracovnom prostredí, o tom, že môžu mať vlastné projekty, na ktorých budú pracovať," uviedol.