Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Slovenská armáda potrebuje nové radary, starým končí životnosť

Rezort obrany tvrdí, že obmena rádiolokačnej techniky patrí medzi jeho prioritné úlohy.

Bratislava 15. júna (TASR) - Rozpočet slovenskej armády zaťaží ďalšia položka. Bude ňou obmena dosluhujúcich radarov, ktoré okrem iného potrebuje na ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Rezort obrany tvrdí, že obmena rádiolokačnej techniky patrí medzi jeho prioritné úlohy. Technický život rádiolokátorov P-37 sa končí v rokoch 2013 až 2016.

"To však neznamená, že nebude možné zabezpečiť ich ďalšiu prevádzku. Ich technický život je možné v závislosti od ich prevádzkového opotrebenia krátkodobo predĺžiť," povedal pre TASR hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga. Koncepčné materiály Ministerstva obrany SR hovoria o tom, že okrem P-37 treba obmeniť aj rádiolokátory typu RL-4AM.

Počet nových radarov bude závisieť od požadovanej úrovne pokrytia územia Slovenska a od technických parametrov nových rádiolokátorov. Podľa informácií z ministerstva obrany ceny radarov závisia nielen od ich výkonu, ale aj od úrovne logistického zabezpečenia. "Ceny nových rádiolokátorov sa pohybujú v rozmedzí 10–18 miliónov eur za jeden kus. U moderných typov rádiolokátorov je životnosť spravidla nad 30 rokov," povedal Vanga. S obmenou by chcel rezort začať v roku 2014, bude však závisieť od dostupných finančných prostriedkov. Momentálne analyzuje možnú spoluprácu s krajinami Severoatlantickej aliancie, ktorá by mohla nákupnú cenu nových radarov skresať.

Ešte predtým ako staré ruské radary vyradia, pôjdu na konštrukčnú úpravu. Musia do nich namontovať filtre, aby neohrozovali civilné dátové služby. "Rušenie frekvenčného pásma civilných dátových služieb bolo zaznamenané iba v prípade dvoch súprav rádiolokátorov," zdôraznil Vanga. Telekomunikačný úrad (TU) SR podľa neho vie o snahe armády vyriešiť tento problém. Podľa informácií TASR hrozia armáde od TU SR sankcie, ktoré by prevyšovali náklady na inštalovanie filtrov.