Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Slovenská filharmónia predstaví na koncerte pomôcku pre nevidiacich

Ilustračná snímka Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Koncert bez bariér Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom bude prvým hudobným stretnutím v Slovenskej filharmónii.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Slovenská filharmónia predstaví na pondelkovom (5. 9.) Koncerte bez bariér Slovenského komorného orchestra pomôcku pre nevidiacich a slabozrakých návštevníkov. Pôjde o elektronicky rozprávajúci a dotykový rám, vďaka ktorému možno bratislavskú Redutu vnímať hmatom, sluchom a zrakom. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka filharmónie Martina Tolstová.

"Hapticko-zvuková pomôcka vedie ruky návštevníka reliéfnou kópiou budovy Reduta. Návštevník bude môcť dominantu mesta vnímať hmatom, sluchom aj zrakom," spresnila. Rám je podľa nej dielom Ildikó Gúzikovej a Vladimíra Maroša.

Upozornila, že pre Slovenskú filharmóniu bol navrhnutý na mieru. "Veríme, že touto cestou Slovenská filharmónia sprístupní komplexný zážitok z návštevy bratislavskej Reduty, kultúrnej erbovej inštitúcie, aj našim zdravotne znevýhodneným návštevníkom," skonštatovala Tolstová.

Koncert bez bariér Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom bude prvým hudobným stretnutím v Slovenskej filharmónii. Na koncerte vystúpi 15-ročný huslista Viktor Knapp, ktorý sa narodil ako nevidiaci. Program doplnia diela Edwarda Hagerupa Griega, Mikuláša Moyzesa, Ladislava Kupkoviča a zaznie aj Zeljenkova Musica slovaca.