Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenská filharmónia uvádza organový recitál M. Vrábla

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

slovenský organista Marek Vrábel zostavil program recitálu z diel štyroch skladateľov.

Bratislava 2. júna (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva na záverečný organový recitál v aktuálnej sezóne. V Koncertnej sieni SF sa v nedeľu 4. júna predstaví popredný slovenský organista Marek Vrábel, ktorý je od roku 2019 riaditeľom Cirkevného konzervatória v Bratislave. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Vrábel zostavil program recitálu z diel štyroch skladateľov. "Francúzska organová škola (Louis Vierne, César Franck a Alexandre Guilmant) sa bude snúbiť s premiérou skladby slovenského autora Lukáša Borzíka," približuje filharmónia koncert, ktorý otvorí výber z diela 24 kusov vo voľnom štýle Louisa Vierneho. "Skladateľ ho komponoval v rokoch 1913 - 1914. Nasledovať bude premiéra diela Trúchlenie slovenského skladateľa Lukáša Borzíka," avizuje SF skladbu, ktorá bola pôvodne skomponovaná pre klavír a v roku 2022 ju autor upravil pre organ.

Malú modlitbu pre organ vystrieda Fantázia A dur, FWV 35 Césara Francka, ktorá úzko súvisí so Svetovou výstavou v Paríži v roku 1878. "Pri tejto príležitosti bol postavený nový organ v paláci Trocadéro. Palác počas výstavy slúžil ako obrovská koncertná sieň s kapacitou 5000 miest, v ktorej zaznelo 15 organových koncertov popredných francúzskych umelcov," pripomína Tolstova miesto, kde César Franck uviedol svoje Tri kusy, z ktorých prvý predstavuje Fantázia A dur.

Koncert ukončí Sonáta č. 1 d mol, op. 42 Alexandra Guilmanta, ktorý ju venoval belgickému kráľovi Leopoldovi II. "V premiére zaznela v roku 1874. O štyri roky neskôr ju skladateľ upravil pre organ a orchester, čím vytvoril pôsobivý romantický koncert pre dané obsadenie," uzatvára SF. Koncert sa začne o 16.00 h.