Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Slovenská filharmónia za rok 2022 vykázala zisk vo výške 641.422 eur

Na archívnej snímke z 12. júna 2013 budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Náklady celkom čerpala inštitúcia vo výške 11.910.213 eur.

Bratislava 23. mája (TASR) – Slovenská filharmónia (SF) v roku 2022 realizovala 90 výkonov a vykázala zisk vyše 640.000 eur. Informoval o tom generálny riaditeľ Marián Turner na utorkovom verejnom odpočte, kde pozitívne hodnotil koncertnú činnosť orchestra SF, Slovenského filharmonického zboru (SFZ) i Slovenského komorného orchestra (SKO) v 74. sezóne. "Bola ešte poznačená silným covidom a lockdownom, začiatok roka bol ekonomicky poznačený neúčasťou našich divákov a tým aj úpadkom výnosov," zhodnotil.

Filharmónia vo februári 2022 nadviazala na sériu koncertov a podujatí, ktoré realizovala aj počas pandémie na stream. Koncerty sa jej vďaka technickej výbave darilo streamovať a zároveň zaznamenávať pre potreby archívu. "Aj v rámci covidu vznikal vynikajúci archív verejne prístupný na našich stránkach," podčiarkol Turner.

Pozitívne zhodnotil aj úlohu šéfdirigenta SF Daniela Raiskina ako kľúčovej postavy SF s výborným renomé v zahraničí. Turner pripomenul, že slovenskí filharmonici sa v marci 2022 predstavili vo viedenskom Konzerthouse na koncerte Great Voices, kde SF sprevádzala juhoafrickú sopranistku Pretty Yende a Američanku Nadine Sierra. Filharmónia uskutočnila aj európske turné s Raiskinom a klaviristom Alexeiom Volodinom, šesť koncertov odohrala v Nemecku a Rakúsku. Prijala pozvanie aj na festival InClassica v Dubaji a účinkovala tiež na otváracom koncerte českého festivalu Smetanova Litomyšl či na švajčiarskom festivale Murten Classics.

Šéf SF informoval, že vlani dokončila projekt nahrávania kompletnej orchestrálnej tvorby Jána Levoslava Bellu. Nahrané diela budú po postprodukcii vydané v rámci edície propagačných CD.

Významným v roku 2022 bolo aj účinkovanie SFZ, ktorý zrealizoval 39 výkonov, z toho takmer polovicu v zahraničí, kde je žiadaným telesom. "Má vynikajúci kredit a veľmi dobrú odozvu i u kritikov," povedal Turner s tým, že SFZ v apríli 2022 absolvoval festival v nemeckom Baden-Badene, kde spolupracoval s Berlínskymi filharmonikmi a Kirillom Petrenkom na uvedení dvoch Čajkovského opier Piková dáma a Jolanta. Vďaka účinkovaniu v zahraničí dostal SFZ cenu ako najlepší zbor Európy.

Celkovo 48 koncertných výkonov vlani realizoval SKO. Turner zdôraznil koncerty telesa v Poľsku, Berlíne i Paríži a pripomenul tiež spoluprácu SKO s huslistom Daliborom Karvayom či benefičný projekt, na ktorom sa SKO podieľal s členmi SF a výťažok ktorého putoval pre obete vojny na Ukrajine.

Filharmónia podľa jej šéfa tiež zmenila komunikáciu s verejnosťou, a to modernejším spôsobom. Konštatoval, že sa zvýšil počet abonentov o vyše 22 percent. "Slovenská filharmónia má dnes vo všetkých cykloch vyše tisíc abonentov."

Vlani hospodárila SF s rozpočtom vo výške 9.410.214 eur, z toho dotácia zo štátneho rozpočtu predstavovala 7.670.364 eur, v priebehu roka bola rozpočtovými opatreniami upravená na 9.079.049 eur. Podľa Turnera je jednou z najväčších investícií filharmónie rekonštrukcia strechy budovy, s ktorou sa malo začať pred covidovým obdobím. "Náklady, ktoré boli pôvodne plánované, sú dnes takmer trojnásobné," dodal s tým, že peniaze na rekonštrukciu strechy sa darí pokrývať podľa pôvodného plánu a dokončená by mala byť pred začiatkom BHS 2023.

Náklady celkom čerpala inštitúcia vo výške 11.910.213 eur. Výnosy dosiahla SF vo výške 12.551.635 eur, v roku 2022 vykázala kladný hospodársky výsledok vo výške 641.422 eur.