Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenská informačná služba mapovala aj bezpečnostné aspekty COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poznatky o vývoji pandemickej situácie, ako aj o prijatých protipandemických opatreniach v zahraničí SIS získavala najmä v štátoch, ktoré boli v boji proti pandémii najúspešnejšie.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Činnosť Slovenskej informačnej služby (SIS) v minulom roku do značnej miery ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Služba sa vlani v primeranej miere venovala bezpečnostným aspektom jej vývoja, pričom viackrát informovala o porušovaní protipandemických opatrení. Mapovala tiež situáciu v iných štátoch a informovala o osvedčených postupoch. Vyplýva to zo správy o jej činnosti za rok 2020.

"Služba získala a príjemcom odstúpila viacero poznatkov o porušovaní protipandemických opatrení v rámci nelegálnych aktivít organizovaného zločinu a o podozrivých obchodoch so zdravotníckym materiálom," uvádza sa v správe. SIS tiež informovala o vyhrážkach voči ústavným činiteľom SR, súvisiacich so zavedením núdzového stavu v SR.

Poznatky o vývoji pandemickej situácie, ako aj o prijatých protipandemických opatreniach v zahraničí získavala najmä v štátoch, ktoré boli v boji proti pandémii najúspešnejšie. "V tejto oblasti prebiehala aj výmena informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami," uvádza SIS.

V správe tiež konštatuje, že pandémia ovplyvnila i doterajšie formy medzinárodnej spolupráce SIS s partnerskými službami, a to najmä v oblasti spoločných projektov, odborných seminárov a bilaterálnych stretnutí, ktoré boli v roku 2020 plánované. Napriek tomu však podľa nej prebiehala kooperácia spravodajskej komunity a výmena spravodajských informácií efektívne prostredníctvom virtuálnych nástrojov alebo formou písomnej výmeny.