Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Slovenská inšpekcia životného prostredia hľadá nových inšpektorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prijímanie nových ľudí je realizáciou záväzku ministerstva životného prostredia, ktoré chce inšpekciu výrazne posilniť.

Bratislava 28. júna (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) hľadá nových inšpektorov a vedúcich odborov všetkých regionálnych pracovísk. Zriaďuje aj nové stále pracovisko v Spišskej Novej Vsi. Informovala o tom hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.

Prijímanie nových ľudí je realizáciou záväzku ministerstva životného prostredia, ktoré chce inšpekciu výrazne posilniť. Tieto pozície budú financované z Environmentálneho fondu, povedala Lesná. Generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenča hovorí, že prvoradým cieľom je vybudovať silnú a výkonnú inšpekciu, aby nevznikala polemika o jej fungovaní. "Chceme dosiahnuť, aby SIŽP mohla svoje zákonné kompetencie pri objasňovaní environmentálnych deliktov riešiť rýchlo a efektívne," skonštatoval.

"Voľné štátnozamestnanecké miesta sa obsadzujú na všetkých vecných útvaroch SIŽP, teda na odbore ochrany vôd, ochrany ovzdušia, ochrany prírody a krajiny, odpadového hospodárstva, biologickej bezpečnosti a integrovaného povoľovania a kontroly," priblížila Lesná.

Stále pracovisko v Spišskej Novej Vsi má vzniknúť pre lepšie pokrytie územnej pôsobnosti SIŽP. Spadať bude pod Inšpektorát životného prostredia Košice. Na novom pracovisku budú podľa Lesnej zriadené tri vecné odbory a to odbor inšpekcie ochrany vôd, odbor inšpekcie odpadového hospodárstva a odbor inšpekcie ochrany prírody a krajiny. "Každý útvar bude mať päť zamestnancov, to znamená vedúceho a štyroch inšpektorov," doplnila.