Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenská katolícka charita vyhlásila zbierku na pomoc Ukrajincom

Ľudia, ktorí opúšťajú Kyjev, kráčajú v metre v ukrajinskej metropole vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Mlčanie nie je na mieste, najmä ak ide o nášho suseda, ktorému po osemročnom konflikte dochádzajú sily, povedal generálny sekretár SKCH Erich Hulman.

Bratislava 24. februára (TASR) – Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlásila celoslovenskú zbierku na pomoc a záchranu obyvateľom Ukrajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa SKCH Monika Molnárová.

"Vo svete utrpenia, ktoré vojna prináša, je našou odpoveďou solidarita a zmierenie. Mlčanie nie je na mieste, najmä ak ide o nášho suseda, ktorému po osemročnom konflikte dochádzajú sily," povedal generálny sekretár SKCH Erich Hulman. SKCH pôsobí na Ukrajine už od vypuknutia konfliktu v 2014, keď poskytla materiálnu pomoc a rozšírila tam projekt Adopcia na diaľku. Od roku 2020 pomáha SKCH rodinám, ktoré utiekli z oblasti konfliktu, poukážkami na potraviny, liekmi a psychologickou pomocou.

"Každá vojna je tragédiou ľudstva, nemala by však byť prehrou ľudskosti. Vojna prináša mrzačenie a ničenie, s následkami ktorých sa budú opäť vyrovnávať ďalšie generácie, pýtajúc sa, čo sme my – ich predkovia – spravili preto, aby sa konfliktu predišlo alebo aby sme pomohli," povedal Hulman. Pripomína, že straty na životoch nie sú to jediné, na čo treba myslieť. Mnohí si ponesú vnútorné rany, stratia domovy, prídu o rodinu, živobytie, sociálne postavenie, istoty a často o budúcnosť, ktorú budovali pre seba a svoje deti. Pomoc je preto viac než potrebná.

Prispieť do zbierky na pomoc ľuďom na Ukrajine môže verejnosť online na https://charita.darujme.sk/ukrajina/ alebo prevodom na číslo účtu verejnej zbierky Človek v núdzi SK93 1100 0000 0029 4546 3097 VS 380. Výnos zo zbierky bude použitý na akútnu pomoc ľuďom v oblasti konfliktu, stravu, ubytovanie a zabezpečenie základných potrieb v spolupráci s ukrajinskou charitou a lokálnou Caritas Donetsk.