Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Slovenská katolícka charita vyhlásila zbierku na pomoc Turecku a Sýrii

Ženy plačú, keď sledujú, ako pohotovostné tímy v pondelok 6. februára 2023 pátrajú po ľuďoch v troskách zničenej budovy v tureckej Adane. Foto: TASR/AP

Pomôcť sa rozhodla aj nezisková organizácia Človek v ohrození.

Bratislava 6. februára (TASR) - Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlásila celonárodnú zbierku na pomoc Turecku a Sýrii po ničivých zemetraseniach. Ľudia môžu posielať finančnú pomoc prostredníctvom stránky alebo účtu SKCH. TASR o tom informovala hovorkyňa SKCH Monika Molnárová.

"Naším poslaním vždy bolo aj je byť blízko pri človeku, a preto sme ani na chvíľu nezaváhali a rozhodli sa pomôcť," povedal generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech. Finančné prostriedky zo zbierky budú použité na humanitárnu pomoc najviac zasiahnutým rodinám a jednotlivcom.

Finančná pomoc sa môže posielať prostredníctvom stránky https://charita.darujme.sk/775 alebo na účet SK93 1100 0000 0029 4546 3097, variabilný symbol 5090.

Pomôcť sa rozhodla aj nezisková organizácia Človek v ohrození. "Situácia na mieste je kritická, záchranné akcie komplikuje intenzívny dážď a sneženie, očakávajú sa tisícky mŕtvych. Na mieste sú naši kolegovia zo sesterskej organizácie Člověk v tísni, vďaka ktorým budeme schopní okamžite pomáhať. Potrebná bude základná humanitárna pomoc, ako napríklad stany, deky, teplé oblečenie a strava," informovala Andrea Najvirtová, riaditeľka neziskovej organizácie Človek v ohrození. Na akútnu prvú pomoc vyčlenili z Klubu priateľov prvých 10.000 eur. Fond pomoci Klubu priateľov slúži pri katastrofách a vojnách, aby mohla prvá pomoc obetiam prísť rýchlo.

K pomoci sa pripája aj zdravotnícka humanitárna organizácia Magna. "Na miesta posielame prvú pomoc v podobe zdravotníckych sád a liekov. Naše Magna tímy sú v úzkom kontakte s úradmi v severozápadnej Sýrii a južnom Turecku, aby sme ľuďom postihnutým zemetrasením poskytli podporu na základe ich potrieb a starostlivosti," informovala TASR Zuzana Hromcová z organizácie.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. Celkový počet obetí v Turecku a Sýrii zatiaľ stúpol najmenej na 2300, zranenia utrpeli ďalšie tisícky osôb.