Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Exekútori volajú po väčšej stabilite exekučnej legislatívy

Na archívnej snímke prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller. Foto: TASR - Martin Baumann

Celé roky sme svedkami často nedomyslených zásahov do exekučných pravidiel, ktoré v konečnom dôsledku robia exekúcie nevymožiteľnejšími, uviedol prezident SKE Miroslav Paller.

Bratislava 10. júna (TASR) – Slovenská komora exekútorov (SKE) volá po väčšej stabilite exekučnej legislatívny na Slovensku. Vyplýva to z vyhlásenia SKE pri príležitosti štvrtkového Svetového dňa súdnych exekútorov, ktoré TASR poskytla hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

„Celé roky sme svedkami často nedomyslených zásahov do exekučných pravidiel, ktoré v konečnom dôsledku robia exekúcie nevymožiteľnejšími. Mnohé politické aktivity v tejto oblasti majú napokon negatívny dosah na vymožiteľnosť práva, ktorá je jedným zo základných atribútov právneho štátu,“ zdôraznil prezident SKE Miroslav Paller.

Podľa komory opäť ožili iniciatívy na zmenu exekučnej legislatívy a na ďalší posun rovnováhy v prospech dlžníkov a v neprospech veriteľov. „Sledujeme neustále návrhy na ďalšiu takzvanú exekučnú amnestiu, či aktuálne na zvyšovanie nepostihnuteľnej čiastky pri exekúcii. Tieto kroky však smerujú proti právam veriteľov, ktorí neraz v dobrej viere požičali niekomu peniaze, prípadne čakajú na výživné alebo si vymáhajú škodu spôsobenú trestným činom,“ upozornil s tým, že plánovanými zmenami môžu byť najviac postihnuté sociálne slabšie skupiny veriteľov.

Svetový deň exekútorov vyhlásila už po štrnásty raz Medzinárodná únia súdnych exekútorov (UIHJ). Združuje 93 členských krajín vrátane SR. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí 266 súdnych exekútorov, ktorí zamestnávajú vyše 1500 ľudí, väčšinou mladých absolventov vysokých škôl.