Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Slovenská lekárska komora trvá na úprave predpisovania liekov

Na archívnej snímke lekár Erich Mlčák pri vyhodnocovaní snímkov z magnetickej rezonacie. Foto: TASR/Pavol Remiáš

SLK ocenila, že sa prestalo hovoriť o liekoch bez preskripčného obmedzenia. Nesúhlasí však s predstavou, že dohoda medzi lekármi je jednoduchá.

Bratislava 18. februára (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) naďalej trvá na potrebe upraviť predpisovanie liekov, ktorého podmienky zmenila nedávna novela zákona o liekoch. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská po tom, ako Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dočasným rozhodnutím upravilo preskripciu.

Prijatím rozhodnutia MZ SR vznikol podľa lekárov priestor na ďalšiu pokojnú niekoľkomesačnú diskusiu. "Nie je vylúčené, že praktická aplikácia rozhodnutia bude lepšia, ako teraz vyzerá na papieri," dodala SLK.

Legislatívne platná časť nariadenia je podľa SLK presná, primerane krátka a interpretácia nebude dvojzmyselná. Skonštatovali, že rozhodnutie odstránilo najväčšie nedostatky predchádzajúcich materiálov.

SLK ocenila, že sa prestalo hovoriť o liekoch bez preskripčného obmedzenia. Nesúhlasí však s predstavou, že dohoda medzi lekármi je jednoduchá. Dvojmesačné obdobie ponechania delegovanej preskripcie je podľa komory neprimerane krátke.

Poukázala tiež, že diskusia, ktorá predchádzala rozhodnutiu, pri prvom on-line stretnutí organizovanom MZ SR, predstavovala pozitívny posun oproti stavu pred prijatím novely. Pri niektorých následných diskusiách však malo prísť k vynechaniu mnohých účastníkov.

Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo rozhodnutie, ktoré reaguje na problémy v súvislosti so zmenou predpisovania liekov. Dočasne upravuje delegovanie predpisovania medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj preskripciu pri prepustení pacienta z nemocnice. Nové pravidlá priniesol poslanecký pozmeňujúci návrh k novele zákona o liekoch, účinnej od januára.