Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí policajti zadržali dvoch členov medzinárodného gangu

Ilustračné foto.. Foto: KR PZ v Bratislave

Ide o zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na obchod so zbraňami.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Slovenská polícia zadržala dvoch členov medzinárodného gangu, ktorý obchodoval so zbraňami. Stalo sa tak ešte v polovici septembra. Ďalších štyroch členov sa podarilo polícii zadržať začiatkom októbra v Holandsku a Českej republike. Ide o vyšetrovanie medzinárodného nelegálneho obchodu so zbraňami, zadržané osoby považoval Europol za ciele "vysokej hodnoty". TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

"Zločinecká skupina sa mala špecializovať na konverziu takzvaných Flobertových zbraní na smrtiace. Mali dodať viac ako 1500 strelných zbraní zločineckým skupinám v Holandsku, Rakúsku, Dánsku, Nemecku, Portugalsku, Švédsku a Českej republike," priblížil Slivka.



Vyšetrovanie sa začalo po zadržaní 22 strelných zbraní vo februári 2020 v holandskom Hoek van Holland vo vozidle na ceste do Spojeného kráľovstva. Pri Europole bola zriadená operačná pracovná skupina medzi Holandskom, Slovenskom, Belgickom, Španielskom, Nemeckom, Rakúskom, Poľskom a Spojeným kráľovstvom. Odvtedy sa našlo viac ako 350 zbraní, ktoré mali zločinci predávať, vrátane samopalov a útočných pušiek spolu s niekoľkými tisíckami nábojov. Zatknutých bolo ďalších 12 podozrivých osôb za účasť na nelegálnom obchode so zbraňami.

"Dôkazy zaistené počas posledného akčného dňa sa teraz analyzujú, aby sa identifikovali ďalšie miesta v Európe, kde bude potrebné vyšetrovanie," podotkol Slivka. Akčný deň sa uskutočnil v rámci európskej multidisciplinárnej platformy proti kriminálnym hrozbám (EMPACT).