Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta vydá v piatok známku spisovateľky Kristy Bendovej

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Poštová známka rozmerov 26,5 krát 33,9 milimetra vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami.

Bratislava 26. januára (TASR) - Slovenská pošta vydá v piatok (27. 1.) poštovú známku Osobnosti: Krista Bendová (1923 – 1988) s nominálnou hodnotou jedno euro. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Poštová známka rozmerov 26,5 krát 33,9 milimetra vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Na poštovej známke je spisovateľkin portrét nakreslený kriedou na školskú tabuľu. Pri tvorbe návrhu známky sa autorka inšpirovala básnickou zbierkou Bola raz jedna trieda, konkrétne rovnomennou básničkou o žiakoch, ktorí si kradli kriedu do vreciek.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 27. januára a domicilom obce Kráľová Lehota. Motívom FDC je ilustrácia básne O spadnutej hruške. Motívom FDC pečiatky je pero ako atribút literárnej činnosti, ktoré sa cez školský peračník prepája s deťmi. Autorkou výtvarného návrhu známky, FDC a FDC pečiatky je Natália Ložeková. Autorom oceľorytiny prítlače na FDC je Ľubomír Žálec.

Krista Bendová bola slovenská poetka, prozaička, dramatička a novinárka, ale predovšetkým autorka kníh pre deti a mládež. Svoje práce publikovala aj pod pseudonymom Mária Hlavatá, Kristián Benko a iné. V rokoch 1958 – 1964 pôsobila ako redaktorka denníka Pravda, od roku 1964 sa už venovala len vlastnej literárnej tvorbe. V roku 1948 debutovala básnickou zbierkou Listy milému, ktorá bola reflexiou jej životnej situácie, s ktorou sa vyrovnala zbierkou Ruky (1948). Do dejín slovenskej literatúry sa zapísala najmä ako autorka detskej literatúry. Bendová bola manželkou spisovateľa Jána Kostru a v roku 1983 jej bol udelený titul zaslúžilá umelkyňa.