Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta vydala poštovú známku s portrétom L. Grosmana

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na známke je zobrazená aj scéna z najznámejšieho Grosmanovho filmu Obchod na korze a soška Oscara, ktorú film získal od americkej Akadémie filmového umenia a vedy.

Bratislava 29. januára (TASR) - Slovenská pošta vydáva v piatok poštovú známku s portrétom slovenského scenáristu Ladislava Grosmana (1921 - 1981). Je súčasťou emisného radu Osobnosti a má nominálnu hodnotu jedno euro. Na známke je zobrazená aj scéna z najznámejšieho Grosmanovho filmu Obchod na korze a soška Oscara, ktorú film získal od americkej Akadémie filmového umenia a vedy za najlepší cudzojazyčný film v roku 1966. TASR o tom informovala Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty.

"Poštová známka s rozmermi 26,5 krát 33,9 milimetra vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Technikou ofsetu ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko," priblížila Dorčáková.

Dodala, že pošta súčasne so známkou vydáva aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Contact) s dátumom 29. 1. 2021 a domicilom mesta Humenné. Motívom FDC obálky je kompozícia gombíkov a zatváracích špendlíkov zobrazujúca Dávidovu hviezdu. Motívom FDC pečiatky je zasa gombík ako symbol galantérie Obchodu na korze, ktorý bol predmetom arizácie a ktorý aj symbolicky spečatil osud filmovej postavy Tóna Brtka (Jozef Kroner). Autorkou všetkých výtvarných návrhov je Natália Ložeková.