Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta vydala známku Čestná stráž prezidentky

Poštová známka Čestná stráž prezidentky SR. Foto: TASR - Slovenská pošta

Zobrazuje členku čestnej stráže v historizujúcej uniforme z 19. storočia stojacu pred prezidentským palácom v Bratislave.

Bratislava 2. januára (TASR) - Slovenská pošta vydala v pondelok poštovú známku s názvom Čestná stráž prezidentky SR. Známka vychádza pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky. Zobrazuje členku čestnej stráže v historizujúcej uniforme z 19. storočia stojacu pred prezidentským palácom v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Poštová známka má rozmery 27,2 krát 44,4 milimetra vrátane perforácie. Vyšla vo forme upraveného tlačového listu s desiatimi známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko. Poštová známka Čestná stráž prezidentky SR má špecifický symbol T1 50g korešpondujúci s cenou za list 1. triedy do 50 gramov vo vnútroštátnom styku v hodnote jedného eura.

Súčasne s poštovou známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 2. januára 2023 a domicilom mesta Bratislava. "Motívom prítlače FDC sú pochodujúci členovia čestnej stráže v uniformách vychádzajúcich zo vzoru 1. Československej republiky. Motívom FDC pečiatky je emblém čestnej stráže. FDC vytlačila technikou digitálnej tlače spoločnosť Tiskárna Hradištko. Autorom fotografií na známke a FDC je Peter Konečný a autorom grafickej úpravy emisie je Adrian Ferda," priblížila Dorčáková.

Emisia je pripomenutím 30. výročia vzniku SR, ktorej motívom je Čestná stráž prezidenta SR. Samostatný útvar Čestnej stráže prezidenta SR vznikol 1. augusta 2001. Čestná stráž prezidenta je symbolom a jedným z atribútov slovenskej štátnosti.