Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta vydáva známku s tematikou ochrany prírody

Na snímke poštová známka "Ochrana prírody: Demänovská jaskyňa slobody – Studničkár tatranský", s nominálnou hodnotou 1,90 eura, ktorú vydala Slovenská pošta v stredu 30. júna 2021. Foto: TASR - Slovenská pošta

Motívom poštovej známky je studničkár tatranský.

Liptovský Mikuláš/Bratislava 30. júna (TASR) - Slovenská pošta vydala v stredu poštovú známku "Ochrana prírody: Demänovská jaskyňa slobody – Studničkár tatranský", s nominálnou hodnotou 1,90 eura. TASR o tom informovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

Poštová známka s rozmerom 44,4 krát 27,2 milimetra, vrátane perforácie, vychádza vo forme upraveného tlačového listu so štyrmi známkami. "Motívom poštovej známky je bentický stygobiontný kôrovec zo skupiny rôznonožcov - studničkár tatranský," priblížila hovorkyňa.

Ako uviedli z komunikačného odboru ministerstva životného prostredia, známka vyšla pri príležitosti stého výročia objavenia Demänovskej jaskyne slobody. Tá je súčasťou národnej prírodnej pamiatky Demänovské jaskyne. Vyniká výzdobou aj jaskynnou faunou. Štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča zdôraznil, že táto podzemná krása si zaslúži maximálnu ochranu. "Všetky kroky, ktoré envirorezort vyvíja na obmedzenie bezbrehej výstavby v Demänovskej doline, od zavedenia prísnej verejnej kontroly až po dôsledné presadzovanie dôrazu na ekologické dopady v územnom plánovaní, sledujú jediný cieľ. Záchranu tohto jedinečného územia, jeho prírodného bohatstva a zásob podzemných vôd," povedal.

Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Contact) s dátumom 30. 6. 2021 a domicilom mesta Liptovský Mikuláš. Ako doplnila Dorčáková, na FDC je zobrazená jaskynná stena a pavúkovec Eukoenenia spelaea zo skupiny Palpigradi, ktorého výskyt v tejto jaskyni znamená najsevernejší výskyt celej tejto unikátnej skupiny pavúkovcov v Európe. "Motív FDC pečiatky je chvostoskoka Pseudosinella paclti, ktorý je endemitom Demänovských jaskýň," podotkla.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Igor Piačka. Autorom rytiny poštovej známky a FDC je akademický maliar Rudolf Cigánik.